Čas ohně, čas šeříků
Eliška Horelová
Hlavními hrdiny jsou sourozenci Vendula a Zdeněk Habartovi,žáci základní školy a ocitáme se s nimi za druhé světové války.Děj začíná při bombardování Českých Budějovic v březnu 1945 a končí ve chvíli,kdy městem projíždí Rudá armáda,v květnu 1945.Za těch několik týdnů strávených v Budějovicíh prožijí sourozenci mnoho různých příhod-nálet v krytu, záchranu mladého vlčáka před smrtí,zničení německého automobilu... Druhé vydání. Pro čtenáře od 12ti let.... celý text
Skvělá knížka, škoda, že se mi nedostala do ruky dříve, určitě bych ji ocenila ještě více.
I když už jsem tuto knihu četla před několika lety jako asi 13letá, mám ji v paměti jako moc příjemnou a myšlenkově bohatou knihu. :) Kdyby mi bylo méně, hned se k ní vrátím.
Škoda, že se mi nedostala do ruky tak kolem dvanácti třinácti roků. Poslední měsíce a dny války očima sourozenců Zdeňka a Venduly. Přestože jde často o život, je vše podáno s lehkostí jako dobrodružství, běžné sourozenecké hašteření a vyhýbání se domácím průšvihům, při tom ale se srdcem na správném místě.
1979 | Léto, jako když vyšije |
1989 | Nemožná holka |
1985 | Štěstí má jméno Jonáš |
1985 | Tománek je rád na světě |
1980 | Stěhovaví ptáci |
Knihu jsem si přečetla po několika letech a zjištuji u toho jak spousta věci dost unikla. I když uveřejnit v dětské knize o táboře Svatobořicích vyžadovalo v jistých letech asi dost odvahy. Když jsem to četla tak jsem nechápala o čem se to hovoří. ( o některých věcech se nemluvilo). Později jsem si o tom přečetla knihu a ejhle paní Horelová o tom píše. No vlastně proč ne. Tuto dobu vlastně zažila na vlastní kůži a dokonce se s dětmi a lidmi z tohoto tábora setkala. Takže kniha je zajímavá, pěkná i poučná.