Černá slonovina
Norman Collins
Formou parafrázovaných zápisků mladého námořníka z dvacátých let minulého století vypráví autor v knize o jeho dobrodružstvích, která zažil proti své vůli na otrokářské lodi v době, kdy se z Afriky pašovali otroci jako černá slonovina. Anglického spisovatele znají naši čtenáři z jeho vynikajícího románu Londýn patří nám, vydaného po druhé světové válce.... celý text
Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: 1970 , Mladá frontaOriginální název:
Black Ivory
Asi tak ve dvanácti jsem knihu milovala a četla ji mnohokrat s baterkou pod peřinou, bylo to dobrodružné , drsné, přišlo mi to reálné, s plavčíkem jsem se zcela identifikovala, trnula při intrikách, litovala chycené otroky a přála otrokářům stejné zacházení. No a dobře to dopadlo, jak by každá dětská kniha dopadnout měla. Klasická četba pro větší děti s dobrodružnou duší a představivostí.
Chtěla jsem vědět, jak se příběh rozvine a pak jak dopadne, ale celkově jde o hodně nezáživné vyprávění. Když jste zavření na chalupě a nemáte co jiného číst, poslouží tato kniha docela dobře. Na chviličku, než ji dočtete.
Takové dobrodrůžo náctiletého kluka, který se poté, co jeho a jeho rodinu vyženou ze statku, kde žili, dostane na loď. Předchází tomu pár náhod a pár darebáků. Kluk je dosti houževnatý a nenechá si nic moc líbit. Jeho taťka - kazatel a bijec - mu dal školu.
Takhle na zamračené odpoledne je to fajn.