Bylo nás pět

Bylo nás pět
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196028/mid_bylo-nas-pet-UJ2-196028.jpg 4 3453 3453

České maloměsto první republiky očima malého kluka a jeho kamarádů, ve druhé části pak veselá dobrodružství v Indii, které prožívá v halucinacích těžce nemocný hlavní hrdina.

martinaandulka
02.04.2023 4 z 5

Audiokniha.
Vyprávění z pohledu malého kluka Péti z a 1 republiky,jeho dětské názory to je prostě nádhetné,ale co mi přišlo nezáživné a zdlouhavé bylo jak v horečce blouzní,to se mi i nelíbilo ani v seriálu.

Čand@
20.03.2023 4 z 5

S Čeňkem Jirsákem se nebavím, protože je takový, a když je on takový, tak já jsem taky takový.
Žiadne ďalšie vysvetlenie nedostanete predtým ani potom. Je to predsa úplne jasné! Milujem túto detskú logiku :-)

darbujan8924
17.03.2023 5 z 5

Jak stárnu, tak se rád vracím ke knížkám svého dětství.
Dokonce si vzpomínám jak jsem z této knížky měl na ZŠ referát
Tuto klasiku tady rozepisovat určitě nemusím.
A kdo to nečetl, tak vřele doporučuji !!

n.ezn.amy
06.03.2023 4 z 5

Kdo by neznal klasický příběh Petra Bajzy, který společně se svými kamarády Antonínem Bejvalem, Édou Kemlinkem, Čeňkem Jirsákem a hlavně Zilvarem z chudobince prožívá svá dětská dobrodružství na malém městě. Jeho tatínek vlastní krámek se zbožím, Petr zbožňuje svoje maminku a tajně miluje jejich služebnou Rampepurdu. Krásně vykreslený život na malém městě za první republiky se všemi jeho radostmi a strastmi.

soupik2012
02.03.2023 3 z 5

V dětství mě tato kniha docela záhadně minula a tak jsem si chtěla vyplnit mezeru. Ale teď se mi bude hodně těžko hodnotit. Z počátku jsem byla nadšená. Bavilo mě, že příběh vypráví malý kluk, který má zcela pochopitelně docela jiný pohled na svět než mají dospělí. Jednotlivé epizody v sobě mají nezaměnitelné kouzlo té doby a laskavý humor, který mám moc ráda. Bohužel závěrečné a poměrně dlouhé blouznění v horečce můj celkový dojem hodně moc pokazil. Bylo to jako z příhod Macha s Šebestovou a to se do této reálně myšlené knihy ani trochu nehodilo. Blouznění samotné by mi snad ani nevadilo, ale prožívat v horečnatém blouznění hezký příběh? Ne to nejsem ochotna akceptovat. Audiokniha je vydařená a opravdu velice dobře ji načetl pan Jan Zadražil.

Ella161
08.02.2023 5 z 5

Já to miluju, čtení jsem si moc užila! Doporučuji!

Ann.e
05.02.2023 4 z 5

Mnoho příhod mě bavilo (např. když Péťa opravil chyby v dopise pana Svobody), jazykově vlastně dokonalé (protože autor ví, co dělá) a obrovská poklona panu Poláčkovi, že něco takového dokázal napsat za války, když v podstatě čekal na transport.
Druhá část ve snech mi připadala jako fajn osvěžení, ale po pár desítkách stran už jsem si přála návrat do reality. :)

_Knihomolka_
29.01.2023 3 z 5

Nikdy by mě nenapadlo, že mě bude bavit kniha, která je vyprávěna z pohledu malého chlapce a ještě k tomu v jeho vlastní řeči. Ale ano, tato na mě dojem udělala. Děj hezky a klidně plynul, s hlavními hrdiny jsem se vrátila zpět do dětství a Péťa mi nejednou připomněl mého mladšího sourozence :). No co více si přát?

sabina5156
26.12.2022 5 z 5

Četla jsem s bratrem jako malá, střídali jsme se u čtení a velmi nás bavilo. Později jsme viděli i seriál, který na nás udělal stejný dojem. Laskavé a hezké, určitě bych četla i pouštěla dětem i v dnešní době.

georginaa
21.12.2022 5 z 5

Četla jsem jako holka a kamarádství a lumpárny byly podobné. S odstupem času to ale nemá takové kouzlo, když jsem shlédla film, tak mě více bavil než samotná kniha. Je vidět, že v každém období života to člověk vidí úplně z jiného pohledu.

kralicekP.
19.12.2022

(SPOILER) Knížka je o Petrovi Bajzovi a jeho kamarádech. Prožívají mnoho dobrodružství. Má slona Jumba. Jeho kamarád si ve snu vzal indickou princeznu. Knížka je strašná kravina

jan.para
20.11.2022 3 z 5

Milé vypravování a krásná čeština. I když to nepíšu moc často, tak seriál byl mnohem lepší než samotná kniha.

Orange8knihomol
31.08.2022 5 z 5

Skutečně mistrovské dílo jazykové komiky!
Při čtení jsem nabývala pocitu, že Karel Poláček ještě zdaleka nevystoupil ze svých dětských let, neboť to, co stvořil, je dílo plné dětské fantazie, klukovských uličničin a jejich věrohodných prožitků. Způsob, jakým se autor dokázal vžít do hlavní postavy - Petra Bajzy, je opravdu neuvěřitelný. A přestože kniha vznikala v těžkém období, je plná radosti, veselosti a dýchá na nás pozitivní energií.
Samozřejmě velké DOPORUČENÍ!
Pozn.: Knížka zachycuje vícero událostí a příhod, s nimiž se naše banda setkala, než několikadílný stejnojmenný seriál.

janii0943
29.08.2022 5 z 5

Skvělá napsaná kniha mého dětství, tohle by měl přečíst každý.

Velmi ráda si ji přečtu znovu.

Hakate
28.08.2022 4 z 5

Další z knih, která byla součástí mého dětství a další z knih, která by měla projít rukou každému.

Belanna
28.08.2022 5 z 5

Za mého mládí se říkalo, že kdo tuto knížku nepřečte, má velkou díru ve vzdělání.
Ale ona opravdu za přečtení stojí.

Janizoun
12.08.2022 5 z 5

Má oblíbená knížka z dětství , tu jsem milovala :-)
A pak mi můj syn (dnes mu je téměř 28 let) řekl, "taková divná řeč a divná kniha to byla" :-) Bylo mu tenkrát deset a mně to bylo líto :-)

VěraČamková
02.07.2022 5 z 5

kniha která nikdy nezklame, ať čtu kdykoli

Vidlička
20.06.2022 5 z 5

"Moc-li pak stál ten pulóvr?"

Hláška za hláškou, nádherné dětství, nádherná knížka i seriál!

Apo73
12.06.2022 4 z 5

To mě v dětská bavilo hodně. Ti kluci mi byli samozřejmě něčím blízcí - snili o cestách do Indie, dokázali zlobit, toužit po cirkusu, ale také se čestně postavit za kamaráda, věděli, co se sluší a patří. A ještě byli soudržná parta, což jsem jim trochu záviděl - já nikdy nebyl partový typ. Když to pak namluvil František Filipovský jako audioknihu, přišlo mi to zbytečně dětinské, ale když pak Karel Smyczek natočil v 90. letech stejnojmenný seriál, myslím, že je to jeden z nejlepších dětských seriálů české tvorby vůbec. Takže klasika!