Čchan
Oldřich Král
Tři sútry čínské verze zenového buddhismu, čchanu, které přímo z čínštiny přeložil Oldřich Král. První je kratičká Sútra srdce, kterou buddhističtí kněží i laici často znají zpaměti celou nebo alespoň zčásti a objevuje se tak nezřídka v různých projevech, ve východní literatuře nebo i umění. Druhý je Zápis o důvěřujícím srdci od Seng-cchana. Poslední je pak Tribunová sútra šestého patriarchy, kterou přednesl šestý patriarcha Chuej-neng v prefektuře Šao. Tribunová sútra je základním dílem čínského zenu.... celý text
Přečteno v Česko Saském Švýcarsku na skalní stěně pod Belvedérem. Skalní blok, pod kterým jsem knihu četl, tvořil strop jakéhosi dolmenu, na nějž z horní strany natékal potůček, přilnavostí tekl z části po stropě, a na dolním otevřeném konci tvořil jiskřící záclony vody.
Ke klasickým textům jsem si vybral úžasné místo, i když pro soustředěné čtení by bylo možná vhodnější si s nimi lehnout doma na gauč..
Lhal bych, kdybych tvrdil,
že jsem vše pochopil.
Lhal bych, kdybych tvrdil,
že jsem si nic neodnesl.
Byť je Tribunová sútra základním dílem čínského zenu, novým zájemcům o seznámení se zenem bych přeci jen doporučil začít někde jinde.