Boha neokecáš. Josef Mixa v rozhovoru s Vítem Hájkem
Josef Mixa , Vít Hájek
Mons. Josef Mixa (* 1925) je jednou z nepřehlédnutelných kněžských osobností současnosti. U příležitosti jeho 90. narozenin noviny psaly, že jde o nejstaršího aktivně působícího kněze v Čechách. Úctyhodný je on sám, ale i zástup lidí, jimž se nesmazatelně vepsal do života. Přesto nebylo snadné ho přesvědčit, že má co říct a že jeho protříbené pohledy na život budou čtenáře zajímat. Nenarodil se ve snadné době, v mládí prožil válečnou okupaci Československa a pak celý totalitní režim.Vyrůstal v rodině pražského obchodníka a měl převzít obchod po rodičích, ale četba Bible dala jeho životu nový směr. Po studiu teologie v Litoměřicích přijal kněžské svěcení a začal působit u Sv. Anny v Praze na Žižkově. Od roku 1968 sloužil jako sekretář kardinála Tomáška a zároveň v kostele Sv. Jana Nepomuckého na Hradčanech. Shromažďovalo se kolem něj živé společenství věřících, včetně osobností podzemní církve, což bylo trnem v oku orgánům STB. Proto byl roku 1973 přeložen z Prahy do Stanovic u Karlových Varů, kde žije dodnes. Kniha rozhovorů vznikla z iniciativy a k velké radosti jeho přátel. Mgr. Vít Hájek (* 1955) je filmový a televizní dokumentarista. Ve své tvorbě se zaměřuje na historii, umění, vědu a portréty osobností. Rozhovor s P. Josefem Mixou je jeho knižní prvotinou.... celý text
Celkově mi žel kniha nic moc nedala. Obecné pravdy, jež stojí za to si občas zopakovat, pro již věřícího, stokrát omílané pravdy pro nerozhodnuté. Ani v homiliích nebo dopisech jsem nenašel nic, co by mne tzv. nadzvedlo, nutilo mne hlouběji o věci přemýšlet, dávalo mi nové pohledy na různé skutečnosti. Neříkám, že by mi šlo o nějaký filozofický traktát, ale třeba kardinál Lustiger dokázal běžným, hovorovým stylem obyčejného člověka přiblížit krásu a jednoduchost modlitby i ve všedním životě, a přitom tím dát i podněty k dalšímu zamyšlení. Tady jsem jen pokýval hlavou a řekl si, ano, to známe, souhlasím, tak to je, měli bychom toto a tamhleto, je to běžně známo, ale chyběla mi tam nějaká praxe, vhled z pozice běžných věřících. --- Průběžné poznámky: Zatím nehodnotím, ale začátek mne moc nenadchnul. Povídání o tom jak v dětství byl zpovídaný vzor ctnosti, nikdy nikomu neubližoval, s dětmi ani neházel houby, a jak měli osobního řidiče, který je vždy vyvezl o víkendu na výlet, a jak měli ty nejlepší lahůdky z Evropy doma, vážně mne zrovna tohle moc nebralo. Zajímavé je, jak vznikla Čs. církev husitská, a že kdyby jeden katolický kněz dostal požadovanou funkci, nikdy by nevznikla. Jinak mi tam vadí i drobné pravopisné chyby.
P. Josef Mixa byl člověkem s širokým srdcem pro lidi. Kněz, který se zhostil služby lidem v nelehké době po válce a v době totality. Vykonával sekretářem kardinála Tomáška. Když se stal vyhledávaným věřícími, přeložili jej do Západních Čech, do Stanovic u Karlových Varů. I ve svém vysokém věku byl moudrým knězem a měl člověku co říct, jak naznačuje i tato kniha. Jak se vyjádřil v odpovědi na otázku autora, Víta Hájka:
Co říci na závěr. No, jestli to někdo dočte do konce, tak ho nesmírně obdivuji... Vždyť jsem normální kněz, kterých je v církvi svaté bezpočet. Ale když závěr, tak snad bych měl pro všechny přání: "Prosím vás, dovršte svou lásku a důvěru v Boha. Zakusíte úžasnou svobodu. Všichni se diví, že v devadesáti vypadám mladě. No, poněvadž se raduji z toho, že mám budoucnost před sebou, že jsem našel smysl života. Bez Boha není žádný život smysluplný. To je tragédie, to je malér. Proč jsem se narodil? Vždyť jsem padesát let ztratil v diktaturách. nacistické a komunistické. Tak co z toho. Je potřeba všechno postavit na Bohu. Vytýkám katolíkům: jste jak psí čumáci. Máte být horoucí, hořet pro Boha! Pro jeho pravdu a být jím uchvácení! To bych vám všem přál do dalších let!"