Černý korzár
Emilio Salgari
Román na pozadí bojů námořních lupičů a korzárů proti španělským koloniím v 17. století líčí příběh italského šlechtice mstícího smrt svých bratří. Napínavá dobrodružná kniha romantického zabarvení, plná nečekaných zápletek a zvratů, vyznívající v oslavu odvahy, hrdinství a pevné vůle zjednat stůj co stůj spravedlivou odplatu. Podle italských originálů "Il Corsaro nero" a "La Regina dei Caraibi" převyprávěl Vladimír Henzl.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1967 , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihyOriginální název:
Il Corsaro nero, 1899
Přiznám se bez mučení, že jsem knihu četla z toho důvodu, protože jako dítě jsem milovala stejnojmený film (rok výroby 1976). Pro vás, kteří to budete číst ze stejného podmětu jako já, to možná bude zklamání, protože se scénáristi knižní předlohy moc nedrželi. Ale tak jako tak je to skvělá dobrodružná kniha, určená zejména pro mládež.
italská literatura Mexiko piráti dobrodružství pro mládež korzáři Karibik
1988 | Černý korzár |
2000 | Sandokan |
1973 | Tygři z Mompracemu |
1991 | Sandokan. Příběh druhý: Tajemství černé džungle |
1930 | Město malomocného krále |
Přiznám se, že kniha je vrcholem mých "guilty plessures" a její vysoké hodnocení pochází čistě z nostalgie a vysoké citové hodnoty, kterou pro mě má (proto jsem taky knihu nedal do Knihotéky, ani do Doporučených). Zdědil jsem jí po mámě, která jí také jako dítě četla, je to celkem druhá kniha, kterou jsi pamatuji, že jsem jí přečetl celou (první byla Pod plachtami kolem světa od Nikolaje Čukotského); četl jsem jí někdy ve 3. -
4. třídě a přečetl jsem si jí (a tím jsem si naprosto jistý) 6X PO SOBĚ! Dodnes bych si přál, aby mě nějaká kniha takto zhypnotizovala, jak to dokázal pan Salgari.
Objektivně se samozřejmě jedná "jen" o standardní dobrodružný román pro kluky, někde na úrovni mayovek a v rámci pirátských románů nedosahující kvalit takového Pokladu na ostrově. Ale jsou tam šermovačky jako ve Třech mušketýrech (příběh se odehrává circa ve stejné době, takže žádní Piráti z Karibiku), námořní bitvy plachetnic, dobývání španělských pevností a měst i putování středoamerickou džunglí a boje s jaguáry, krokodýly a indiány. Vášnivá romantická láska (která mě jako kluka nudila :)), zrada, pomsta.... Vy by jste to nezbožňovali?
Díky této knize jsem se začal zajímat o námořnictví a plachetnice a dodnes si pamatuju, co je to čeleň, vratiplachta a kosatka, že briga má dva stěžně a fregata tři, kolik děl mohla taková loď ze 17. století unést, a že se v 17. století nosili široké klobouky s péry a kordy (narozdíl od 18., kdy byly třírohé klobouky, paruky a šavle :) ).