Černobylské dívky

Černobylské dívky
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502399/bmid_cernobylske-divky-3q4-502399.jpg 5 330 330

Na jaře roku 1986 se spolužačky Valentina a Oksana probudí a obloha nad jejich hlavami je vztekle rudá. Reaktor v jaderné elektrárně Černobyl explodoval. A než se stihnou vzpamatovat, ocitnou se ve vlaku do Leningradu, kde mají teď bydlet u Valentininy babičky. V roce 1941 musí Rivka utéct z Kyjeva dřív, než tam dorazí Němci. Její cesta je plná nebezpečí, protože jak Němci, tak Rusové ji zatracují kvůli židovské krvi. Dívky v roce 1986 i 1941 musí zjistit, komu věřit a jak si uchovat naději...... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo

The Blackbird Girls, 2020

nofreeusernames
22.04.2021 4 z 5

Tři dívky, dvě vypráví svůj příběh po černobylské katastrofě v roce 1986, třetí utíká z Ukrajiny před Němci o 45 let dřív během druhé světové války. Hrůzy komunistické oprese, nenávist k Židům, důsledky výbuchu jaderné elektrárny, život těch nejchudších na okraji Leningradu, domácí násilí na ženách i dětech… jak mrazivě to všechno působí, když to vidíte očima jedenáctiletých holek. Není to tak syrové čtení, jaké by mohlo být, kdyby byly hlavní hrdinky starší, přece jen je ten dětský pohled mnohem naivnější a navíc chráněný před spoustou dalších věcí, které si „vyřeší“ dospělí. Je to kniha o přátelství, které jste si nikdy neuměli představit a nakonec vám zachrání život. Celou dobu mě to drželo a chtěla jsem vědět, jak to dopadne. Konec byl na mě teda už moc rychlý a tak trochu neuspokojivý, ale jinak skvělá záležitost.

Já vím, že to lidi nemají rádi tohleto přirovnávání, ale tohle je middle grade Ruta Sepetys meets Geniální přítelkyně...

kalinkacz
21.04.2021 4 z 5

Middle grade není žánr, po kterém bych často sahala, to se přiznám... Zároveň po něm ale moc ráda sáhnu v momentu, kdy mě zaujme anotace... Černobyl a katastrofa s ním související mě děsí a byla jsem hodně zvědavá, jaký příběh autorka vymyslí... A musím říct, že odvedla skvělou práci... Celou problematiku cílovému čtenáři předává skvělou formou, postavy jsou výborný a jejich osudy mě bavily... Ano, pokud nejste cílovým čtenářem, tak na vás bude příběh asi jednodušší, ale tak tomu už prostě je :) Za mě v rámci žánru opravdu skvělé čtení!

ANDY28
15.04.2021 5 z 5

To bylo nádhérné, obracela jsem stránku za stránkou. Když se to tak vezme, my jsme tehdy v tom 86-tým taky dostali plný zásah a nikdo nám nic neřekl.

katasokolov
04.04.2021 4 z 5

Nejprve chci říct, že jsem moc ráda, že takové knihy pro mladé čtenáře vznikají a byť už nejsem úplně cílová skupina, tak i já jsem byla příběhem naprosto pohlcená, no a doslov mě samozřejmě opět rozbrečel a dojal. V knize se skrývá příběh pevného přátelství napříč generacemi, které dokázalo vzdorovat zlovůli lidí a režimů. Knihu rozhodně doporučuji, a pokud jste ještě neviděli skvělý seriál o černobylské havárii z minulého roku, tak to koukejte rychle napravit ! No a na pozitivnější notu- krásně je v knize popsán Leningrad/dnes opět Petrohrad, kam se chci podívat už od dob, kdy jsem četla Měděného jezdce. No a nakonec sem chci přidat trefné pasáže z knihy a závěrečného poděkování, které se stoprocentně hodí i do dnešní ne tak pozitivní doby: “Jsme na zemi, abychom k sobě byli vlídní.”a “Ze všeho nejvíc jsem vděčná za psaní jako takové, že mi poskytlo světlo v době temna.” - já bych si tu druhou větu přepsala na “Děkuji za všechny literární skvosty, které mě drží nad vodou i v této době ;).”

Verida
03.04.2021 5 z 5

Srdceryvný příběh o zrodu velmi silného přátelství, o životě který nastal po havárii Černobylské elektrárny, o těžkém životě v SSSR, rasové diskriminaci nebo domácím násilí ke všemu inspirováno podle skutečných událostí. Kniha mě úplně pohltila. Dokázala jsem se vcítit do hlavních postav, pociťovala jsem napětí, strach, smutek ale i radost. Rivčina vsuvka mě taky velmi bavila ikdyž to nebyla zrovna šťastná část. V knize si dokážete udělat obrázek o SSSR a životě tam. Rozhodně knihu doporučuji a řadím mezi své oblíbence.

hzd
01.04.2021 5 z 5

Teda to byla tak zajímavá knížka, navíc inspirovaná skutečnými událostmi. Pro mě hodně zajímavé téma o tom, co se dělo hned po výbuchu v Černobylu. Jak to chtěli všechno ututlat. Na lidech jim nikomu nezáleželo. Nechci nic prozrazovat. Knihu všem doporučuji a posílám svým blízkým k přečtení.

Horselen
26.03.2021 5 z 5

Srdceryvné vyprávění, které svede dohromady dvě naprosto odlišné dívky. Valentina je rodinou milovaná, ale zároveň dětsky naivní, což není nic překvapivého vzhledem k jejímu věku. Zatímco veškeré Oksaniny problémy a sebezpochybňování pramení z výchovy.
Jejich příběh je propojen s osudem statečné Rivky za druhé světové války.
Společně objevují svět, učí se jedna od druhé.

Jedná se o nádhernou knížku. Není to úplně odpočinková četba, je poznamenaná vidinou skutečných událostí - a o to silnější dojem vyvolává. Autorka se zaměřuje hlavně na přátelství a odvahu.

LukBook
25.03.2021 5 z 5

Za mě velice zajímavá knížka. Spojuje velice emotivní příběh mladých dívek s historickými událostmi, ať už se jedná o výbuch jaderné elektrárny Černobyl nebo Druhou světovou válku. Autorka dokázala velice zajímavě popsat danou dobu i pocity lidí. Někteří citlivější čtenáři si možná popláčou

Jehumaja
11.03.2021

Jako tohle mě dostalo: kniha se zde na DK ukazuje jako "Populární", ačkoliv ji ještě nikdo nehodnotil :D