Bylo nás pět
Karel Poláček
Bylo nás pět je zřejmě nejslavnějším románem Karla Poláčka. Autor se v nejtěžších chvílích na sklonku svého života nechal inspirovat vzpomínkami na klukovské hry a napsal knihu o veselých klukovských příhodách pětice kamarádů - Bajzy Petra, Jirsíka Čeňka, Bejvala Antonína, Kemlinka Eduarda a Zilvara z chudobince, vyrůstajících na malém městě.... celý text

Jedna z nejlepších knížek, které jsem kdy četla. Útlá rozsahem, velká obsahem. Nádherná, úsměvná a prostě skvělá Poláčkova vzpomínka, na které mrazí o to víc, že ji psal těsně před nuceným odchodem do Osvětimi.

Díky seriálu jsem si užil i knihu. Asi i mne se nejvíc líbila poslední část, kdy ve velkých horečkách prožíval příběhy v daleké Indii.

Když čtu k maturitě knížky jako Malý princ, Bylo nás pět a další, tak se do nich nějak nemůžu ponořit a začínám si pomalu, ale jistě uvědomovat, že začíná šedá dospělost, ve které nemá pošetilá dětská představivost místo.
Jinak samozřejmě i dneska mě Poláček dokáže rozesmát a je obdivuhodné, že v době, kdy Prahou mašírovali cizí vojáci, v ulicích vysely hákové kříže a zemí probíhala jedna vlna zatýkání za druhou, tak dokázal ze svého pera vykouzlit tak lehké pohlazení na duši jakým je knížka Bylo nás pět.

Tož moc milé epizody z dětství. Jo jo, to byly časy. K tomu výborný seriál, nelze jinak než hodnotit 5ti hvězdami. Mě osobně přišla nejzajímavější poslední část knihy, která se odehrává ve snu/Indii. Jediné, co mi přijde trochu smutné, je paralela k dnešní společnosti. Myslím si, že to nebude dlouho trvat a opět tady budou takové chudobince. Proč ať si domyslí každý sám.

Poprvé mi přijde, že seriálové zpracování je lepší než kniha. Na tuhle knížku jsem se chystala a těšila celkem dlouho...a tak mě nakonec trochu zklamala.

Kniha se mi líbila téměř celá, jen ta konečná fáze - nemoc, mě nevzala ani v knize, ani ve filmovém zpracování. Divadelní hru jsem bohužel neviděla :(

Viděla jsem seriál, divadelní hru a četla jsem i knižní zpracování. Popravdě nevím, jaká forma je nejlepší :D Mě se líbí všechny :)

Nemohu si pomoct ale seriál byl opravdu lepší, kniha mi přišla strašně natahovaná až nudná.

Seriál byl úžasný, ale do knížky jsem se nedokázala začíst. Pro děti to bude asi zajímavější než pro dospělé.

Musím říct, že mě, milovnici seriálu, trochu překvapilo, kolik mých oblíbených scén si scénáristi přimysleli a v knize tedy chybí. Hostinec u kamenného stolu asi pro mě stále zůstane číslem jedna v Poláčkově tvorbě, ale i tak to bylo príma pohlazení po duši: obsahem, jazykem i formou. "To se vr!"

Podobně jak s Malým princem - klasika sice, ale já se do toho nedokázal včíst. Souhlasím s tím, že seriál byl super, ale jako knížku jsem to nekousl.

Kniha ušla, seriál je ale podle mě lepší a vtipnější. Nudila mě část, kdy byl Peťa nemocný a snil o Indii, což byla vlastně celá druhá část knížky, takže tu jsem doopravdy protrpěla. Obdivuji ale Karla Poláčka, který to takhle napsal i v tak těžké době, ve které žil.

Seriál, jenž vznikl na motivy Poláčkovy předlohy, je vynikající, ale samotná předloha mě po emoční rovině minula a chvílema nudila, že jsem měl problém to vůbec dočíst, což je velmi zlá vizitka v kontextu malého obsahu, jímž disponuje.

Jako malá jsem tuto knihu i televizní seriál milovala... Na střední škole jsem neváhala a vybrala jsem si ji do povinné četby...Jediné co mě na knize moc nebavilo, bylo, jak Péťa Bajza onemocněl, protože výlet do Indie mě trochu nudil, ale dočetla jsem to.

Musím říct, že kniha mě nebavila. Maximálně začátek byl celkem zajímavý, ale poté co se pořád dokola omýlalo téma slon a červená čepice - to už na mě bylo moc. Knihu jsem dočetla z donucení, jelikož to byla povinná četba na střední škole. Možná jsem byla ovlivněna seriálem, kterým jsem jako malá byla uchvácena a pořád si ho pouštěla na starém videu. Jediné co vím je, že se do opakovaného čtení nepustím. Jednou stačilo.
přátelství, kamarádství pro děti zfilmováno česká literatura kamarádi dětský hrdina rozhlasové zpracování humoristické romány zfilmováno – TV seriál maloměsto vypráví dítě české rományAutorovy další knížky
1979 | ![]() |
1966 | ![]() |
1991 | ![]() |
1994 | ![]() |
1994 | ![]() |
Kniha z maturitní četby, četla se opravdu krásně. Autor dokáže pobavit a po přečtení následuje zamyšlení a srovnání současné společnosti s tou minulou.