Božena Němcová -Nové kapitoly o Boženě Němcové
Václav Tille
Životopisná kniha o životě Boženy Němcové.
Drsný život plný bídy a nešťastného manželství.
Rozhodně lepší podáno knižně než ten paskvil televizní.
Vzhledem k datu vzniku se kniha trochu hůře četla, vyžadovala opravdu soustředění. Přiznám se, že jsem ji četla jen díky TV seriálu, protože jsem se chtěla dozvědět víc. Kniha v tomto směru uspokojila mé očekávání. Věděla jsem, že spisovatelka prožila svůj život v bídě, ale byla jsem překvapena, jak surová bída to opravdu byla.
Moje oblíbená kniha o Boženě Němcové. Autor se zabývá jednak rozsáhlým dílem B.N.,i jejím soukromým životem od dětství. Popisuje její život věcně, podle dostupných dokumentů, dopisů a vzpomínek, ale přitom velice vlídně.
Škoda, že tuto knihu asi nečetly autorky televizního seriálu Božena. Potom by v něm bylo více laskavosti a méně senzacechtivosti.
Božena Němcová si přála narodit se znovu asi za dvě stě let a tak si říkám, že možná už někde vyrůstá krásné děvčátko se zelenýma očima a z celého srdce mu přeji, ať to tentokrát dopadne lépe.
Ke knize jsem se dostala díky výzvě a jsem za to vděčná.
Kniha se mi ale vůbec nečetla dobře. Několikrát jsem si říkala, jak je možné, že taková dobrá spisovatelka prožila vlastně celý život v té nejhorší podobě bídy.
Každopádně ji doporučuji všem, kdo se jen trochu zajímají o život naší významné spisovatlky.
je velmi zajímavé číst knihy o životě B.N. a porovnávat ty z dob minulých s těmi současnými..
Závěr knihy jsem shodou okolností četla v Litomyšli na obědě ve Smetanově domě a musela jsem přelistovat a věnovat se méně drásavým částem knihy, ubulená ženská v restauraci si bude špatně objednávat kávu :o) Kniha je napsána poutavě a velmi laskavě. Je to nahlédnutí malinkatou klíčovou dírkou do života fenomenální osobnosti. Velmi doporučuji.
životopisy, biografie česká literatura životopisné, biografické romány spisovatelé emancipace národní obrození historické romány Božena Němcová, 1820-1862 české spisovatelky
1977 | Zvířátka a Petrovští |
1987 | Knížka pohádek Václava Říhy |
1940 | Božena Němcová |
2007 | Dvanáct pohádek z onoho světa |
1969 | Alšovy pohádky (15 pohádek) |
Přečteno po zhlédnutí filmové série o Boženě Němcové, abych se dozvěděla něco víc. A jsem spokojená. Je to odborný text, ale podaný čtivou formou, takže není nutné ho “studovat”, dá se číst i u snídaně.