Břicháč Tom
Tomáš Kosačík
Břicháč Tom série
1. díl >
Kniha odhaluje kroky mého úspěšného hubnutí, které mě zbavily nadváhy 27 kg a 33 cm v pase. Sám jsem se potýkal s nadváhou už od dětství a zkoušel jsem mnoho postupů, jak se nadváhy zbavit. Vždy jsem ale neuspěl! Váha se mi po každém pokusu opět vrátila, a tak jsem se točil v začarovaném kruhu dál a dál. Zlom přišel až ve chvíli, kdy jsem na to šel jinak. Zapomněl jsem na běžné rady, které všichni doporučují a našel jsi vlastní cestu. Hledal jsem vlastní postupy, vymýšlel vlastní recepty a nakonec jsem zhubl během jednoho roku 27 kg. Váhu si stále držím a žiji úplně nový život. Tady kniha Vám ukáže, že zhubnout může opravdu každý. Ukážu Vám, jak i pomocí běžných potravin můžeme uvařit velmi rychle jednoduchá a přitom zdravá jídla, která budou chutnat celé Vaši rodině.... celý text
Přidat komentář
Dlouho jsem měla tuto knihu na seznamu, konečně jsem si ji taky vypůjčila v knihovně. Kniha je z první části o povídání o Tomovo příběhu + různé rady a tipy ohledně zdravé stravy/hubnutí. Musím říct, že většina toho, co se zde píše znám, občas tam jsou zajímavé tipy např. Dopřát si jedno jakékoliv jídlo za deset dnů jako za odměnu . Ale jen jedno. A pak zase jíst co nejvíc zdravě. V druhé části jsou už různé recepty a tipy na zdravé jídla - od snídani až po večeře, doplněne fotografiemi. Občas jsou ty recepty zajímavé, občas jsou recepty že bych je ani za mák nevyzkoušela :)) ale to záleží na každém
Tak toto je kniha, která mě vůbec neoslovila. Přijde mi málo nápaditá, a to obsahem i fotografickým zpracováním.
Řekla bych, že kniha je určena hlavně začátečníkům, kteří chtějí zhubnout a jíst zdravěji a hledají pomoc či inspiraci. Bohužel se mi ani jeden recept nelíbil a nezaujal mne.
Vzhledem ke stáří knihy nepřináší nic objevného, všechno v ním popsané se už dnes ví. A protože nejím kuřecí a z kaší jakéhokoli druhu mám dávivý reflex, tak ani z receptů jsem si nic nevzala.
Kniha je vhodná asi pro naprosté začátečníky, kteří doted pili litry sladkých limodád, cpali se denně chipsy, sladkostmi a fastfoodem, těm by mohla pomoci. Recepty jsou velice jednoduché, ale není to nic převratného, protože většinu receptů běžně vařím/peču i bez potřeby receptů v nějaké podobné formě. Například nepotřebuji x receptů na ovesnou kaši, kdy na každé stránce je ovesná kaše s něčím jiným, jednou do ní dáte jablko a podruhé zase lžičku skořice, potřetí třeba kiwi. Místo toho, aby tam byl víceméně 3 krát stejný recept na každé stránce, mohl být jeden základní a jen vyjmenované různé varianty dochucení.
Za mě nic moc....... spíš nic než moc.
Recepty fajn, ale takové "nijaké". Žádná hitparáda to není, ale pro první seznámení se s nějakou jinou variantou stravování to stačí.
Trochu to na mě působí jako retro kuchařina s dob minulých.
Jak už tu bylo zmíněno, spíš průměr. Raději vařím jídla z kuchařek série Jíme zdravě, ale i v této jsem si pár receptů oblíbila a často čerpám inspiraci na nějaké chuťovky nebo rychlé svačinky.
Knihu jsem přečetla, nic objevného jsem tam ovšem nenašla, vše jsou již tisíckrát napsáné rady. Plus je, že autor vychází z vlastní zkušenosti a některé recepty zajímavé. Na druhou stranu čtení bylo dost utrpení. Autor opravdu neumí psát a asi jsem jedna z mála komu se to nelíbí, ale jeho styl je hrozný.
Kniha mě nijak nezaujala, nezajímavé a obyčejné recepty, fotografie spíše odpuzující než aby nalákaly, u mnohých receptů použity nezdravé suroviny... ano, pokud budu jíst pouze rýži s mrkví, tak asi rychle zhubnu (což je účel této knihy), ale chci jíst zároveň i chutně a nízkou váhu si dlouhodobě udržet, což v případě těchto receptů půjde těžko.
Čekání v knihovně na tento titul a tak nějak vcelku zklamání protkané množstvím obsahových chyb(str. 50 dole/"Alkohol v množství větším než malém. Ideálně opravdu jen jednou týdně a o hlavně na počátku." Pod tímto na novém řádku: "Všechny výše vypsané věci zpočátku hubnutí nekonzumujte."/ jakože trochu se věty č. 1 a č. 2, č. 2 a č. 3 vylučují, ale naštěstí mi alkohol nechutná, tak mám o starost méně, dále str. 55 zhruba uprostřed:"Představte si, že dáte lžíci kečupu do porce masa pro čtyři osoby. I kdyby v tom kečupu bylo 5g cukru, tak je to na jednoho člověka jen 1 g cukru."-ehm, tak pro kolik osob dle autora obrazně v moment čtení vařím?) i chyb v čirém překlepu (např. str. 70 12. řádek, když nepočítám nadpisy-"tatímto"). Formát knihy, kdy na jedné straně je text do poloviny stránky a jindy je nahuštěný hutný obsah na téže jednotku/=stránka knihy/, možná se mi to zdá/přeci jen jsem knížku četla dnes večer/, ale není čistě náhodou občas i písmo odlišné z hlediska velikosti vzhledem k jednotlivým stranám?
Úsměvné jsou obrázky, protože dnes již máme lepší technologie k zachycení reality a mnohdy poměrně rozmazané fotografie (možná záměrně, aby nebyla vidět konkrétní značka soli, leč koření na fotografii nejblíže je rozeznatelné včetně firmy), rovněž i aranžování jídla, jež bylo vyfoceno je již překonané.
Za recepty jsem chtěla původně dát hvězdičku navíc, protože na rozdíl od některých moderních kuchařek neobsahují pro průměrného člověka extrémně nákladné či nesehnatelné suroviny, nicméně vymyslet např. kuře s vařenou mrkví a rýží mi až tak světoborné nepřipadá (samozřejmě byly v knize recepty, které by bylo fajn vyzkoušet). Z hlediska rad mi přijde, že to jsou vše skutečnosti již objevené, které člověk zjistí během pár minut zdarma na internetu a osoba, která se někdy o zdravou stravu či hubnutí zajímala už vědomosti z knihy zná (možná až na intervalový trénink). Při čtení mi připadalo, jako bych četla článek o hubnutí, jenž je na můj vkus zbytečně dlouhý a na jehož konci zjistím, že mě vlastně ničím neobohatil.
Suma sumárum: Měla jsem v průběhu četby za to, že kniha byla vydána kolem roku 2008 a chtěla jsem to zohlednit v hodnocení (př. nebylo tolik internetových blogů, článků na internetu), ale kniha byla vydána v roce 2015. Dvě hvězdičky za snahu autora s psaním této příručky.
Knížku jsem dostala od dcery. Mám ji v kuchyni, často do ní nahlédnu a nějaké jídlo si z ní udělám. Líbí se mi, že jídla jsou lehká a nenáročná na přípravu.
Výzva pro ty, kdo chtějí zhubnout, ale neuchýlí se k extrémnějším variantám palea, whole30 etc.
Četla jsem na doporučení mé sestry. Musím říct, že je to super kniha. Už dlouho se nutím do shození pár kil a tady jsem našla tu správnou motivaci jak a kdy začít. Za mě tedy palec nahoru.
Nic extra se člověk nedozví, spousta lidí by takovou knihu mohla napsat. Nežrat a hýbat se :-), bez toho to nepůjde....
Prvotní motiva k danému účelu super, následně si myslím, že se to tomto nedá mluvit jako o knize, je to spíš příručka, kuchařka...
Vlastně jsem tuhle knihu četla už asi potřetí. Na jednu stranu je třeba říci, že jako prvotní motivace funguje výborně. Pokaždé v ní najdu něco, s čím se odrazím a co mě donutí neuhýbat ze své cesty za cílem, za kterým si jdu.
Recepty jsou zajímavé, ale pro mě, jako pro člověka, který nerad vaří podle kuchařek, fungují jen jako inspirace, jak kombinovat různé potraviny. Ale pokud i toto byl účel při psaní téhle knihy, pak byl splněn.
Autorovy další knížky
2015 | Břicháč Tom |
2017 | Promrhané dny - Myšlenky, které mi změnily život |
2016 | Břicháč Tom & Lucie: tajemství naší kuchyně |
2015 | Rychlovky a chuťovky Břicháče Toma |
2019 | Nejjednodušší plán 29 dní |
Na tuhle knihu jsem čekala v knihovně od loňského roku, protože byla vypůjčená. Na to jak dlouho jsem čekala tak jsem byla dost zklamaná. V knize jsou hezké fotky,ale recepty nic moc.