Bonvivánova kulinária
Viktor Šlajchrt
Drobné eseje o jídle a pití. V souboru drobných, jemně ironických esejů zkoumá Viktor Šlajchrt pokrmy i nápoje zejména z hlediska kulturní historie, ale všímá si i jejich současných mediálních obrazů. Ochutnávání se v jeho pojetí stává básnickou a filosofickou zkušeností. Klade si otázku, zda lze odvodit ze stravovacích návyků různých národů „geogastronomickou komparatistku“, jež by vycházela z pozorného sledování chutí a vůní regionálních specialit. Viktor Šlajchrt, známý spíš jako literární a výtvarný kritik, se gastronomickou publicistikou více zabýval v druhé polovině devadesátých let, kdy působil jako šéfredaktor časopisu Bar&Man a spolupracovník časopisu Labužník.... celý text
Přidat komentář
Autorovy další knížky
2006 | Nemilosrdné příběhy českých dějin |
2007 | O fejetonu, s fejetonem |
2011 | Bankrot |
2008 | Srdečný pozdrav z hospody |
2000 | Suroviny laskominy |
Filozofický pojaté