Černý korzár
Emilio Salgari
Román na pozadí bojů námořních lupičů a korzárů proti španělským koloniím v 17. století líčí příběh italského šlechtice mstícího smrt svých bratří. Napínavá dobrodružná kniha romantického zabarvení, plná nečekaných zápletek a zvratů, vyznívající v oslavu odvahy, hrdinství a pevné vůle zjednat stůj co stůj spravedlivou odplatu. Podle italských originálů "Il Corsaro nero" a "La Regina dei Caraibi" převyprávěl Vladimír Henzl.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1967 , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihyOriginální název:
Il Corsaro nero, 1899
Je zajímavé, že dílo vyšlo již v roce 1899 a i
v dnešní době je stále výborně čtivé. Je to živá klasika, která nikdy nezestárne. Opravdu doporučuji si ji přečíst. Nebudete litovat.
Nádherná klasika, ve které nechybí ale vůbec nic ;-). Najdeme zde sympatického hrdinu, dobrodružství, piráty, dějové zvraty, ale i velkou lásku. Prostě skvělá kniha pro čtenáře každého věku :-).
Další skvost asi nejen tehdejší dobrodružné literatury a milá vzpomínka na dětská léta.
Výborná záležitost a opět vzpomínka na dětská léta, kdy byl nos věčně zabořený do dobrodružství. Pan di Valpenta a di Ventimiglia alias Černý Korzár na tažení za ničemným van Gouldem, který ho připravil o bratry. Pirátská utkání na moři, šermířské souboje, putování džunglí, jaguáři, kanibalové - sakra co víc si mohl kluk přát ? - 85 %
Už profilový obrázek naznačuje, že tohle byla opravdu KNIHA mého dětství. Žádná nebyla tolik čtená, milovaná, citovaná. Některé kouzelné věty dodnes vyplouvají z hlubin. Pán di Valpenta a di Ventimiglia, Van Stiler, Carmaux, Katalánec, Yara... i ta Honorata van Gouldová, i když nutno říci, že ta mě zase tak nebrala. Doplnilo se s působivým seriálem, který tehdy běžel v TV (pozor, nešlo o trapný film s Kabirem Bedi, který představu o Černém korzárovi spíše narušoval), takže se naše dětská domovní parta věčně hádala, kdo bude velitelem lodi... Jedna z knížek, které bych jako dítě četla i při slabém svitu světlušek cucujo, které si milovaní dobrodruzi přivazovali na nohy při cestě pralesem, když stíhali proradného van Goulda. :)
Romantika,dobrodružství,exotika.
Četla jsem jako malá,pak jako větší no a teď jako..největší?
Každopádně z mnoha knih,co jsem milovala jako dítě a pak se k nim znova dostala jako dospělá,u téhle kouzlo funguje pořád
Černého Krozára jsem si znovu přečetl asi po 25 letech a rozhodně neztratil své kouzlo, napětí a hlavně znovu oživil touhu po dobrodružství.
Poprvé po nějakých 26 letech jsem si znova připomněl tuhle kultovní dobrodružnou knížku mého dětství. Díky ní a souběžně hltanému komiksovému Malému pirátovi v Ohníčku jsem jako malej propadl pirátským příběhům a ne indiánkám. S odstupem času můžu říct, že je to rozkošně naivní (stejně jako filmová adaptace) a zjevně s ohledem na dětskou cílovku nekrvavé, a přitom dostatečně čtivé.
Ano tyto knihy "Odvahy a dobrodružství" jsou pro mě také v prvé řadě nostalgickou vzpomínkou na mé čtenářské dětství..
Klasika. Četl jsem to kdysi jako malý.
P.S. Plný počet bodů patří hezké vzpomínce. Podobné knihy se ani nesluší rozebírat nahlížením očima dneška.
Nutno přečíst, v žádném případě, a to varuji, nekoukat na jakékoliv filmové zpracování. Ztratíte iluze. Kniha je výborná, je to pohodové čtení, pohodový děj pro pohodovou náladu :-D
Když jsme nevěděli, co si v knihovně půjčit, sáhlo se po něčem z edice KOD. Romantické dobrodružství, jak má být.
Na jednu stranu klasická dobrodružná četba pro děti a mládež a také jsem ji v dětství louskal. Na druhou stranu je nutno říci, že literárních kvalit autora, jakým je Verne, Salgari nedosahuje ani zdaleka a o třídu níž za Mayem pořád ještě pokulhává. Proto je tato kniha už z onoho řádu knih pro děti a mládež, kterou si dospělí s pocitem hříšného provinění spíš nepřečtou anebo nedočtou.
Půjčil mi ji kamarád, jako knihu svého dětství. Prvně jsem četla Smithova "Dravce" a "Monzun", takže mi tahle kniha přišla dost nuda, hlavně po prvních stranách, kdy pořád jen nosili po městě mrtvolu :), ale uznávám, že kdybych ji četla v dětství, tak se k ní asi taky budu vracet.
italská literatura Mexiko piráti dobrodružství pro mládež korzáři Karibik
1988 | Černý korzár |
2000 | Sandokan |
1973 | Tygři z Mompracemu |
1991 | Sandokan. Příběh druhý: Tajemství černé džungle |
1930 | Město malomocného krále |
Můj dluh z dětství. 30 let ležela v knihovně, zažila několikero stěhování. Kdybych jí přečetl v deseti, dvanácti letech, asi by to bylo fajn a bylo by to třeba na čtyři hvězdy. Dnes bohužel to kouzlo už nemá. Vyprávění se tak nějak vleče, hlavně v první části. Druhá byla už o trochu dobrodružnější a napínavější, ale celkový dojem z knihy vylepšila jen o kousek. Možná je to jen nešikovným převyprávěním (na zadní straně je, že je to zkrácená převyprávěná verze) a v podání jiného překladatele by byla stravitelnější. Takhle je pro mě celkem zklamáním.