Bretaňské zlato
Jörg Bong
Případy komisaře Dupina série
Další záhadný případ z Bretaně – tentokrát s vůní mořské soli.
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2023 , TémbrOriginální název:
Bretonisches Gold, 2014
Interpreti: Jan Teplý ml.
Ne snad že by byla kniha úplně špatná, ale nějak jsem se do ní nedokázala ponořit. Důvodem patrně bude ten hóóódně pomalý rozjezd.
Všechny díly této série z bretaňského pobřeží jsou skvělé. Autor vás vezme na místa, kam se toužíte okamžitě přenést a vůně le petit café vás lechtá v nose.
Komisař Dupin a bretaňská detektivka potřetí.
Tak lákavé popisy určitého místa se hned tak nevidí - líčení moře, romantických zálivů, vesniček a hospůdek s těmi nej nej bretaňskými dobrotami nemá chybu. A hodně zajímavá problematika bretaňských salin, zase mě to chytlo.
Detektivní zápletka o fous slabší než první díly, ale nakonec hodnocení celkově nesnižuji (90%), mně se prostě ta až skoro kýčovitá reklama na vše bretaňské moc líbí! A pak ten lehký humor (klokan, tučňáci), kofeinový samorost Dupin (přesto tak lidský) mě moc baví. Jen mě trochu zlobí jeho ukončování telefonických hovorů… :)
Těžko uvěřit, že autor není Bretaněc ale Němec. Z knížky je znát láska k Bretani a všemu bretaňskému. Ještě bych tak uvěřila, že provozuje cestovku cílenou na Bretaňský poloostrov. Ale to jsou jen domněnky. Knížka, stejně jako předešlé díly, přímo vyzývá k návštěvě Bretaně. Třetí případ komisaře Dupina má spád a je velice čtivý. Už se těším na další.
Těšila jsem se opět do Bretaně a Jean-Luc Bannalec v tomto směru nezklamal. Skvělý začátek a pak...začala mne nudit ta spousta dialogů a nevýrazných postav, tak jsem se prolistovala k závěru poměrně nečtenářsky. Ale konec dobrý, všechno dobré.
Před dvěma lety jsem "objevila" bretaňskou sůl, takže tento příběh měl pro mě i tenhle slaný nádech. :) Zajímavý příběh, další si rozhodně přečtu ráda.
Poklidnější a přitom dramatickou detektivku aby pohledal! Kromě báječného zážitku ze čtení jsem si jistá, že fakt musím někdy do Bretaně, zase jsem se poučila, no a komisař je stále sympatičtější! Třeba tučňáka potká už v příštím díle...
Opět jsem s knihou spokojená a mimo detektivní zápletky jsem se dozvěděla o "sklizni soli v Bílé zemi" Opět krásné popisy krajiny, lidí a jídel. Doporučuji
moje třetí a poslední kniha s Dupinem.Ta popisnost se nedá skousnout.Ztrácejí se v ní podstatné momenty.Udělala jsem hloupost že jsem podlehla hodnocení a zakoupila hned tři knihy najednou.Knihy mají famozní přebal a velice dobrý překlad.A všechny tři byly svázany do menších ,lehčích knih které se dobře držely v rukou ale to je taky jediné plus
Nerada bych svým subjektivním hodnocením odradila milovníky pomalých příběhů a „neakčních“ policistů. Nevadí mi pomalé knihy,ale tato byla superpomalá. Jako detektivka tedy u mě ne..Napětí a spád? Kdepak. Spíš jsem měla pocit,že čtu několik příruček- jednu o Bretani a jejích přírodních krásách,druhou o výrobě soli, třetí o bretaňských pověstech a zvláštnostech... No a mezi tím tak nějak leží vraždy. Policisté,kteří místo o případu filozofují o kde čem.A komisař Dupin,který neustále někde shání kávu,nebo telefonuje. Vlastně VŠICHNI neustále telefonují. Měla jsem chuť spočítat,kolikrát se na jedné stránce dočtu,že tomu,či onomu zazvonil telefon,ale pak jsem to vzdala,protože i tak mě stálo spoustu sil tu knihu vůbec dočíst.Snad jen komisařka Rose se chovala jako policistka,která vyšetřuje vraždu. Nakonec jsem se přistihla,že víc,než o rozuzlení příběhu,mi jde o to,abych to nevzdala. Když se konečně kolem str. 170, něco začalo dít,už jsem v sobě nedokázala vykřesat zájem.
Dvě hvězdičky za nádherné popisy krajiny,barev,vůní a jídla (kávu nepočítám,jsem „čajař“). Třetí za moje zoufalé vizualizace,ve kterých hlavní roli komisaře Dupina hrál Jean Reno,což by byla asi jediná věc,která by mě dokázala k tomu příběhu vrátit.
Po tomto dílu jsem sáhla po knize Sběratel motýlů. Chtěla jsem si přečíst něco, čemu se dá věřit. I když po díle druhém jsem se ke komisaři Dupinovi již nechtěla vracet. Ale dobře jsem udělala. Kniha je skvěle napsaná, opět spoustu zajímavostí z Bretaně. A navíc i vtipně zakomponovaný klokan pobavil.
Stejně jako předchozí díly se kniha četla skvěle, komisař je mi nesmírně sympatický už kvůli jeho vášni pro kafe!
V těsné blízkosti přírodního zázraku Mor-Bihan v guérandských solných zahradách, odkud pochází nejušlechtilejší sůl na světě Fleur de sel, dojde ke zločinu. Proč někdo zavraždil známou místní novinářku? Čemu byla na stopě? Jedná se o konkurenční boj o saliny nebo je ve hře něco jiného, závažnějšího?...
Tato detektivní klasika byla pro mě opět příjemným relaxačním bonbónkem, a já už teď vím, že neodolám a co nejdříve si zakoupím další díl...
Detektivka, která mě nenudila, ale ani úplně nenadchla. Komisař Dupin je velmi sympatický chlapík a bretaňské pověsti a legendy tuto kriminální sérii pěkně okořenily.
detektivní a krimi romány Bretaň sůl kuchyňská a mořská
2014 | Bretaňské poměry |
2015 | Bretaňský příboj |
2018 | Bretaňský příliv |
2017 | Bretaňská pýcha |
2016 | Bretaňské zlato |
Klokan??? No co... v Bretani je možné všechno. Bretaň má všechno jako první!