Brlôžky
Mária Nerádová
Vydajte sa spolu s malým odvážnym kozliatkom na putovanie za chlebovým kváskom po susedských brlôžkoch. Ponorte sa do čarovného sveta a zistite, ako to celé nakoniec dopadlo...
Ilustrace jsou moc krásné, název originální, takže knížka na první pohled zaujme. Příběh nic moc. I když je fajn, že každá návštěva, i když nemůže dát to, co kůzlátko potřebuje, svému sousedovi něco daruje. :-)
Nádherná dětská knížka, marně hledám zápory. Nejde o příběh, ale hlavně o krásné ilustrace, se kterými se dá pracovat a povídat si celé hodiny.
Nic jsem od knížky nečekala a byla překvapená. Zajímavý příběh o hledání kvásku na chleba. Bambulku knížka také oslovila, jak příběh sám o sobě, tak i ilustrace. Líbilo se mi, že jsme nakukovaly do jednotlivých brlůžků. A také skryté vtípky.
Já tedy nadšení nesdílím. Moc se mi líbí název a poslední věta knížky. Hezké je i to, jak se všichni snaží kůzleti pomoci. Obrázky jsou sice celkem roztomilé, ale pořád se mi vnucovalo srovnání s mnohem povedenějším pošťákem Myšákem, který je pro mě výtvarně zajímavější, vtipnější, obsahuje více detailů k prohlížení a obdivování a je prostě celkově lépe vymyšlený. Tady mi vadily těžké nelogičnosti v obydlích (jak to zmiňuje i TerJac) - kozy bydlí v hlávce zelí, berušky v hrachovém lusku, divočáci v žaludu? To je na mě trochu silná káva, zvlášť když jiné brlohy víceméně odpovídají. Prostě bych děti zbytečně nemátla.
A další, co mi vadilo, je nepřiměřený jazyk. Knížka je určena dětem od dvou(!) let, ale objevují se v ní slova jako módní kolekce nebo ratolest. Vážně?
Celkově tedy nápad hezký, ale provedení pokulhává. Škoda.
Kniha je roztomilá, to určitě, protože prostě obsahuje pěkné ilustrace, ale to je vše. Po informativní stránce, a z hlediska toho, co se dítě z toho dozví, je to kniha na nic. Opravdu se omlouvám, ale hrozně moc mne zklamala. Že se z kvásku peče chleba je informace sice dobrá. A můj syn ji třeba pochopil bez problému, ale pouze proto, že je to vesnické dítě, a žije úplně jinak a navíc jeho maminka z kvásku doma peče. Pro ostatní jeho kamarády absolutně k nepochopení, protože chyběly ostatní zajímavé informace, které by to oživily (tudíž potom nerozumím nač tu byl kvásek zmiňován). Dále postrádám smysl v putování po jednotlivých brlozích. Tady jsme se prakticky nedozvěděli nic. A prasata v žaludu u počítače mne teda dostala. Berušky šijící v hrášku módní kolekci? Jako malé dítě bych absolutně nechápala, proč má beruška brloh v hrášku. To potom s hráškem sníme i berušky? Nechci být zlá, ale abych tady knihu hodnotila na jedničku jen proto že jí někdo pěkně nakreslil - tak takových knih máme na mraky. Naprosto nezaujala.
V životě jsem neviděla roztomilejší knihu, přesněji řečeno ilustrace. Dcera (3 roky) miluje hraní s domečky, neustále si staví nějaké bunkry a dává zvířátka do postýlek. Takže tématicky byla kniha přesně pro nás :D. Když jsme knihu otevřely, tak to znamenalo pro malou strávit u ní celý večer. Určitě doporučím dál a doufám,že zase brzy vyjde nějaká kniha s ilustracemi paní Nerádové, protože je to fakt nádhera . Zvířátka jsou k sežrání! :D
Toto je rozkošníctvo na druhú. Informačne obsahuje tľko, čo encyklopédia, ilustrovaná je prenádherne, príbeh je rozkošný, trefný a smiešny.
2014 | Jak velbloud potkal ťavu |
2015 | Vánoce z celého světa |
2020 | Pojďme objevovat Česko |
2020 | Brlôžky |
2018 | Poďme objavovať Slovensko |
Jedna z nejhezčích dětských knih, kterou doma máme. Nádherné ilustrace. Jednoduchý příběh, avšak bez infantilností a naivit. Naopak hledání kvásku do chleba mi přijde super i s ohledem na to, že sama nejsem schopna ho udržet, aniž by mi chcípl. Může se zdát, že je kniha přečtená hned, ale dá se číst dokola a v obrázcích hledat pokaždé něco nového. Můj nejoblíbenější brlůžek je bezkonkurenčně vnitřek ryby haha.
A už jen to slovo - brlůžek. Hravé, nápadité. Nádhera.