Bylinkové pohádky
Jana Burešová
Pohádky ze světa, kde žijí princové, víly, čarodějnice a králové, kde dobro vítězí nad zlem a být čestný se vyplácí. Prostřednictvím pohádek se děti navíc seznámí s osmnácti bylinkami a z každé pohádky vyplyne poučení, které je dětem vysvětleno srozumitelným a přívětivým způsobem. Příběhy jsou doplněny vlídnými ilustracemi. Kniha obsahuje pohádky: • Princezna Melisa • Šaty utkané z kopřiv • Vysvobozená princezna • Jak našel Tomáš poklad • Jak truhla přinesla štěstí • Moudrý král • Jak stařenka pomohla panu králi • Drakova nevěsta • Království plné myší • Jak víla ke štěstí pomohla • Skřítek Netřesk • Jak se stal František královým rádcem • Jak v království překazili kouzlo zlé čarodějnici • Jak princezna Blanka ztratila hlas • Jak se princ Václav naučil vladařským povinnostem • Víla Rozmarýna • Nejkrásnější šaty • Královna Pampeliška... celý text
AUDIOKNIHA: Pohádky mají zápletku i smysluplný konec, což mi občas u pohádek pro nejmenší chybí. Tady to tak není a příjemně se to poslouchá. Takže za mě dobrý. Ano, jsou občas trochu zkratkovité, ale jak mi bylo připomenuto, alespoň mají délku tak akorát, aby u ní to malé dítko vydrželo. Jediné, co mi tam opravdu chybí, je trošku delší povídání u některých bylinek. Protože třeba pouhá jedna věta je opravdu malinko a další dvě, tři navíc by určitě ničemu nevadily.
Krásné poetické pohádky s roztomilými ilustracemi a poučením. Opět čteno jako e-kniha.
V této knize převyšuje hodnota ilustrací hodnotu literární. Pohádky jsou sice hezké, ale obsahují pár gramatických chyb, které by se daly vychytat lepší korekturou (chyb si všiml i syn, který knihu také četl).
Jinak je to ale úžasný počin, který tedy i přes tento nedostatek hodnotím plným počtem hvězdiček. Děti, ale i dospělí, se krásně seznámí s tím nejcennějším, co nám příroda chystá.
Ideální rodinné čtení pro předškoláky. Jednoduché pohádkové příběhy v sobě skrývají pozitivní pohled na svět a nenásilně seznamují děti s léčivými účinky bylinek. Trochu ruší délka odstavců.
Kresby Aleny Schulz voní jako rozkvetlá louka.
-----------------------------------------------------------------------------------
ČV 2019 - Kniha poprvé vydaná v roce 2019 (nová kniha)
bylinky české pohádky pro nejmenší
2019 | Bylinkové pohádky |
2018 | Zajíček a tchoř |
2020 | Stromové pohádky |
2023 | Houbové pohádky |
2021 | Bydlí u nás strašidlo |
Milé pohádky, napsané krásným, kultivovaným jazykem. Všechny se tematicky týkají různých rostlin s léčivými účinky. Jsou opravdu kraťoučké, vhodné pro ty nejmenší děti. Já jsem si je poslechla v jejich audiopodobě výborně načtené Jitkou Schneiderovou, a přestože už dávno nejsem v tom správném věku, pohádky se mi líbily. Vystupují v nich různé pohádkové bytosti, jako například princezny a další. O čem přesně v nich půjde, snad ani napsat nejde a ani by to nebylo vzhledem k jejich malému rozsahu možné. Každá z nich má ale na konci zajímavé poučení. Knihu tedy hodnotím pěti hvězdičkami a doporučuji hlavně rodičům malých děvčátek a možná i chlapečků ;-).