Byla Lydie vinna?
Aleksej Feofilaktovič Pisemskij
Dvě povídky (Byla Lydie vinna?, Stará milostpaní) z doby, kdy zanikala stará patriarchální Rus. Odhalují temné stránky šlechtického života, zabývají se problémem lásky a manželství, kritizují zlořády a bezpráví, morální a fyzickou bídu v tehdejším carském Rusku.
Literatura světová Povídky
Vydáno: 1958 , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a uměníOriginální název:
Vinovata li ona? / Staraja barynja
05.10.2015
Trochu si pročítám i knihovnu svého otce, abych četla také něco jiného než současné autory...docela se mi to líbilo, děj jak se píše v úvodu, psáno svižně...dobrý
1952 | Tisíc duší |
1958 | Byla Lydie vinna? |
1972 | Sňatek z lásky |
1927 | Měšťáci |
1970 | Bohatý ženích |
Dobry den,
vitejte u dalsiho vydani "Tak jsem byl kadit." Tentokrat jsem se v myslitelne opet ocitnul s ruskym autorem, vynalezcem písemek, takze pojdme odskrtavat:
- nestastna laska? Ano
- vzdy naprosto vozrala postava? Ano
- duel pistolemi? Ano
- nekdo jmenem Ivan? Ano
- Jirka Pomeje? Ne
- Jaggermeister? Ne
Abych tedy upresnil tuto studii, Lydie se rozhodne zaspuntovat nudlarnu bohatym opilcem, coz rodinny pritel nenese lehce. Pote se nudlarna zaspuntuje i elegantnim sousedem a nastava anticke drama, protoze v Rusku neplati zakon 43, paragraf 12: kdo driv prijde, ten driv mele Nadezdu.
Za me 7/10, pac to bylo ctive a svizne, ale musim strhnout tri body za absenci Pomejeho a fakt, ze jsem podobnou vec cetl uz desetkrat a z toho petkrat lepe.
Zaverecna povidka nebyla zrovna muj salek kavy, protoze muj salek kavy je v kredenci, cernej s bilym napisem. To da taky rozum.