Caravaggio

Caravaggio
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435491/bmid_caravaggio-EQt-435491.jpg 4 118 118

Michelangelo Merisi de Caravaggio. Jeden z nejslavnějších umělců historie. Citlivý i vzteklý, hedonista i dobrodruh, člověk, který se přes svůj krátký život zapsal do dějin umění, hlavně díky své práci se světlem a stínem. A teď se do jeho života pustil další italský mistr, Milo Manara, aby mu ve svém příběhu složil hold. Manara tady nejenže popisuje Caravaggiům život a vznik jeho děl, ale i svůj malířský styl upravuje tak, aby se to co nejvíce blížilo malířovým vizím. Vznikl tak komiks, který sám vstupuje do historie. Vychází vázaná a brožovaná s chlopněmi.... celý text

Literatura světová Komiksy Historické romány
Vydáno: , Crew

Caravaggio, 2015

parxel
27.11.2024 4 z 5

Caravaggio je komiksové zpracování životopisu slavného italského malíře. Já jsem v tomto směru doslova nepopsaný list papíru a jméno Caravaggio jsem až do tohoto roku nikde neslyšel a nebo jsem ho úspěšně ignoroval. Pak jsem na něj náhle narazil v několika různých knihách. Tak jsem si půjčil jeho životopis, abych se o něm něco dozvěděl.

Z životopisu Caravaggia jsem pochopil, že byl velmi talentovaný a svou tvorbou se navždy zapsal mezi světové malíře. Přesto byl jeho život jedna velká horská dráha a to nikdy nemůže dopadnout dobře. Prostě život si každý musí uspořádat sám a ne každému je přáno. Dávám čtyři hvězdy.

luciella10
20.02.2024 5 z 5

Komiks je sám o sobě malé umělecké dílo, pocta fenomenálnímu umělci. Pozadí vzniku slavných děl.

Knihotyna
19.11.2023 5 z 5

Komiksy týkající se umění, historie či umělců naprosto zbožňuji! A vždy, když nějaký objevím, mám velkou radost. Minule mi v knihovně padl do oka tento. A pokud ho uvidíte, neváhejte! Klobou dolů před ilustrátorem, protože tohle je krása! Hra světel a stínů ne jen v díle Caravaggia, ale v celém komiksu!
Komiks nás neseznamuje s celým životem významného umělce, ale začíná jeho příjezdem do Říma. Nalezneme zde mnoho situací, které přímo souvisí s vytvářením jeho největších děl, ale také mnoho nepříjemností, do kterých ho dostala jeho prudká povaha.
Vzhledem k jazyku komiksu (sem tam sprosté slovo - někdy více :D) nedoporučuji pro děti, ale pro milovníky umění stoprocentně!

hungryreader00
06.02.2023 5 z 5

Skvělý komiks. Kresby jsou nádherné. V napínavém příběhu se dozvíte, co stojí za obrazy jednoho z nejslavnějších umělců.

Boboking
08.07.2022 5 z 5

Fenomenální, úžasný komiks. Doslova tu dramatičnost, toho "démona", který Caravaggia provází celý život, cítíte. Skvělá kresba, ze které jde přímo vidět, že Manara je hvězda erotického komiksu. Určitě doporučuji.

Afilada
01.11.2021 5 z 5

Nádherné dílo. Rád bych ještě větší formát, jednotlivá okénka příběhu, to jsou úžasné obrazy samy o sobě.

Finvarra
31.05.2021 5 z 5

Naprosto nádherné dílo, tohle je skutečně pocta umělci. Tak třeba mému kolegovi se to moc nelíbilo, ale já to chápu, on má raději příběhy z vesmíru, anebo to taky bylo málo zvrácené, jako třeba Borgia. :D Já ovšem, jen kdyby to šlo, dala bych Caravaggiovi šest hvězd.

Disease
10.05.2021 5 z 5

Nejlepší Manara, kresba je tentokrát fakt parádní a scénář taktéž.

Adrim
18.04.2021 5 z 5

Krásně ilustrovaný a psaný komiks.

666Jitka
24.03.2021 5 z 5

Nádherná práce, úžasná detailní kresba, přiblížení životního příběhu skvělého umělce a zrodu jeho nejznámějších děl. Opravdu důstojná poklona fenomenálnímu italskému malíři, který bohužel zemřel příliš mladý, Caravaggiovi.

lordchaos
19.03.2021 4 z 5

Skvělá kresba a k tomu jako bonus trocha informací ze života známého umělce!

Damonka12
01.03.2021 4 z 5

Úžasně nakreslený komiks.

Mooneylan
30.01.2021 5 z 5

Skvěle zpracovaný příběh mistra štětce Caravaggia. Konec mě nechal bez dechu, takové naděje...! Ale i takto si s námi dokáže historie zahrávat...

Sofonisba
25.01.2021 4 z 5

Co mě přimělo k tomu, abych sáhla po svém vůbec prvním komiksu? Bylo to téma oblíbeného malíře Caravaggia. Dva měsíce ležela kniha doma, než jsem se odhodlala ji otevřít a začít číst. A nelituji. Krásná kresba, výstižný text a životní příběh malíře - bouřliváka.

iskovsky
13.12.2020 4 z 5

Vizuálne veľmi pôsobivý komiks...

Ivan Kučera
28.10.2020 4 z 5

Krásna Manarova kresba. Nielen ľudí (a nielen nahých ľudí, dvojnásobne nahých žien), ale tiež prírody a architektonických skvostov (ale tiež neobyčajne obyčajného vidieka). Scenár je vydarený, podarilo sa z v podstate vraha urobiť uveriteľnú postavu a svojím spôsobom sympatickú (!) postavu, zmietanú vnútornými démonmi. Ozdoba domácej komiksovej knižnice.

Norri
17.07.2020 5 z 5

Manara se zde předvádí v úžasné formě. Ta kresba je naprosto úžasná a každý panel si zaslouží, aby se nad ním čtenář zastavil a chvíli si jej prohlížel.
Horší je to se scénářem. Více než Michelangelův příběh bych to nazval Michelangelův život v obrazech. Manara ukazuje pouze rychlý sled klíčových okamžiků Michelangelo života - někam přijde, dostane zakázku, kreslí, dostane zakázku, kreslí a prchá. Pořád dokola a ve vysokém tempu. Chápu, že Manara nemohl jít do větších podrobností, to by bylo na několik knih a dost možná by tomu chybělo tempo, ale přesto mi tam troška té všednosti chyběla. I přes tuto výtky tomu dávám plný počet. Jsem kulturně obohacený, a to jak Milo Manarou, tak i Michelangelem Merisi de Caravaggio.

fvalek
14.07.2020 5 z 5

Můj první historický komiks a musím říct, že rozhodně nesplnil nudná očekávání. Caravaggiův divoký život v pěkně naturalistické podobě a bez okolků. Na můj vkus je tam ale sexu až příliš, on k tomu sice patří, ale někdy to je prostě hra autora, který ho tam musí mermomocí nacpat i do panelů, které se vůbec netýkají Caravaggia. Ale přeci jen, je to jakési přiblížení historické realitě, snad.

Kresba je úžasná, moc příjemná, jemná, barvy vhodné a velmi padnoucí k historické tématice. Líbí se mi Michelangelova proměna časem, vývoj a i značení emocí, když už je napůl bláznivý. Také je skvělé dělení na obraz komiksu a obraz v komiksu, všechno je to opravdu moc působivé.

I když celkově nejsem fanoušek historických děl, zejména pak takovýchto svérázně pojatých, tak se mi příběh moc líbil, zjistil jsem tak spoustu zajímavostí a nových poznatků a i když je komiksová verze nutně jen takovýto výtah, tak moc hezky obsáhla celý jeden velký život.

GoodGames
01.07.2020 4 z 5

Aj napriek tomu, že sa tu väčšinu času maľuje, udalosti okolo toho sú dostatočne pikantné a búrlivé, aby to celé bavilo. Ak máte radi Mila Manaru, históriu alebo umenie, nie je o čom rozmýšľať.

Sabča92
01.07.2020 5 z 5

Komiks obsahuje oba dva díly, které dohromady tvoří nejdůležitější události umělcova života. Ačkoliv není komiks příliš rozsáhlý, čtenář si z něj odnese řadu emocí. Kromě života malíře sledujeme okolnosti vzniku velkých děl a v samotném komiksu nechybí ani přesné zobrazení jeho děl - jedná se o fotografie jeho děl. Každý jeho obraz otištěný v komiksu je samozřejmě pojmenován a datován na konci každého svazku. Modely stáli chudí lidé z ulice a Caravaggio podle nich vdechl život světcům a bohatým lidem. Modelkou panny Marie byla například dívka z nevěstince se kterou ho pojil silný vztah. V celém svazku nechybí množství odhalené kůže a krásných smyslných žen. Je znát, že je autor mistr erotických komiksů. Reálné obrazy postav nezajdou daleko od Manarových představ a skvěle se doplnují. Perfektní bylo i zobrazení doby mušketýrů a kardinálů. Věřím, že i historické oko zaplesá. Děj není nikde zbytečně natahovaný, vše odsýpá a má smysl. Komiksu nemám absolutně co vytknout a jednoznačně doporučuji!

Milo Manara
italská, 1945