Znamení Blíženců
Lenka Lanczová
Blíženci (L. Lanczová) série
1. díl >
Dospívající Eva nemá valné mínění ani o svém zevnějšku, ani o svých vlastnostech. Žije si celkem spokojeně ve stínu své úspěšné a kluky obletované sestry a žila by si tak i nadále, kdyby se rodina díky změně tátova zaměstnání nepřestěhovala do jiného města. Eva jen pracně překonává v cizím prostředí svou bázlivost i ostych, s obtížemi hledá přátele a poté, co jede s novou partou na prázdniny, je najednou všechno jinak. V prostředí prázdninového tábora a zejména pak pod vlivem první lásky, jíž je obdivovaný 18letý gymnazista přezdívaný Dick, se ze zamindrákované, rozpačité a nevyzrálé Evy stává sebevědomá dívka. Veselá knížka o citových zmatcích, jimiž musí dívčí hrdinka projít, je prvním dílem oblíbené trilogie Blíženci.... celý text
Moje nejoblíbenějším trilogie z dětských let :-) Ať je mi kolik je, ale vždy když potřebuji nějaký oddech, ráda si knížky od paní Lanczové přečtu. Má to příběh, děj, zasmějete se, není to na jendo brdo.
krásná knížka , v prvním díle mi příjde Eva tedy hodně naivní a povrchní a ve třetím už pohodová baba a druhý díl si musím teprve sehnat :)
Vrcholí léto a tak jsem si vybavila dívčí romány, které jsem v prázdninovém čase měla moc ráda. Spisovatelka a její knihy pro mne byly někdy "až moc".
...moc erotiky, moc citů na veřejnosti, moc brzy sexuální zkušenosti. Přece jen jsem vyrůstala na starších knihách Rudolfa a podobně.
Pak jsem objevila tuto knihu a zapůsobila na mě jako zjevení. Popsané emoce se tak shodovaly s mými dávnými problémy a myšlenkami, že mě přepadl pocit, že jsem vytáhla svůj starý deník ze dna zásuvky. Sice jsem věk hrdinky posunula v duchu výše, ale jinak považuji tento její románek za jeden z vrcholů v rámci žánru. Jak já bych v určitém věku potřebovala vedle sebe Dicka, abych si uvědomila svou cenu.
Krásné, musím si ji koupit :-)
Dušan mě tam teda štval opravdu hodně, chápu že, byl do Evy zamilovaný. Ale prostě proč, se snažit když, mu jasně řekla, že ho nechce.. :D Prostě jaaj. :D Dick je prostě něco jiného, jiná třida..
Jinak není co, dodat :-)
Přiznám se, že knížky Lenky Lanczové patří k mým guilty pleasures. Ano, je to hloupě romantické a předvídatelné, ale právě to se mi na tom líbí. A i když mi už není náct, ráda po nějaké její oddechovce sáhnu.
Blíženci jsou opravdu moje srdcovka, přečetla jsem je mockrát a ráda se k nim po čase vracím. První díl je nesmírně naivní, ale líbí se mi. Jelikož jsem nikdy na táboře nebyla, mohla jsem si tu atmosféru prožít aspoň díky knize.
Knížka se četla dobře a podle mě se docela liší od ostatních knížek od Lenky, což ale knížce nic neubírá :)
Jako všechny knížky od Lanczové, tak i Blíženci byli úžasnou trilogií. Jediné, co mě trochu rušilo, byla nepolíbenost všech postav jakoukoliv moderní technologií (například mobily), což se ale vzhledem k roku vydání dá chápat. Já jsem knížku četla bohužel zhruba po 15 letech potom, co vyšla.
Dávám 5/5.
Krásná vzpomínka na mládí a jedna z nejlepších od Lenky Lanczové...i po těch letech (asi tak 15ti), co jsem ji četla naposledy, mě pořád baví!
*čtenářská výzva 2016: Kniha začínající stejným písmenem jako tvé křestní jméno
Tato kniha patří snad mezi moje úplně nejoblíbenější. Je až neuvěřitelné, jak jsem se s Evou ztotožnila a ne jen povahou. Zažila jsem hodně podobný příběh na táboře a do teď na něj, teď už s láskou vzpomínám. Tento román čtu po několika letech stále a stále dokola, s úsměvem na rtech a myslím, že mě snad nikdy neomrzí :).
pořád patří mezi moje nej.. i po 15letech :-) a takový doplnující příběh po letech nebo o dětech by nebyl špatný :-)
Nevinně krásné. Díky této knize jsem se vrátila zpět minimálně o 13 let na jeden tábor :). Paní Lanczová mě ve svých knihách vždy vrací myšlenkami zpět a já i po tolika letech padám do takového snění a vzpomínám na své úlety, první lásku, trapasy, kamarádství, ale nikdy se to nevyrovná zážitkům hlavních hrdinek u jejichž trapasů se vždy musím smát. Paní Lanczová píše skvěle a já se ráda vracím k jením knihám.
Jo není nad to se po letech začíst a vžít se znova do doby kdy mi bylo čtrnáct a ti starší kluci prostě měli své kouzlo. Příjemné letní počtení :)
2019 | Těžká noc |
2014 | Život na ostro |
2013 | Dvakrát dospělá |
1997 | Znamení Blíženců |
2009 | Pošeptej po větru |
Cas od casu se k tehle knizce vracim. Kdyz potrebuju oddechovku, zavzpominat na mlada leta... Tahle serie se Lanczove opravdu povedla. Je to takove ciste, nevinne cteni :) dnes to uz asi 14 lete holky neoceni a nepochopi. Ale kazdopadne bych dospivajivim slecnam knizku doporucila.