Bounty
Michael Byrnes
Připojte se k asociální síti! Napínavý román o tom, co se stane, když všudypřítomná korupce a masové veřejné nepokoje zničí i poslední iluzi o tom, že ještě žijeme v právním státě. Když je zákon bezmocný a nedokáže už zastavit finanční kriminalitu, zkorumpované politiky a další podvodníky z řad elit, kteří zničili světovou ekonomiku, musí vzít věci do vlastních rukou obyčejní lidé prostřednictvím webové stránky, která vyplatí odměnu každému, kdo někoho z těchto zločinců zlikviduje. Zatímco dav tleská, agent Novak a jeho tým zaměřený na počítačovou kriminalitu je bezmocný. Nemohou sledovat toky peněz, nemohou zatknout milion lidí. FBI ani nemůže tuto stránku vypnout, ani najít majitele. A stoupenci těchto stránek přibývají po celém světě... A to ještě netuší, jaký zvrácený motiv má duchovní otec a zakladatel bounty4justice.com Bounty přináší akci a násilí, ale také zamyšlení nad povahou spravedlnosti, právního státu a vůlí lidu.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: 2017 , OmegaOriginální název:
Bounty, 2016
Kniha se mi docela těžce hodnotí, protože se mi vůbec netrefila do nálady. Myslím, že zpracování zajímavého tématu bylo dobré, ale prostě mě to moc nebavilo. Příběh má od začátku rychlý spád a do poslední chvíle hádáte, kdo za tím vším je a vlastně proč, ale často jsem se do čtení musela nutit, i když jsem pak na posezení dala třeba 140 stran. Závěr mi přišel docela useknutý a možná mi tam trošku vadilo i to velké množství jmen. Chápu, že k takovému vyšetřování je potřeba hodně lidí, ale jmen bylo opravdu mraky. Celkově hodnotím jako slušný průměr a oceňuji zvládnutý IT svět :)
Knihu na takové téma jsem ještě nečetla, autora však znám z předešlých titulů. A nezklamal. Kniha má spád - krátké a úderné kapitolky, nestandardní hi-tech IT zápletku, sice tu je spousta postav, ale polovina z nich jen na pár stránkách (epizodky v rolích obětí a jejich vrahů), agenti FBI, NSA, MI5 atd. - oceňuji, že je autor nechává opravdu spolupracovat a že si nejdou po krku jako v jiných knihách. Všechno je pěkně propletené a pospojované formou krátkých elektronických zpráv různého charakteru (mezičlánky mezi kapitolkami). I přes velmi střídmý konec hodnotím knížku na výbornou.
Po čertech povedená technojízda jenž se může stát realitou dřív než se nadáme. Pan autor si docela nastudoval IT problematiku, i když pár úsměvných kravin dokázal vyplodit i tady. Ale možná šlo jen o neerudovaný překlad některých pojmů.
Zábavností a zběsilostí děje mě připomněla tato záležitost knížku Já, poutník.
Bounty je děsivě realistická kniha. Příběh, který se může stát i ve skutečném světě. Sympatický agent Novak a ostatní mě provázeli tímto napínavým vyprávěním a dokázali mi rozbušit srdce. Mozek pracoval na plné obrátky.
I přes to, že nejsem zrovna počítačový znalec, skoro všemu jsem bez problému rozuměla. Pachatele jsem odhadla asi stránku před tím, než ho odhalil autor. Pokračování by bylo fajn.
Kdyby dílo udrželo tempo nastavené v první polovině, neváhal bych a šel do plného hodnocení. Bohužel, postupně ubývá napětí a jak i v jiných komentářích zaznělo, závěr je vyloženě odbytý i za předpokladu případného pokračování a to mě mrzelo. Co se mi naopak líbilo bylo trefné poukázání na nebezpečí rozšiřujících se možností technologií a taky sehranost vyšetřovacího týmu, kdy je milou změnou, že není přítomen žádný do očí bijící hlupák mezi vyšetřovateli.
Co se technických věcí týče, i já jako laik jsem neměl žádný problém s porozuměním. Kdo má základní znalosti a případně je ochotný si během jedné minuty na internetu najít, o čem přesně je řeč (i když v mnohých termínech se snaží autor čtenáře poučit), nebude mít žádný problém s pochopením.
Kniha nás představí zákoutí internetu a s ním spojená rizika, která ohrožují současný společenský řád. Téma nepochybně zajímavé, ale se závěrem si autor mohl pohrát o trochu více, i když chápu, že si nechává prostor pro druhý díl.
"Pojem soukromí byl v digitálním věku stejnou iluzí jako cudnost v bordelu."
Bounty je moderný techno-triler z prostredia kybernetickej kriminality s razanciou snajperskej guľky veľkého kalibru a svižnosťou optického internetu na Taiwane. Hlboké charaktery či obsiahle opisy tu nehľadajte, autor vsadil hlavne na dynamiku deja, čo sa mu rozhodne podarilo a napísal knihu s príchuťou filmového blockbusteru.
Čtivé, myšlenka i hlavní hrdinové zajimavý, ačkoliv autor šetří popisem postav. Délka je dostačná, ale konec se mi poněkud nelíbil. Doporučuji, aby čtenář byl v IT trošku tehcnicky zdatnější pokud chces lépe porozumět popisovaným technologiím v příběhu.
Zajímavé a čtivé, ale souhlasím s komentářem Tyrkysová - já jako technický a speciálně IT antitalent jsem se v terminologii ztrácela. Podobně jako danielrusnok, i mě časem trklo, koho vlastně hledáme. A shodně s komentářem muchomurka si myslím, že konec vlastně koncem nebyl, jen si na rozdíl od muchomurky myslím, že nezávazná procházka na Kajmanech mohla mít nečekané zakončení . . .
Co mě ale velmi překvapilo, a přitom to vůbec nesouviselo s technologiemi, byla závěrečná hra, oběšenec!
Neuvěřitelna kniha, která mě bavila od začátku do konce s prvky špionáže. Za mě ano, aktuální téma, které člověka donutí přemýšlet, co vše na netu sdílet.
Internetová bezpečnost, nakládání z daty - ať už tajnými či osobními - a jejich potenciální zneužití je právem velké téma... Ovšem v Bounty to Michael Byrnes rozjíždí ve velkém. A stojí to za to!
Nicméně, kybernetický svět je složitý a pro laika často nepochopitelný. To se bohužel nevyhne ani Bounty - i přesto, že se autor snaží svým čtenářům mnoho věcí přiblížit, bez znalosti aspoň základní terminologie se neobejdete. Nenechte se tím ale odradit ;-)
4,5*/5*
Od knížky jsem očekávala solidní příběh, ale nenapadlo mě, že dostanu víc. Bála jsem se, že příběhu nebudu rozumět, když se týká hackerů, sítí, programování atd., ale všechno bylo dobře vysvětleno a správně zasazené do napínavé detektivky.
Téma příběhu se mi líbilo, nápadité, celou dobu jsem byla napnutá a hltala stránku za stránkou, ale teda ten konec, to je zklamání. Jak kdyby mi najednou dvě, tři kapitoly v knize chyběly. Co to jako mělo být? Nebo jako bude pokračování? Škoda to takto zabít.
Zvláštní kniha. Když odhlédnu od toho, že jsem valnou část IT věcí nebyla prostě schopna pochopit, jen autorovi věřit, tak ano, příběh to byl velmi zajímavý a čtivý. Na druhou stranu konečné rozuzlení mi nepřišlo věrohodné a reálné a do toho zapletené postavy mi prostě nepasovaly.
Zajímavý námět i zpracování knihy. Jako programátor mohu uznat, že kniha je dobře zpracována i odborně. Akorát bych nejspíše nepřekládal tzv Bruteforce útok, který se v českém IT nepřekládá, navíc jako "útok velkou silou". Poté ovšem v další kapitole autor i vysvětluje co "útok velkou silou" znamená a vysvětluje to správně.
POZOR SPOILER! Jelikož se v knize objevila pouze jedna ženská postava, která rozumí IT a na konci je označena jménem Rhea, nebylo těžké uhodnout kdo za vším stojí.
Myslím, že Bounty se bude líbit všem čtenářům, kteří jsou nadšeni z knihy Marca Elsberga Blackout. Oba příběhy jsou v ledasčem podobné. A přece je každý jiný. Bounty vám ukáže, jak mocným nástrojem může být internet. Zavede vás do světa jedniček a nul, který představuje nebezpečnou mezinárodní hrozbu. Velmi čtivé dílo.
Nemohla jsem se od knihy odtrhnout!!! Hltala jsem každou stránku, napětí od začátku do konce. Přestože počítačům nerozumím, knihu jsem si užila, všechny ty kybernetické/IT/hackerské věci. Pokud to máte rádi, nebudete zklamaní! V průběhu četby několik překvapivých momentů, kdy vám spadne brada, celou dobu si říkáte - kdo sakra za stránkama bounty4justice.com stojí? Tahle kniha, to je jízda!
Je to skvěle napsané, autor nevaří z vody, zajímavá filozofická otázka: Pokud justice/soudnictví selže, mají obyčejní lidé právo vzít spravedlnost do svých rukou?
Jednoznačně 5*
tajné služby internet hackeři hacking kybernetická kriminalita
2007 | Tajemství chrámové hory |
2017 | Bounty |
2011 | Tajemství morové jeskyně |
2009 | Tajemství svaté krve |
2008 | Spící panna / Recept na lásku / Tajemství Chrámové hory / Ostrov |
bavilo hodně :) docela zajímavá vize :)