Dúha
David Herbert Lawrence
Brangwenovi série
1. díl >
Známý anglický modernista D. H. Lawrence (1885-1930), napsal čtyři stěžejní romány. Zatímco Synové a milenci, Ženy milující a Milenec lady Chatterleyové vyšly v češtině už ve 30. letech a znovu v době současné, čtvrtý z nich, román Duha z roku 1915, dosud přeložen nebyl. Symbolický, spíš než realistický román zachycuje život tří generací rodiny Brangwenů žijících na farmě na anglickém venkově. Lawrence, jdoucí vášnivě a tvrdohlavě proti všemu, co vyznávala oficiální kultura a strnulá a pokrytecká morálka, se soustřeďuje na tělesné, emociální a nejvnitřnější pocity svých hrdinů.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1982 , Pravda , Tatran (Bratislava)Originální název:
The Rainbow
Docela zvláštní román, od kterého jsem, pravda, čekala něco úplně jiného, ale jako literární experiment (jak jsem se dočetla na záložce) to také hodnotím jako velmi zajímavý pokus o hlubinný psychologický román. Na téma prolínání a doplňování mužského a ženského principu a vztahu mezi profánním a duchovním/náboženským jsem četla málo opravdu beletristických děl, ale toto mne dost zaujalo. A varování: opravdu se to čte těžko a pomalu... :-)
Musím povedať, že sa nečudujem, že táto kniha sa stretla s odporom kritikov a neodporúčali ju čítať ženám. Lawrence predbehol dobu a ešte opovážlivo vyjadroval priamo názory cez postavy žien. Dokázal však geniálne nazrieť do duše svojich hlavných hrdiniek.
Nezapomenu na odpoledne, v němž jsem četl první část Duhy – Lydie a Tom a jejich vztah, v němž se mysticky spojují jejich city, jejich těla, a jejich domov: v tom popisu byla syrová – a o to něžnější – pulsace toho, čeho málokdo dosáhne. Číst tuto knihu skvěle přeloženou Kateřinou Hilskou není jen jako dívat se na oblouk duhy – je to jako jít podle duhy až k hrnci duchovního zlata.
anglická literatura rodinné vztahy farmáři ságy 2. pol. 19. století
2008 | Milenec lady Chatterleyové |
2005 | Synové a milenci |
2004 | Ženy milující |
1999 | Duha |
1966 | Panna a cikán a jiné povídky |
Zvláštní dílo, nikdy jsem nic podobného nečetla. Předně mě překvapilo, že knihu napsal muž na počátku 20.stol. ve věku 30 let. Čekala bych starší ženu o několik desítek let později.
Psychologické postřehy autora k jednotlivým postavám jsou pozoruhodné. Dokázal zachytit křehkost dětské duše, zmatenost a bloudění v období dospívání, pochybnosti a chybování dospělých, vyrovnanost stáří. Z čeho autor ve svém věku a době čerpal tak rozsáhlé a hluboké znalosti o lidské duši ve všech jejích životních etapách, je mi trochu záhadou. Hlavně mě opakovaně překvapovaly znalosti ženského pohledu na svět.
S některými pocity a jednáními postav jsem se nedokázala ztotožnit, ale většině postav jsem rozuměla. Občas těch vnitřních bojů na mě bylo ale moc, autor se vyžíval v rozsáhlém popisu pocitů a pohnutek, to mě pak kniha trochu přestala bavit.
Líbila se mi osudovost - že někteří lidé k sobě patří, přestože jsou naprosto rozdílní. A v jedné části knihy mě pořád napadalo, že kdyby spolu lidé více otevřeně a upřímně komunikovali, vyřešila by se spousta problémů.
Kniha se nečte úplně sama a s lehkostí (četla jsem ji poměrně dlouho), ale je v ní spousta podnětných myšlenek, takže bych ji doporučila těm, kdo jsou ochotní číst pomaleji a přemýšlet :-)