Byt ve městě Naga

Byt ve městě Naga
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539316/bmid_byt-ve-meste-naga.png 4 8 8

Byt ve městě Naga je vizuálním záznamem autorových let, kdy byl obklopen hravými i neodbytnými duchy, živelnými entitami a vzpomínkami na cizí lidi a přátele, kteří už dávno odešli. Ilustrováním vizí nefyzických bytostí tuší na papíře se umělec zabývá modalitou manifestace a bezprostředně zhmotňuje beztvaré, jak je vidělo oko jeho mysli. V různých stavech bytí a nebytí získávají zjevení zdání fyzické podoby: prostor jako tělo, rozmazání jako podoba, zatížené pouze linií a stínem.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Golden Dog
Originální název:

An Apartment in Naga (stories and illustrations), 2022


více info...

Přidat komentář

JP
předevčírem 3 z 5

Ilustrace jsou definitivně cool, mají v sobě ten hororový asijský twist, jemnou, detailní a současně osobitou práci tužkou, stejně jako, jak sám autor říká, "lovecraftovské stínování". Nicméně s textem, který pouze navozuje situace, jako "díval jsem se tam a vidím to bez tváře, věc je jak nemá, obráceně, navíc". Převážně je to duchařina, ale v rámci textu jen krátce osvětluje jednotlivé ilustrace a mimo tohle příliš nenabízí. Mamutí výčet lidí, kterým Alvarez děkuje v závěru na mě udělal větší dojem. Ale jakožto publikace, co vzešla z postů na sociálních sítích, chápu, že v ní asi není sám o sobě hlubší záměr.

Morbidus
11.09.2024 5 z 5

„Zatímco tohle píšu, stojí vedle mě muž bez tváře.“ Mám dojem, že filipínský horror jsem četl vůbec poprvé. A rovnou dodám, že na mě kniha zapůsobila nejen svými krátkými texty, ale i celkovou formou. Toto dílo ocení spíše čtenáři s citem pro poezii; nejen jednotlivé texty, ale i samy kapitoly vyžadují, aby čtenář na chvíli zastavil a nechal text působit. Co se oněch kapitol týče, jejich tematizace je přehledně přítomna v (občas až nepříjemných) kresbách.
Možná se mi Byt ve městě Naga trefil do vkusu i proto, že popis i vyobrazení neodpovídá konvenčním horrorovým monstrům, na který už je průměrný Evropan zvyklý. Místo toho se blíží se stínům, nejasným postavám bez obličeje a nutí pochybovat o povaze samotné reality. Je to něco, co se vám dostane do hlavy a ubezpečí vás, že ty věci, které od dětství cítíte či vídáte, jsou reálné. Díky stručnosti textů jako by byl občas cítit autorův potměšilý úšklebek, který občas nechá přejít v horrorově laděnou anekdotu.
Byt ve městě Naga nemusí být vašim šálkem černého čaje, ale padne-li vám do noty, nedáte ne něj dopustit. Nakonec: „Pokud máte pocit, že vás někdo pozoruje, je dost dobře možné, že vás někdo pozoruje.“


Nell.Montenegro
01.09.2024 5 z 5

Po stylistické stránce docela jednoduchý text, který však zanechá hluboký dojem; kdyby to bylo košatější, asi by to správně nefungovalo. Vše podtrženo znepokojivými ilustracemi. Tak trochu Šestý smysl, pro ty, co se vyznají v hororu. Mně se to líbilo velmi. Máte-li rádi nadpřirozeno a duchy, určitě si knihu přečtěte. Není moc podobných.

Štítky knihy

horory filipínská literatura

Autorovy knížky

Pancho Alvarez
filipínská
2024  80%Byt ve městě Naga
Skrýt reklamy