Černá díra

Černá díra
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533284/bmid_cerna-dira-65e19ec914697.jpg 4 690 690

Freyja & Huldar série

Drastická hrozba z minulosti se naplňuje! Je opravdu nutné brát tak vážně vzkaz třináctiletého školáka, který kdysi v časové schránce zanechal nenávistný vzkaz prorokující smrt hned několika lidem? Detektiv Huldar zastává názor, že vyšetřování banální patálie dostal na starost jedině proto, aby ho vedení policie drželo stranou od skutečných případů, poněvadž v tom minulém přišel o morální kredit i o post šéfa oddělení. Pátrání mu naštěstí umožní znovu se scházet s dětskou psycholožkou Freyjou, která mu snad osvětlí, jak vyšinutému mozku čelí. Jenže pak jsou v jistém zahradním bazénku nalezeny useknuté ruce, krátce nato se najde i jejich brutálně zavražděný majitel a poté další tělo, přičemž jména mrtvých odpovídají iniciálám ze seznamu. Je to na mírumilovném Islandu stále jen náhoda, anebo se tu někdo drasticky mstí? Druhý díl islandské trilogie s detektivem Huldarem a psycholožkou Freyjou.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Sogið, 2015

lexikon_tf
02.04.2023 5 z 5

Moje druhé setkání s autorkou a opět skvělý zážitek! Černá díra je druhý díl v sérii se sympatickými vyšetřovateli Huldarem a psycholožkou Freyou. Moc se těším na další díly, které protkává právě linka kooperace této ústřední dvojice.

Při objevení deset let starého pouzdra s dopisy, které sepsali tehdejší školáci jako odkaz pro další generaci, je mezi dopisy nalezen jeden velmi znepokojující. Udává totiž iniciály lidí, kteří mají zemřít.

Nedlouho po objevení pouzdra jsou nalezeny useknuté paže, krátce na to pak dojde k velmi kruté vraždě a pomalu začíná být jasné, že deset let starý dopis má jistě spojitost s nynějšími nálezy.

Huldar se opět snaží zapojit do vyšetřování psycholožku Freyu, jejichž vztah-nevztah utváří hezkou dějovou linku mezi vší tou kriminalitou, se kterou se musí hlavní hrdinové poprat.

Moc pěkný thriller, opět jsem se přesvědčila, že autorka Yrsa je pro mě zárukou spokojenosti. Kdo máte rádi čtivé kriminální zápletky s pořádnou dávkou mrazení v zádech, velice doporučuji!

Lusa
23.03.2023 5 z 5

Nova série se krásně rozjíždí, opět je před námi zapeklitý případ, který me nechal naplou až do konce, jsem zvědavá co přinese našim hrdinům budoucnost.

mag097
22.03.2023 4 z 5

V Černé díře se opět setkáme s Freyjou a Huldarem, jejichž vyšetřování se tentokrát motá kolem časové kapsle a uřezaných rukou plavajících v bazénku.

I když i tentokrát autorka zpracovává téma, které už dneska můžeme brát taky jako klišé, vlastně mi to ani nevadilo.
Tento díl se mi četl lépe, než první. Nejen že už mi nepřišel tolik popisný, ale bylo tak i víc dialogů, díky čemu mi čtení lépe utíkalo.

I když je případ v knize dost brutální, autorka násilnosti moc do detailu nepopisuje a tak si v této knize milovníci nechuťáren na své úplně nepřijdou. Na severskou detektivku je toto docela čajíček.

annettka1098
21.03.2023 4 z 5

Černá díra mi přišela mnohem akčnější a záživnější než předchozí díl. Svůj podíl na tom rozhodně měly kratší kapitoly a více dialogů. Pořád se něco dělo, střídala jsem své tipy na pachatele a celkově jsem měla pocit, že mi autorka nenechává moc prostoru vydechnout, což mi vůbec nevadilo.
Bohužel to trochu zazdil konec, který mi přišel dost přitažený za vlasy. Měla jsem pochypnosti o pachateli a Huldar se v pár chvílích také zachoval dost nepochopitelně.

kaca1530
23.02.2023 4 z 5

Autorka má specifický styl psaní. V podstatě od začátku tušíte, kdo by za zločiny měl z logiky věci a z malých nápověd stát, přesto to neodrazuje od čtení. A zápletka kolem hlavních dvou postav tomu přidává něco zábavného i z jiných žánrů.

Timkim
25.01.2023 5 z 5

Tak tohle byla síla. O mstiteli jsem měl jasno přibližně v polovině knihy ale ten epilog to úplně rozkopal. Co mě ale opět bavilo, byla ta jména osob a měst....takový jazykolam prostě nevymyslim. Téma bylo docela dobré a jako rodič jsem chápal pohnutky, ale nedovedu si představit tu sebekontrolu tolik let...dobré to bylo,

vivula
21.01.2023 5 z 5

Ta jména nedávám, půl knížky se mi pletl Thorvaldur a Thröstur :-D jinak super - téma, styl psaní, postavy, rozuzlení. U epilogu jsem zůstala s otevřenou pusou…

alca-212
02.01.2023 5 z 5

Za poslední měsíc jsem náhodně četla dvě knihy s podobným námětem. Doufám, že co se týče tématu, mám na delší dobu vybráno :-).
Jinak kniha od Yrsy byla bezva, líbila se mi.

Adinlea
25.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Skvele napsana kniha s hnusnym tematem. Velmi mi sedi styl psani a vypraveni, kniha je presne tak dlouha, jak mi na cteni vyhovuje a ma prijemnou sazbu.
Od autorky si poridim rozhodne dalsi knihy a drzim Huldarovi palce, aby se mu vztah s Frejyou posunul dal :)
Spoiler - Nejak nechapu, proc byl Huldar kvuli predchozimu pripadu potrestan, nemohl za mrtvici u vyslychaneho a jako prvni a jediny odhalil pachatele…. Z meho pohledu je Erla daleko horsi hlavni vysetrovatelka….

IreneP
03.11.2022 4 z 5

Tentokrát je tématem především násilí na dětech a autorka naštěstí nevěnuje samotným vraždám explicitní popisy, to bych asi nedala. I proto mám knížky od YRSY ráda. Samotné pátrání je napínavé a dost komplikované, aby se člověk nenudil, ale také srozumitelné a logické. Poslouchala jsem jako audioknihu a od Vilmy Cibulkové je to načtené skvěle.

Petras_ka
09.10.2022 4 z 5

Druhý diel je rozhodne lepší ako prvý, no nenadchol ma až na 5*.
Vyšetrovanie tentoraz prebiehalo rýchlejšie, zápletka bola zaujímavá a páčila sa mi linka s puzdrom s posolstvom pre budúce generácie.
Chápem, že je všetko kvôli navodeniu atmosféry, ale jediné čo mi vadilo, bolo priveľa opisov, z ktorých som mala pocit, že na Islande je všetko šedé, pochmúrne a všetci sú buď nešťastní, osamelí alebo mali zlé detstvo...

Čmeláček
04.10.2022 5 z 5

A zase vynikající thriller! Líbil se mi stejně jako už první případ s Freyjou a Huldarem. Suverénních 5 stars! :)

martiline
02.10.2022 5 z 5

Dokonalá detektivka od mé oblíbené autorky. Opět nezklamala.
Dokonalé zločiny, dokonalé naplánování ... netroufnu si ani hádat uprostřed knihy KDO za tím vším je. Je to tak napínavé, že vám to ani nedovolí bloudit v knize o pár stránek dál ... nedovolí vám ani přestat číst. Opět jsem četla do noci ... Doporučuji k přečtení.

Arwen777
20.08.2022 4 z 5

Další díl, opět jsem poslouchala jako audioknihu. A bylo to příjemné opětovné setkání s Huldarem a Freyou, jejich komplikovaným vztahem, ale hlavně s jejich společným pátráním po autorovi dávného dopisu v časové schránce a vyšetřováním vražd, které na sebe nenechají dlouho čekat. Případ je poměrně drsný, týká se zneužívání dětí, což je vždy těžké. Ale autorka si nelibuje v nechutných scénách víc, než je potřeba, děj je napínavý, vyšetřování zamotané, komplikované vztahy a minulost a odhalení motivů přichází až na konci.
Kvalitní detektivka, kterou ráda doporučím.

m_martina
16.07.2022 5 z 5

Tuto paní spisovatelku mám ráda, a proto mě nezklamal ani další případ Freyji a Huldara. A opravdu to byl zajímavý nápad s tím pouzdrem.

Niu
15.07.2022 5 z 5

Uf, to bylo spletité. Líbí se mi v detektivkách řešení starých hříchů. Z toho začátku i konce mrazilo. Ale nejsem si jistá, jestli jsem úplný závěr pochopila správně...? Bylo to náročné téma. Nemohla jsem uvěřit, že ten přístup všech je tak laxní - vyšetřovatelů, svědků, zainteresovaných osob. Zbytečná byla linie se svobodnými zednáři, to se mi tam nehodilo. Pro Yrsu je typický humor v jejích detektivkách a nejednou mi vykouzlil (i přes vážnost případu) úsměv na tváři a někdy i hlasitý výbuch smíchu. Humor mezi postavami je dobře zmáknutý :-) Co mi vadilo, byly nepříjemné povahy většiny zúčastněných. Huldar má své chyby, ale snaží se napravit. V okamžiku, kdy si myslím, že ho Freyja vezme na milost a jako psycholožka se s ním vypořádá, ochladne to mezi nimi na teploty blízké islandskému prostředí. Baldur mě celkem pobavil s jeho patálií. Měla jsem jiný typ na pachatele. Co mi u Huldara trošku chybí je takový ten způsob "mít slovně navrch", nějaké vtipné komentáře, kdy vyslýchaného uzemní.

INCOGNITOREADER
25.06.2022 5 z 5

Druhý díl je rozhodně svižnější než díl přechozí. Konec je naštěstí mnohem lepší a tak mám z knihy celkově lepší dojem než z prvního dílu. Vyšetřování ze začátku vypadá, že opět tak nějak přešlapuje na místě, ale za chvíli se rozjede. Vztah Freyji a Huldara se tady opět zamotává a byl pro mě mnohem uvěřitelnější a to se mi líbilo. Opět posloucháno jako audiokniha a musím říct, že i na interpretku už jsem si zvykl.

LooneyCZ
13.06.2022 5 z 5

Drsný severský krimi příběh. Napínavé a překvapivé do poslední strany.

Gigy
13.06.2022 3 z 5

Jako... Nebylo to úplně blbý. Jak se píše o kousek níž - solidní děj i zápletka. Jen si nejsem moc jistá tím, jestli si za pár týdnů vůbec vzpomenu na to, že jsem nějakou Černou díru četla a o čem že to vlastně byla. Bylo to dobrý, ale dle mého se to nijak zvlášť neodlišovalo od ostatních knih stejného žánru. Když ale budu mít nějaký ten čtenářský prostoj a nedostatek inspirace, nebudu se bránit a po Yrse sáhnu klidně znovu.

FilipHaring
28.05.2022 4 z 5

Solidny dej a zapletka. Teším sa ako a vyvinie vztah Huldara a Freji.