Brouk Pytlík
Ondřej Sekora
Všechno vím, všechno znám! Kniha ze zlatého fondu dětské literatury od autora Ferdy mravence, ve které se brouk Pytlík stává hlavním hrdinou a rozesměje i ty nejmenší posluchače. Kultovní kniha české dětské literatury s hlavním hrdinou v podobě dobrosrdečné, aktivní, popletené a tvůrčí broučí osobnosti, která s oblibou říká: „všechno vím, všechno znám“. Věrný přítel Ferdy mravence se vyznačuje pozoruhodnou nešikovností a jeho veselé příhody ro-zesmívají čtenáře již několik generací. Pytlík je přeborník v poučování a díky němu děti na-hlédnou i do života v přírodě a světa brouků. Mezi jinými směšnými kousky se dozvíte, jak Pytlík vyháněl strašidla, proč třikrát snídal, jak dělal provazolezce, zakládal malířskou školu, nebo jak se učil dělat pavučinu.... celý text
Literatura česká Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2022 , TympanumInterpreti: Jaromír Meduna
Oblibena knizka meho detsvi.Pytlik je proste rizek:-))tesim se,az ji budeme cist se synem.
Moje oblíbená knížka z dětství, právě jsem ji půjčila v knihovně a četla o Velikonocích naší 5-ti leté Evelínce. I tady se setkala s úspěchem a to mě moc a moc těší. Vtipná, milá, krásná knížka pro děti.
Nesmrteľné príbehy Brouka Pytlíka tešili v detstve aj mňa. A tiež krásne a vtipné ilustrácie pri nich, samozrejme :).
Hezká kniha. Jenom škoda, že není i další díl. Moje maminka ji prý četla jako malinká. Maminka ji měla prý taky moc ráda.Podle této knihy maluji obrázky. :)
Tak jsem to s vnučkami dočetla a jejich reakce mě utvrdily v tom, že Ferda je takový vysněný ideál, ale Pytlík je víc člověčí - hodně jsme si spolu s holkami při čtení povídaly a ač jsem myslela, že Ferda bude pro ně TOP, vyhrál to Pytlík na celé čáře. A když jsem si o tom všem s vnučkami povídala, otřáslo to s mým přesvědčením neporazitelného, spravedlivého Ferdy. Sice ho pořád miluju a Berušce bych s chutí ještě dnes podrazila nohu, aby se v tom blátě před Ferdou vyčvachtala, ale s Pytlíkem je ten život takový opravdovější- a rozhodně legračnější.
Je vlastně až s podivem, že si ještě nikdo nevšiml, jak mnoho společného má brouk Pytlík s panem Spejblem. Nejen náturu, typ komiky, ale i přibližnou dobu vzniku i míru popularity u dětí. Jen tou vizáží se skutečně liší a také, samozřejmě, i místem prezentace, byť brouk Pytlík občas na to jeviště (i filmové plátno) také zavítal, ale přece jen tam nebyl tak doma, jako Spejbl. O něm je zase méně knížek, takže ve výsledku to bude "fifty-fifty".
Brouk Pytlík, takový podle mě neprávem opovrhovaný zvířecí hrdina. Když si na něj vzpomenu, musím se smát. I když můj favorit byl samozřejmě Ferda.
často používané přirovnání v naší rodině "Brouk Pytlík" při setkání s různými chytrolíny
Mým favoritem byl sice vždycky Ferda, ale i Pytlík patří mezi naprosto kultovní pohádkové postavičky, na kterých jsme snad všichni vyrostli. Byl to prostě borec, který všechno ví, všechno zná a snaží se neustále všechny jenom poučovat. I jako dospělá, když čtu jeho trampoty své dceři před spaním, se u téhle knížky vždycky dobře pobavím. Ráda se k ní vracím, ona prostě nikdy nezklame. A ty nádherné ilustrace...
Klasika, která nestárne. Příběhy s broukem Pytlíkem se mi dokonce líbí více než ty s Ferdou mravencem - jsou prostě legračnější.
Možná jedna z mých úplně prvních knížek. Nevím, kolikrát jsem ji četl, ale myslím, že mě nikdy nezklamala. S Ferdou Mravencem je to pro děti to úplně nejlepší, co lze z dětské literatury vybrat.
Dodnes si pamatuji, jak mě rozesmávala kapitola o tom, jak se Pytlík rozhodl udělat síť místo pavouka. Jak okoukal postup, pak jako pavouk snědl starou pavučinu a čekal, až se v něm začne dělat pavučina. A když už mu bylo hodně špatně, tak byl přesvědčen, že z něj konečně půjdou nitě a skočil z větévky dolů. Samozřejmě se za ním žádná nit netáhla, jen sebou švihnul o zem a ztratil vědomí :-)
Kromě podobně krásných příběhů byla knížka také nádherně ilustrovaná. Ondřej Sekora byl prostě génius.
1990 | Brouk Pytlík |
1978 | Kronika města Kocourkova |
2009 | Ferda Mravenec |
2004 | Knížka Ferdy Mravence |
1980 | Malované počasí |
Všehoznalý chvástal, který ale v praktických otázkách poněkud selhává, i když to většinou myslí fakt dobře – no, kdo by Pytlíka nemiloval. Na rozdíl od dokonalého a akčního Ferdy, postava mě velmi sympatická