Čaroděj ze země Oz

Čaroděj ze země Oz
https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89266/bmid_carodej-ze-zeme-oz-S8g-89266.jpg 4 276 276

Země Oz série

1. díl >

Malou Dorotku jednoho dne odnese tornádo i s domem jejího strýčka a tety, kteří ji vychovávají, do podivné kouzelné země. Najde zde věrné a neobvyklé přátele - Plecháče, Hastroše a Zbabělého lva a setká se i s tajemným čarodějem ze země OZ. Ten přátele pověří náročným úkolem oplátkou za to, že Dorotce pomůže najít cestu zpět do jejího domova v Kansasu, Hastrošovi slíbí mozek, po kterém moc touží, Plecháčovi srdce a lvovi že přičaruje odvahu, kterou by rád měl. Věci však nemusí být přesně tak, jak se někdy zdají......... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: , Aventinum

The Wonderful Wizard of Oz, 1900

Rade
09.02.2015 5 z 5

Tuhle knihu jsem jako dítě milovala a četla jsem ji mockrát. Bohužel se mi pak ztratila - a já mám stále v paměti tehdejší vydání (z roku 1962) s trochu zvláštními, tajemnými a hodně působivými ilustracemi, jejichž autorem byl Arnošt Karásek. Takže pamatuju Plechového drvoštěpa, Slaměného Hastroše... Když jsem pak mnohem později viděla animovaný film, byla jsem moc zklamaná. Z Plechového drvoštěpa byl Železňák, ze Slaměného Hastroše Strašák... A z poetického a něžného příběhu plného fantazie, jehož hlavním poselstvím se mi jevilo to, že lidi mají být k sobě dobří a vzájemně si pomáhat, se stal potřeštěný příběh komických postaviček a divného humoru.

P.S. Knížku jsem po letech našla v zadní řadě knih doma v knihovně. S jakým dojetím jsem se po tak dlouhé době začetla - a je to stejně krásné, stejně čtivé, stejně napínavé i dojemné... Tahle knížka nestárne, a to jí je již více jak 100 let...

Karcoolka2210
13.09.2014 5 z 5

Dávam 5. Príbeh je to magický. Film som nikdy nevidela celý, takže porovnávať nemôžem, ale kniha sa naozaj páčila. Odporúčam a nie len deťom :) AJ

vipera
13.03.2014 4 z 5

Překrásná novodobá pohádka o nevšedních dobrodružstvích a hlavně o přátelství.

mh.mail
03.07.2013 4 z 5

Byl jsem se s dcerou podívat na film „Mocný vládce Oz“ a tam jsem si uvědomil, že jsem tuhle klasickou pohádku amerických dětí nikdy nečetl. K tomuto příběhu se odkazují i jiní autoři, např. Stephen King v knize „To“. Tak jsem si ji pořídil a přečetl. Je to docela zajímavá pohádka, která děti učí, že každý v sobě může najít schopnosti, o kterých nemá původně ani tušení, a že každý může být užitečný.

Yalka
02.01.2013 3 z 5

U nás ne moc známé, ale vzhledem k četným narážkám a citacím, které se vyskytují všude možně (namátkou: Matrix, Veronica Mars, Jo Nesbø) je dobré určitě příběh znát (btw: taky filmový muzikál z roku 1939 je dobré si obstarat, taky patří mezi klasiku, "We're off to see the wizard, The Wonderful Wizard of Oz...." to mi dodneška zní v hlavě).

Nelíbila se mi hlavně pointa a celkově mi to přišlo tak trochu rozvláčné.
V angličtině je to ale půvabné (byl to můj první audiobook v angličtině), navíc snadno sehnatelné (vzhledem k roku vydání je to už v public domain). Tragický, ale bizarní příběh plecháče mě fakt dostal, to jsem se smála nahlas (ve filmu je vynechaný).

Verrrunka
23.12.2011 3 z 5

Knihu jsem četla jako ebook v angličtině. Příběh mě nijak zvlášť nezaujal, znám i lepší knížky pro děti. Ale pokud by si někdo potřebovat doplnit četbu v angličtině, tak toto dílo mi přišlo celkem nenáročné. Doporučovala bych si ji najít na wikipedii, velmi mě překvapilo, kde všude se vyskytují odkazy na tuhle knížku.

Jakub Lysek
23.09.2011 4 z 5

velice vtipné v angličtině:o)

Jíťa
30.11.-0001 4 z 5

Příběh, ve kterém nejvíce překvapí závěr.