Bylo nás pět
Karel Poláček
České maloměsto první republiky očima malého kluka a jeho kamarádů, ve druhé části pak veselá dobrodružství v Indii, které prožívá v halucinacích těžce nemocný hlavní hrdina.
Krásně psaná kniha postarším jazykem. Čtivá a vtipná. Jako malá jsem se dívala na seriál a kniha je úplně stejná, jak si to pamatuji :)
1. polovinu o všem možném, co dělali kluci za 1. republiky, jsem četl bezproblému, ale tu druhou polovinu jsem četl jenom z nutnosti toho, abych knihu dočetl...
Tahle kniha pro mě byla neskutečným zklamáním. Nejenže jsem nebyla schopná přivyknout neobvyklému jazyku, ale hlavní postava Péti Bajzy mi přišla nesmírně povrchní- malé vrtošivé dítko dožadující se pozornosti. Marně jsem očekávala nějaký vyprávění hodný příběh, ale bohužel se neobjevil.
Kouzelné čtení a k ní krásný seriál. Odpočinkové čtení, které se hodí v každém věku. Ráda se k ní vracím. Mám ráda Petrovo lapálie, jen mě příběh moc nebaví, když má Petr horečku, díky retrospektivě se v něm složitěji orientuji.
Poláček nikdy nezklame, krásný příběh, krásná čeština. K jeho knížkám se vždy ráda vracím.
První půlka dobré, druhá půlka hrozné. Námět i vyprávění velmi pěkné do okamžiku, kdy autor druhou půlku vyprávění věnuje snu. Zklamání...
První polovina knihy se četla velice dobře, všední dny z pohledu kluka dávaly příjemný pocit. Druhá polovina, řečená indická, se mi líbila méně.
Super kniha, teda první část.Druhá část knihy mi připadá, že ji psal někdo úplně jiný.První část knihy je ale opravdu zábavná, i když u seriálu jsou humorné scény mnohem směšnější.
Seriál jsem neviděla, ale kniha se mi četla velice dobře. Obdivuji, že se něco takového pěkného a radostného dá napsat v koncentračním táboře...
přátelství pro děti zfilmováno česká literatura kamarádi dětský hrdina rozhlasové zpracování humoristické romány zfilmováno – TV seriál maloměsto vypráví dítě české romány
1979 | Bylo nás pět |
1965 | Muži v ofsajdu |
1966 | Edudant a Francimor |
1967 | Hostinec U kamenného stolu |
1958 | Dům na předměstí |
Kniha se četla pěkně až na druhou část Indie. Knihu jsem objevila i jako audio a často si ji pouštím