Do Labyrintu
Tracy Hickman , Margaret Weis
Brána smrti série
série: Brána smrti díl v sérii: 6 Od své armády nemrtvých se Xar, Vládce Nexu, dovídá o existenci tajemné Sedmé brány. Říká se, že tato brána zaručuje komukoliv, kdo do ní vstoupí, moc tvořit světy – nebo je zničit. Pouze Haplo ví, kde se brána nalézá – ale přitom neví, že to ví. Nyní ho však vyhledá jeho dávná láska, aby ho zradila a aby přinesla nazpět jeho mrtvé tělo. Na stopě Haplovi je i nájemný vrah Hugh Ruka, ozbrojený Prokletou čepelí. Haplo se svým staronovým společníkem Alfrédem jsou přinuceni hledat útočiště v Labyrintu – smrticím vězeňském bludišti, jehož obyvatelé jsou odsouzeni k smrti. Cyklus Brána smrti Před tisíciletími zuřila bitva mezi Sartany a Patryny. Sartani rozštěpili svět do čtyř říší – Vzduchu, Ohně, Kamene a Vody – a pak zmizeli. Ale nyní obě tyto rasy znovu objevily jedna druhou pomocí magie Brány smrti – a hrozí, že válka vypukne nanovo.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2002 , NávratOriginální název:
Into the Labyrinth, 1993
Šestý díl cyklu Brána smrti zavede čtenáře, jak již název napovídá, do Labyritu. Přestože by tato část příběhu mohla být poměrně zajímavá, tak opak je pravdou a kvalita celkem strmě klesá dolů. Z většiny knihy jsem měl pocit, že se jedná o více či méně nezajímavé akční scény a v některých místech jsem se do čtení musel vyloženě nutit. Naopak závěrečný souboj, který měl být vyvrcholením tohoto dílu, autoři doslova odflákli.
Kladně hodnotím úlohu Xara, který v tomto díle vystupuje do popředí a ze zákulisní postavy se stává jedním z hlavních aktérů. Zároveň však dodávám, že jeho počínání působí v některých případech poněkud naivně. Na scénu dále vstupuje Marit, což je bývalá Haplova partnerka z Labyrintu. A v poslední řadě se opět shledáte s Alfrédem, který si konečně uvědomí svou podstatu a stane z něj opravdový hadí mág.
Celkově na mne kniha působila, jako příprava na závěrečný díl. Bohužel příprava poněkud zdlouhavá a místy až nudná.