Čaroděj ze země Oz přehled
Frank Lyman Baum
Malá Dorotka žije u tety a strýčka uprostřed prérie v Kansasu. Krajina je pustá a nepřívětivá, teta a strýček stále pracují a nemají na Dorotku čas. Jediným jejím přítelem je pejsek Toto. Když přijde tornádo, Dorotka se nestihne schovat a vítr ji i s Totem přenese kamsi daleko... Mnohokrát zfilmovaný příběh vychází s novými ilustracemi Andreje Augustína.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2011 , XYZ (ČR)Originální název:
The Wonderful Wizard of Oz, 1900
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čaroděj ze země Oz. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Za měsíc oslavím třicetiny a poprvé jsem četla tento krásný příběh. Vlastně jsem po něm sáhla proto, že plánuji vidět filmový muzikál Wicked, který půjde brzy do kin. Ačkoliv se nejedná o stejný příběh, odehrává se v Oz a já chtěla vidět muzikál s tím, že příběh budu znát.
Dobrodružství Dorotky, pejska Toto a jejich podivných přátel - Hastroše, plechového drvoštěpa a Zbabělého lva - mě velice bavilo. Trochu mě mrzí, že jej čtu až jako dospělá a hned na začátku vidím, co má asi dětem dojít až na konci... Že plechový mužíček, který pláče pro zašlápnutého broučka, nepotřebuje srdce, aby ho měl... že Hastroš, který několikrát přijde se skvělým nápadem, aby pomohl přátelům, nepotřebuje mozek a stačí mu hlava plná slámy... A ani lev nepotřebuje vyčarovat odvahu, neboť bez váhání chrání ty, kteří jsou mu blízcí... Je důležité jen být sám sebou. A všichni jsme skvělí takoví, jací jsme, dokud jsme to my! :)
Tady jsem výjimečně viděla nejdříve film, pak jsem se rozhodla, že si přečtu i knihu. V úvodu se píše: "S touto myšlenkou a jen pro potěšení dnešních dětí byl psán příběh "čaroděje ze země Oz". Pokouší se být moderní pohádkou, v níž jsou zachovány zázraky a radost a vynechány bolesti a noční můry." Já teda nevím, ale spoustu pasáží rozhodně nebylo mírumilovných, např.: "Zvedl proto sekeru, a když rys běžel kolem, sekl ho s ní tak prudce, že mu dočista usekl hlavu od těla, a rys se mu skutálel k nohám rozťat vedví." To jen k té absenci "bolesti a nočních můr" :D ale jinak je to celkem milá pohádka :)
Knižní novinky (43. týden)
18.10.2020
Kniha Čaroděj ze země Oz v seznamech
přátelství zfilmováno americká literatura
2011 | Čaroděj ze země Oz |
2006 | Čaroděj ze země Oz |
2017 | Dorotka a čaroděj v zemi Oz |
2005 | Čaroděj ze země Oz / The Wonderful Wizard of Oz |
2004 | Čarodějná země Oz |
Moc krasna pohádka. Četla jsem dětem ke spaní a hrozně mě překvapilo jak je to krásný, jednoduchý a kouzelný příběh.