Bubáci a hastrmani
Josef Lada
Veselé vyprávění o hastrmanu Brčálovi a strašidlu Mulisákovi a o jejich radostech i starostech s výchovou potomků – Pulce a Bubáčka. Oba otcové by už chtěli po pár set letech poctivého řemesla na odpočinek, ale synkům se do učení dvakrát nechce, a stále vyhledávají jiné kratochvíle a zábavu…
To je pohádka mého dětství. Poslouchali jsme ji jako malý z gramofonové desky a když jsem ji teď objevila na CD jako audioknihu a navíc stejně namluvené, tak jsem se vrátila do zpátky v čase :)
Našemu capartovi je sice jenom devět měsíců, ale když mu předčítám, tak je z toho úplně auf. Hrozně ho to baví. Když jsem byla malá, tak jsem na Bubáky a hastrmany koukala jako na večerníček, ale moc jsem si už pohádky nepamatovala, takže když jsem je teď předčítala synovi, tak i pro mne to byla "novinka". Občas to byl trochu jazykolam přečíst nadávky typu: Prokrýlepána, kakraholti...
Ale k tomu ty krásné kresby pana Lady, je to hezká knížka :-) .
Tak jsem hledal knihu, která by byla oddechová a tak trochu zklidňující. Neměl jsem chuť ani na vraždy v detektivkách, ani na sladké romány o horoucí lásce a milování. A při procházení knihovny mě to trefilo do oka. Lada a jeho pohádky. Jako dítě jsem je miloval, a když je pak zfilmovali, byl jsem nadšeným divákem.
No a tak teď v době předvánoční strašně zahřála na duši. Moc doporučuji.
Autor mě v aknize seznámil s kouzelnou vesničkou Syslov, ve které bydlí hastrman Brčál s hastrmánkem Pulcem, strašidlo Mulisák s malým bubáčkem. Povídky jsem si pěkně načasovala, jsou zimní a velmi roztomilé. Ladovy obrázky nelze zapomenout, vždyť jsem na nich vyrůstala v pohádkách, na pohlednicích a v učebnicích.
Brčál, Mulisák, Pulec, Bubáček, Marjánka, Vašík..., tuhle partu snad musí každý znát :-) Kdo ne, je na čase si tuto knížku přečíst. Mým dětem i mně se kniha moc líbí a má naše doporučení.
"Už to mám, co tam chybí! Strašidlo, pardyje puškvorec, strašidlo tam chybí! A to se věru divím, že se tam už dávno nějaké strašidlo neusadilo! Vždyť je to místo pro strašidlo jako stvořené." A hastrmanova tvář se rozšklebila radostným úsměvem a žabí oči se ještě více vykulily.
"Pardyje rákos, to by bylo něco pro kamaráda Mulisáka z Černých Voděrad! ...."
Také to máte tak, že s dětmi, nebo vnoučaty čtete před spaním knihy z dětství a pak, když děti usnou čtete sami pokračování? Ladovy pohádky jsou věčné, strčí do kapsy i neustálé hraní na mobilech. Milé povídání o vodnickém klukovi a jeho kamarádovi z rodiny strašidel se čte moc hezky. A obrázky pana Lady jen dokreslují milou atmosféru večerního usínání.
K nám do vsi zajížděla jednou za čas (Interval už si nepamatuji) Pojízdná knihovna (bezesporu taky jeden z komunistických zločinů) a tam jsem si tuto knížku vypůjčil. Dodnes si pamatuji, jak jsem se cítil při čtení o létajícím autě, nebo o kočičím spřežení obou strašidláckých kluků.
Brčál s Mulisákem, prostě klasika. Víc asi není třeba dodat. Vždycky dokáže zvednout náladu.
Panu Ladovi vždy max 5starsů, protože jinak ani nelze. Sám si píše, sám si ilustruje a sám je legenda typické české tvorby. Dnes ani v budoucnu už se s takovými knihami nesetkáte, v české tvorbě určitě ne a v zahraničí už vůbec. Perla českého národa.
Když ne draci s princeznami, tak bubáci a hastrmani. Další nesmrtelná česká klasika s nádhernými ilustracemi. Už ani nevím, jestli jsem tuto knihu v dětství četla, ale večerníček se nedá zapomenout. Tyhle patří k nejkrásnějším pohádkám. Ve srovnání s těmi moderními nebe a dudy. Lepší už nikdo nenapíše
Veškeré pohádky z ilustracemi od Lady jsou památečné a myslím, že všichni na ně rádi vzpomínáme. Pro nás je to klasika a rádi je mají hlavně dospělí, kteří čtou svým dětem.
Naprosto krásné. Nedávno jsem hlídala synovečka, tak jsem mu část knížky před spaním přečetla. Vzpomněla jsem si, kdy já sama jsem ji jako malá četla.
Krásná kniha pro děti, která čtenáře - a nejen ty malé ;-), pohladí po duši. Vždyť kdo z nás by nechtěl žít ve světě, které zabydlily milé pohádkové bytosti, kde je možné se proletět na koštěti nebo i případně na něčem jiném :-). A kde vládne nádherná pohádková sounáležitost. Všechny příběhy v této knize byly zajímavé, veselé a někdy dokonce i trochu napínavé. A Mulisák, Brčál i jejich kluci Bubáček a Pulec jsou jedním slovem skvělí! No a já jsem moc ráda, že jsem v jejich přítomnosti mohla strávit aspoň několik málo dní. Knize mého oblíbeného Josefa Lady dávám samozřejmě všech pět možných hvězdiček a doufám, že se bude líbit i vám ;-).
Klasika, která nepotřebuje žádné další komentáře. I filmové zpracování je velice pěkné. A krásné kresby Ladovy. Balzám pro oči.
Jedna z knih, které se v naší rodině postupně stěhují od generace ke generaci následující. Trochu mě děsí otázka jednoho z mých vnoučat ve stylu, zda se podrobnosti dají vyhledat na internetu.
Další krásné pohádkové vyprávění s nádhernými ilustracemi z pera pana Lady. Jen máloco vyvolá tak krásné vzpomínky na dětství.
pohádky strašidla pro děti zfilmováno vodníci
2009 | O chytré kmotře lišce |
2005 | České Vánoce Josefa Lady |
2007 | Kronika mého života |
2003 | Nezbedné pohádky |
2007 | Bajky |
Vzpomínka na uličnické dětství, naprostá klasika :D :)