Botanik

Botanik
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526998/bmid_botanik-655e394e7623e.png 5 440 440

Washington Poe série

< 5. díl

Detektiv seržant Washington Poe může na jedné ruce spočítat počet přátel které má. A ještě by mu prst zbyl. Je tu samozřejmě šíleně brilantní, bezelstně nevinná civilní analytička Tilly Bradshaw. Svou sužovanou šéfku, detektivku inspektorku Stephanie Flynnovou, zná už léta, jako svou nejbližší sousedku, hlídačku psů na plný/částečný úvazek, Victorii. A pak je tu Estelle Doyle. Je pravda, že sžíravá patoložka nikdy nešla po slunné straně ulice, ale nezašla tentokrát až příliš daleko? Vražda jejího otce, který byl dvakrát střelen do hlavy, se zdá být zároveň otevřeným a uzavřeným případem. Estelle má na svých rukou zbytky střelného prachu a v domě obklopeném čerstvým sněhem jsou pouze její stopy, které vedou dovnitř. Od svého zatčení řekla jen tři slova: Řekněte Washingtonu Poeovi. Mezitím zabiják, který vraždí jedem, jehož tisk nazval Botanik, posílá básně a lisované květiny slavným celebritám. Zdá se, že vrah dokáže procházet zdmi a navzdory předchozímu upozornění, které dává svým obětem, a bez ohledu na bezpečnostní opatření, která policie přijme, se zdá, že je schopen zabíjet beztrestně. Pro muže, který nenávidí záhady zamčených pokojů, Washingtona Poea, to vypadá na nejdelší pracovní týden v životě...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Vendeta

The Botanist, 2022

klokan.1905
20.10.2024 5 z 5

Botanik...
Páté pokračování ze série Washington Poe... Určitě bych Vám doporučil číst sérii postupně, protože byste přišli o skvělý čtenářský zážitek z předchozích dílů...
Pořadí máte uvedené zde na databázi knih, ale abyste se nemuseli zdržovat, tak Loutkové divadlo, Černé léto, Kurátor a Mrtvá zóna...
Detektiv Washington Poe a analytička Tilly Bradshawová je prostě skvělá dvojka... Tentokrát se pokusí dopadnout vraha, který je tiskem nazvaný Botanik... Proč Botanik? No, já Vám to neprozradím... Ani Vám neprozradím, zda se podaří Botanika dopadnout... ;-)
A aby toho nebylo v tomto pokračování málo, tak patoložka Estelle Doyelová nachází svého otce zastřeleného v jeho domě... Do domu obklopeného čerstvým sněhem vedou pouze jedny stopy a Estelle má na rukou povýstřelové zplodiny...
Doufám, že jsem Vás nalákal... Nejlépe na celou sérii... Určitě si zaslouží Vaši pozornost...
Hodnocení? U mě není nad čím váhat, zasloužených 5 hvězdiček... Netrpělivě vyhlížím pokračování... ;-)

playada
16.10.2024 3 z 5

Nevím, jestli je to mnou, ale postavy, které mne dříve bavily, mi začínají jit na nervy. Dříve to byli lidé. Ale stávají se z nich superbytosti. Kdyby se v nějakém paralelním světě Tyli potkala s Einsteinem, asi by ho převálcovala. Překrásná paní patoložka běžně nosí v práci celý den jehly. Atd., atd . Kdybychom se mohli trochu vrátit nohama na zem, pane spisovateli.

Vousa
04.10.2024 5 z 5

Celá série je dokonalá. Jen ten čtvrtý díl byl docela slabší, ale Botanik reputaci napravil.
Detektivky za které by se nestyděla ani Agatha Christie. Vřele doporučuji.

AndreaOn
04.10.2024 5 z 5

Opět poslechnuto jako audiokniha. Já tuto sérii prostě miluji. Vše je skvěle propracované, nikde nejsou hluchá místa. Jako třešnička, překvapivý závěr. Osobní linky se také posouvají. Dozvíte se i velmi zajímavé věci ze světa vědy a jejího pokroku. A Tilly, tak ta je prostě báječná. Doufám, že v této sérii bude i další díl.

Belanna
27.09.2024 5 z 5

Dokonalý díl, který nemá sebemenší chybičku.
Zajímavý a náročný případ, plný záhad, kliček a nástrah, které musí Poe a Tilly rozlousknout. Vše je propracované do detailů, nic není zbytečné, nic není navíc.
Krátké kapitoly nutí do neustálého pokračování ve čtení, napětí a zvědavost narůstá s každou přečtenou stránkou.
Líbí se mi, jak se Poe a Tilly pomalu otevírají světu, každý svým osobitým způsobem.

LadaLil
27.09.2024 4 z 5

Nečekaně výborná kniha. Zajímavý příběh, dobře vykreslené postavy, zápletka i rozuzlení.

alabra
21.09.2024 5 z 5

Opět vyposlechnuto skvělé nastudování audioknihy, ráda jsem se vrátila k týmu vyšetřovatelů, kteří řešili opět zajímavý případ. Líbí se mi promíchání vyšetřování s osobními životy, vykreslování prostředí i myšlenkových pochodů, mám ráda postupné pomalejší kroky vyšetřování, i když konec byl tentokrát zbytečně rozmělněný. Už se těším na další knihu.

Sančez
20.09.2024 5 z 5

Opět jsem poslouchala jako audioknihu a znovu skvělý počin. Tilly a Poe jsou prostě skvělá dvojka. Těším se na další díly s touhle dvojicí. Tenhle spisovatel umí zamotat příběh a má i originálně vymyšlené záporaky. Prostě skvělé.

Vesmich
20.09.2024 3 z 5

Pachatel byl podivuhodný, dějová linka mě zajímala. Co mě příliš neuchvátilo, bylo ustavičné hodnocení všeho - aut, jídla, životních stylu, názorů na to či ono - počítám, že kdyby si vyšetřovatel ustavičně dělal názor na úplně všechno a imrvére se rozčiloval, že pachatelé jsou pachatelé a že jsou to bídáci, tak by se mu se sekla hercna už na straně 220.

Iva095
19.09.2024 4 z 5

Začátek mě moc nebavil. To jak Poe chvíli řešil případ Botanika a chvíli zase případ patoložky mě prostě nebavilo.
Po nějaké době si mě příběh začal získávat až mě nakonec naprosto pohlnil a já jsem se nebyla schopná odtrhnout.
Nakonec jsem spokojená.

Isew
18.09.2024 4 z 5

Sice pátý díl, ale mé první seznámení s Washingtonem Poem, Tilli Bradshaw a patoložkou Estelle Doyle. Kniha napínavá od začátku do konce i s překvapivým závěrem. Ačkoli jde o knihu poměrně obsáhlou, nebyla tam žádná nudná pasáž. Pokud budu mít zase chuť na detektivku, sáhnu po jiném dílu.

Leena87
17.09.2024 5 z 5

Po prvním díle se mi tento díl líbil nejvíc! Nejdříve jsem byla trošku rozmrzelá, že Poe bude vyšetřovat dva případy, takže to bude taková slátanina a nebudeme pořádně vědět co se v jakém případu děje. Ale opak je pravdou. Vše si pěkně sedne a zapadne do sebe. Případ byl skvěle promyšlený, děj napínavý a hromada zajímavých a nečekaných událostí. Příběh skvěle doplňuje špičkování Tilly a Poe, moc mě tihle dva baví! Doufám, že bude brzo pokračování, ti dva mi budou chybět.

Corso
16.09.2024 5 z 5

Po asi roku a pol odkedy som naraz doslova zhltol prve styri knihy WPoea, som si kupil Botanika. Akoze po case som trosku aj uvazoval, ci pokracovat, ono to zo mna dost rychlo vyprchalo. Ale kupil som a ked som sa zacital, spomenul som si preco som bol vtedy tak nadseny. Craven to skratka vie. S takou kadenciou napisana kriminalka, presne davkovana pozornost dynamike medzi postavami, obcas vtipne dialogy, rychlo napredujuce vysetrovanie s cliffhangermi na koncoch kratkych kapitol, pomerne dobry vhlad a nastudovanie prace vysetrovatelov v Britanii. Je to oddychovka a ja sa malokedy pristihnem pri tom, ze sa od knihy nedokazem odtrhnut. 450 stran od Cravena dokazem zhltnut za dva vikendy pri asi 6 kavach. (cez tyzden citam uz strasne zriedkavo)

blebuska
29.08.2024 5 z 5

Skvělá kniha, líbila se mi mnohem více než Mrtvá zóna... Pokud patří Poe a Tilly k vašim oblíbencům, budete nadšení

helenkan
29.08.2024 5 z 5

Poslední díl dočten a opět super počteníčko. Napínavý od začátku do konce. Tilly byla se svou upřímností k sežrání. Poův mozek a intuice, k tomu Tilliina genialita, prostě skvělý pár. Můžu říct, že mi líbila celá série. A já si jí fakt vychutnala.

Ventimiglia
24.08.2024 3 z 5

Dočetla jsem, protože mě zaujala zápletka, ale překlad je tak příšerný, že jsem nevěděla, jestli se mám smát nebo brečet. Co dělal redaktor, nevím, protože text silně připomínal strojový překlad (překládá do češtiny všechno, naprosto nesmyslně např. názvy firem, dokonce i "deep state"!).

Nik..
20.08.2024 5 z 5

Po zklamání v podobě Mrtvé zóny byl tohle zase můj milovaný standard. Díl, ve kterém nebylo o napětí nouze. Díl, který se četl sám. Díl, ve kterém bylo to nejluxusnější romantické rozuzlení cele série Díl, ve kterém Poe&Tilly absolutně nezklamali.
Příběhem rezonují dva hlavní případy. Vražda otce Estelle Doyle, ze které je obviněna pravé Estelle. A zabiják, který vraždí jedem - Botanik. A nebyl by to Poe a Tilly, kdyby se nesnažili vyřešit oba případy. Pro mé překvapení se na scénu vrací i naše oblíbená Stephanie Flynn.
Noooo a pak ten lásky plný konec, který jsem četla snad 3x dokola, jaký jsem z nej měla radost .

Tenhle díl Vás nezklame, to se nebojte!

hrubec:
15.08.2024 5 z 5

Moje první setkání s touto knižní sérií. Neměl jsem příliš vysoká očekávání, byl jsem ovšem rychle vyveden z omylu. I přes to že jsem nejspíš začal od prostředku této série mi postavy rychle přirostli k srdci. Příběh byl dle mého názoru originální a měl svižné tempo. Nebyly zde žádné pasáže kde bych se vyloženě nudil. Jediný problém jsem měl s tím, že místy kniha působí opravdu neuvěřitelně, nejsem na to zvyklý a mírně mi to v některých pasážích vadilo. Nicméně si myslím že se tato kniha celkově velmi povedla a určitě se k této knižní sérii brzy vrátím. Hodnocení: 9/10 (velmi zdařilá publikace)

em75
05.08.2024 5 z 5

Prostě skvělé.

Česneksmedem
31.07.2024 5 z 5

Říká se, že zvyk otupuje dojmy. Na Poea a Tilly jsem si náramně lehce zvyknul, ale rozhodně to neotupilo dojem z knih M. W. Cravena. Moc fajnová série. A ani v tomto díle se nesázelo na litry krve, ale na inteligenci a intuici.
Mimo vtipných částí s Tilly jsou tam i naučné pasáže. Například se zde dozvíte, že žijeme v éře populismu. No, to pro nás rozhodně není novinka. Dalším plusem je odkaz na knihu Darwinovy ceny.