Byt ve venkovském domě

Byt ve venkovském domě
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386228/bmid_byt-ve-venkovskem-dome-8pB-386228.jpg 4 22 22

Když se psaní stane osudem, jde osobní život stranou. Spisovatelé Gottfried Keller, Johann Peter Hebel, Eduard Mörike, Jean-Jacques Rousseau, Robert Walser a malíř Jan Peter Tripp byli outsideři a osamělci stojící stranou dění, možná i ztroskotanci. Žijící klasik W. G. Sebald sleduje stopy, jež zanechali v životě a literatuře. Píše o nich tak naléhavě, jako by stáli před námi živí a byli našimi současníky. Sebald splétá jejích osudy a tvorbu se svým vlastním životem a bohatou kariérou. Přináší obraz výjimečně talentovaných autorů, jejichž prokletím byla křehká povaha. V neposlední řadě je Byt ve venkovském domě netradičním autoportrétem téměř kultovního spisovatele. Knihu doprovází reprodukce více než čtyřiceti obrazů, které k textu sám Sebald vybral.... celý text

Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , Paseka

Logis in einem Landhaus, 1998

changaj
04.06.2023 4 z 5

Eseje o autorech, o kterých jsem (s výjimkou Rousseaua) nikdy neslyšela. Nevadí - je prostě krása, jak Sebald píše a je skoro jedno o čem. Se spisovateli, o nichž pojednává, ho pojí mnoho společného. Sdílí s námi své zaujetí, s pochopením prozkoumává bolestné momenty jejich života a nachází stopy jejich utajovaného génia. Je radost být s ním a nahlížet mu přes rameno. Knihu doprovází citlivě vybrané fotografie a obrázky.

puml
27.11.2021 5 z 5

Skvělý Sebald. Velmi povedené eseje o jeho oblíbených autorech. Eseje plné zajímavých odboček a příběhů. Nadhled, jemná ironie a osobní zanícení pro dané autory. Navíc skvěle napsáno a přeloženo. V tomhle bytě mi bylo moc dobře. Doporučuji.

Palivo
17.07.2020 3 z 5

Bom dia,

Tahle knížka je medailonek několika pošahaných spisovatelů, o kterých průměrný čtenář nikdy neslyšel. Já taky ne, a to jsem nadprůměrný čtenář a taky mám velkej penis, asi jako trombón.

Mnoho z těch spisovatelů bylo dost mešuge, ale bohužel při pátrání jsem nenarazil na mnoho děl, kterých bych od nich mohl sehnat. To je jako dát do trouby pizzu a zapomenout na ni. Nicméně mě potěšil medailonek Walsera, jehož Loupežníka mám doma už od haleluja a teď se na něj konečně podívám. Díky bohu, že nejsem slepej. To bych se na něj nepodíval. Až tedy příště uvidíte slepce, tak na ně zamávejte, ať ví, že s nimi soucítíme.

7/10

lentolog
09.11.2018 5 z 5

Obľúbený autor pripútal moju pozornosť aj k autorom, o ktorých by som sa inak (okrem Walsera) nezaujímal.

eseje životopisy, biografie německá literatura spisovatelé

Winfried Georg Sebald
německá, 1944 - 2001