Budo dharma neboli Poučení samuraje
Róši Kaisen (p)
Autor - mistr zenu a učitel budó, žák mistra Dešimaru - zde v šesti kapitolách (Dějiny zenu, Mistr a žák, Dókukodó Mijamoto Musašiho, Praxe zenu...) osvětluje jednak historii vzájemného sepětí zenu a bojových umění, jednak duchovní principy budó. Kniha obsahuje též praktické rady a předpisy pro adepty, jež samurajové a mistři budó odevzdávají svým žákům (Deset kai).... celý text
Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: 1992 , Cad PressOriginální název:
Budo Dharma ou l’eneseignement a un samourai
Výborná kniha, neuvěřitelné, jak je odlišné vnímání světa - východ/západ. Doporučuji přečíst a udělat si názor.
Byl jsem na sesšinu školy Sótó, který Mistr Kaisen vedl. Je to fajn člověk a i jeho kniha vám toho hodně řekne.
"Náš život je podobný obláčku, který vždy plyne s větrem. Vítr připomíná karmu a obláček tělo. Vítr fouká a pohybuje obláčkem těla. Tak je předurčení lidí ovládáno karmou a oni nemohou dosáhnout opravdové svobody. Vzhled, obličej, barva kůže, vlasů, vše je projevem genetické karmy. Dodržováním deseti kai dosáhneme toho, že naše špatná karma vyhasne, a to neustále ovlivňuje lidskost."
A jakých je 10 kai, bez kterých se nedostanete dál?
Nezabíjet. Nekrást. Nevést nevhodný pohlavní život. Nelhat, nekritizovat. Nepřejídat se, neomamovat sebe a jiné drogami a alkoholem. Nepomlouvat. Neobdivovat. Nebýt lakomý a nežádat příliš. Nepropadat hněvu. Vystříhat se osobních, mylných a dogmatických názorů.
Mistr Kaisen učí umění budó, umění žít a umírat.
Jste-li připraveni, porozumíte.
Jeho kniha z vás udělá pravého bojovníka.
Velmi poučná a naučná publikace. Doporučuji lidem co nic neví o dané problematice. Vše je pečlivě popsáno srozumitelnou formou, tak jako by Vám kamarád něco vysvětloval.
1994 | Mnich bojovník |
2005 | Zazen satori |
1992 | Budo dharma neboli Poučení samuraje |
2004 | Trilogie mistrů zenu |
2006 | Odysea člověka světla |
Knihu bych rozdelil na dve casti: 1/ ucta ke kimonu a pasu, ktera doprovazi maximalni disciplina a uprimnost a 2/ ZEN a jak jej pochopit
Obe casti vsak miri k jednomu - probuzeni a odpoutani od ega a myslenek, a i kdyz se kniha muze zdat slozitejsi… tesat do kamene a zavest jako povinnou vyuku ve vsech skolach.