Boleslav - Příběh bratrovraha
Zuzana Koubková
Na knihu o sv. Václavovi volně navazuje další (a zatím poslední) historický román z pera Zuzany Koubkové, kniha o Boleslavovi řečeném ukrutný. Příběh se začíná až roku 950, tedy 15 let po Václavově smrti, a popisuje těžkosti, které provázely Boleslava při budování silného českého státu (které započal již jeho bratr), až po jeho smrt. I zde jsou dva možné letopočty a i zde se Zuzana Koubková přiklonila k tomu pozdějšímu a podle historiků pravděpodobnějšímu: 972.... celý text
Docela zajímavý náhled na nechvalně proslulou postavu z českých dějin ve spíše průměrném historickém románu. Čtení to nebylo špatné, ale něco mi tam chybělo.
Poutavé vyprávění, které sem tam vybočuje z dějinných linií a navíc je velice čtivé. Vysoká politika, rodinné vztahy, války, zkrátka to, co od takového historického románu očekávat.
Příběh bezva - zase něco víc znám z naší historie. Ovšem styl psaní už pro mě tak líbivý nebyl. Děsně dlouhé kapitoly - takřka bez konce. Děsné dlouhé věty s několika vloženými dalšími větami a na konci jedno slovo a tečka. Několikrát jsem se musela vracet na začátek, abych pochopila, co ta věta říká. Tato kniha je pro hodně sečtělé milovníky knih. Já toho už také přečetla hodně, ale tahle autorka - to není můj šálek kávy. Jak se říká - v jednoduchosti je krása!!!!!
Pěkné románové zamyšlení nad Boleslavem, jeho vině/nevině. Čtivé, dobré. Průřez obdobím vládnutí knížete, bojů s nepřáteli, osudy Boleslava a jeho nejbližší rodiny, především synů. Popis nejde do hloubky, jsou vypíchnuty určité důležité události. Pro mě jde určitě o zajímavé století, málokdy knižně zpracované,o kterém mám jen kusé znalosti. Jde o poutavý příběh, který se mi líbil.
Zdá se, že bude tato autorka dobrá. zatím je tohle snad druhá nebo třetí kniha, kterou jsem od ní četla. Vůbec nebyla špatná.
Pěkné volné pokračování knihy Kníže Václav. Paní Koubková píše příběhy, které se dobře čtou. Oblíbil jsem si postavu Boleslavova syna Straška, ale bohužel brzo zahynul-to mě trochu zamrzelo, ale jestli byl historická postava, tak se s tím nedalo nic dělat. Naštěstí obě knížky oplývají množstvím postav, tak si nějakou sympatickou vždycky vyberete, např. hned tu hlavní-Voka.
Podle mého názoru, pěkně napsaná kniha o Přemyslovci, kterého zná mnoho lidí jen jako vraha bratra Václava.
Pěkně zpracovaný příběh o knížeti Boleslavovi,který sice šel přes mrtvoly,což bylo v té době běžné,ale vytvořil mohutnou říši zahrnující nejméně sever Moravy,Slezsko a Malopolsko až ke Krakovu, vládl nekompromisní pevnou rukou a měl respekt svých poddaných i krále Oty.Hezky popsaný nelehký život všech vrstev v té době,ať už to byla knížata,nebo prostý lid.Kniha se mi líbila.
Autorka celkem dobře propojila historii, legendu a autorskou fikci. Bylo to čtivé, jen korektor by neměl dostat zaplaceno. (Je velký rozdíl mezi zužovat a sužovat.)
2015 | Ztracený templářský poklad |
2003 | Rytíř zelené růže: Záviš z Falkenštejna |
2015 | Znesvěcený hrob |
2017 | Záhada zlatodolu |
2007 | Boleslav - Příběh bratrovraha |
Zajímavé propojení historie doložené, předpokládané a invence autorky, líbilo se mi, že se nebála pohazovat postavami i dějem, aby jí fungoval "příběh", oceňuji. Knihu si přidávám na seznam děl o osobnostech, které nám byly předkládány příliš černobíle na to, aby to byla pravda :-).