Brisingr
Christopher Paolini
Odkaz Dračích jezdců / Odkaz Dračích jazdcov série
Přísahy, zkoušky oddanosti, mocné síly se střetnou... Bitvou na Hořících pláních boj s Královstvím zdaleka neskončil a zdá se, že v nadcházejícím střetu bude Galbatorixův Jezdec mocným protivníkem. Eragona se Safirou čekají další zkoušky v boji, ale v příběhu už nejde jenom o ně… Stejně jako Eragon a Eldest, i Brisingr je plný napětí, nečekaných odhalení a zvratů, nechybí v něm ani Safiřin něžný humor. Dlouho očekávaný 3. díl fantasy série Christophera Paoliniho je konečně tady! ISBN 978-80-253-5858-0 (soubor 2022)... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2022 , Fragment (ČR)Originální název:
Brisingr, 2008
Jedním slovem: BÁJEČNÁ ! :) Zprvu mi tento díl připadal tak protáhlý a bez akce, ale potom se děj začal stupňovat a mě naprosto vtáhl do sebe! Mohu vřele doporučit! ;)
Kniha se mi opět moc líbila.... Ze všech dílů se mi zatím četla nejlépe. V mnoha situacích jsem byla dost překvapena! Tato kniha ve mne dokázala vzbudit emoce, což znamená, že je to více než dobrá knížka! Čím více čtu, tím více mám ráda Eragona, Safiru a elfy! :-) Snad nikdy jsem nečetla tak zdařilou knihu! Mohu vřele doporučit. :-)
Brisingr... no co k tomu napsat?
Hlavně toto: Bylo to opravdu velkolepé!
Dobrodružství Eragona a Safiry a jejich záchrana Alagaesie se zde ubírá v plném proudu. S nedočkavostí a s napětím jsem si přečetla jejich cesty a poslání; jejich sedm slibů a přísah, kterými se zavázali a které nesměli porušit... Příběh je zcela nabitý vzrušujícími cestami, nechyběla pořádná akce ani napětí, dokonce mi i ukápla slza nad tím koncem. Ano, byly tam i nějaké ty zdlouhavé pasáže, jako např. kování meče; což bylo rozebráno do největších detailů. Tahle část byla ale tak jediná... Dost mě překvapilo, jak autor líčil různé pasáže o bojích; připadalo mi to tak skutečné!
Hlavní myšlenka se krásně rozvíjela a navazovala na předchozí dva díly. V mnoha okamžicích mi děj přišel trochu složitý a chvíli mi trvalo, než jsem stihla různá vysvětlení vstřebat. Občas se mi také zdálo, že si autor ukousl trochu větší sousto, ale zanedlouho jsem změnila názor. Když jsem děj začala plně chápat, neviděla jsem na něm jedinou vadu a ani jsem k tomu neměla žádnou připomínku.
Názory některých čtenářů mě opravdu udivují. Čemu nerozumím a co naprosto NECHÁPU, je to, jak někdo může odsuzovat knihu kvůli její tloušťce?! Co to je za nesmysl? Jde hlavně o její obsah, o čivost a hlavní myšlenku, která je zde skvělá a dokonale promyšlená. Já na tuhle sérii mám zdaleka jiný názor než jiní: podle mě si zaslouží samou chválu!
Cela kniha a cela edicia mne sedela ako ritka na serblik (nocnik)..
Po precitani celej edicie som ale dostal depky, ze uz je koniec :)
Ze všech dílu byl zatím tenhle jednoznačně nejlepší (4. jsem ale ještě nečetl). Není co víc dodat prostě bomba! (94%)
Příběh byl velmi napínavý. Bylo zde propleteno několik osudů.
Nejsmutnější byla smer Oromise a jeho draka. A také zajímavý byl osud Rorana, doufám, že se mu narodí zdravé dítě.
Četla jsem i lepší knížky. Nechápu, jak se tato kniha mohla stát světovým bestsellerem. Na to, jak je slavná, bych čekala o mnoho víc.
Třetí díl Odkazu Dračích Jezdců. Fantasy, které je promyšleno do těch největších detailů. Do Eragona jsem se vžila a prožila s ním každou chvilku a každý boj. Všechny díly se mi ale vlévají do jednoho děje, takže po přečtení všech dílů již nejsem schopna přesně říci, co je v jedničce a co v dalších dílech.... :-( Budu muset asi psát komentáře hned po přečtení knihy a ne celého příběhu. V každém případě vás čeká dlouhé putování po království, setkání s trpaslíky, elfy, lidmi, razaky, kully, draky, stíny. Komunikace pomocí čtení mysli, kouzla, navázání neobvyklého spojení a přátelství s drakem a jiné. Byla jsem nadšená.
Mám ráda tuto sérii :)) Ale předchozí díly se mi líbily o něco víc. Uvidíme, jak se mi bude líbit závěrečný čtvrtý díl!!
Super kniha. Napínavá a velmi čtivá. Moc se mi líbila, i když jsem byla z konce knihy trochu smutná. Už se těším na čtvrtý díl.
Děj po druhé roztahané knížce trochu začne být zajímavý. Jsem ráda, že jsme se trochu vrátili k Bromovi. Rozhodně překvapil závěr knihy.
Je to už pár let, co jsem tuto knihu četla (myslím, že 4) a stále jsem se neodhodlala k přečtení posledního dílu série. Tento díl se mně osobně z prvních tří líbil nejméně, ale opět je to kvůli tomu, v jakém prostředí se odehrával, takže jde čistě o můj subjektivní názor. Na druhou stranu byl příběh opravdu napínavý, Paolini čtenáře v této knize trošku trápí a nutí nás číst dál a dál. Knihu jsem četla celkem čtvrt roku, protože jsem ji nechtěla vůbec dočíst a opustit ten "dračí svět".
Ačkoliv už po letech ani nevím o čem to bylo, cestu Erektgona k trpaslíkům a následnou volbu si budu nadosmrti pamatovat, jako to nejnudnější, co jsem kdy četl. Zlatá J. Austinová!
Brisingra jsem četla podruhé a ačkoli je to po delší době a nepamatuju se přesně, jak jsem si užívala čtení knihy poprvé, mám dojem, že teď mě to bavilo ještě víc.
Děj se nám začíná přiostřovat, přicházejí zvraty a příběh vás jen tak nepustí.
Tenhle žánr fantasy není zrovna můj šálek kávy, draci ano, kouzelníci no dobře, elfové budiž, ale trpaslíci, eh. Tyhle knížky jsou snad jediné svého žánru, které mě baví číst.
Nie je možné porovnávanie s ostatnými dielami, nakoľko Eragon bolo mláďa neskúsené, všetko okolo neho bolo nové a tajomné, mláďa v Eldestovi vyrástlo a učilo sa, spoznávalo okolitý svet, v Brisingrovi svoje vedomosti ešte zlepšil, nakoľko bol konfrontovaný so zlom sveta a v Inheritance svoje nadobudnuté skúsenosti naplno využil a svoju púť zavŕšil.... Musím skloniť poklonu tak mladému autorovi, čítala som pár zaujímavých brakov od starších autorov a ani svojimi dlhoročnými pisateľskými skúsenosťami nedokázali moju myseľ zamestnať natoľko, ako tento šikovný sopliak, kvôli ktorému som sa poriadne nevedela sústrediť ani v práci, lebo som rozmýšľala nad problémami v Algaezii a tešila sa ako na prvé rande, kedy konečne prídem domov a knižku opäť chytím do rúk a ponorím sa do sveta kde lietam na drakovi a žijem v nádhernej krajine Elfov.....Za tento pocit ti ďakujem.
draci elfové kouzla trpaslíci americká literatura
2004 | Eragon |
2012 | Inheritance |
2006 | Eldest |
2020 | Spát v moři hvězd. Kniha I. |
2009 | Brisingr |
Knížka byla úžasná, začátek pozvolnější a nudnější jinak super. :D Jediné co mě mrzí je to, co se stane Glaedrovi a Oromisovi.