Černý pavouk

Černý pavouk
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306478/bmid_cerny-pavouk-M2F-306478.jpeg 4 83 83

Jeremias Gotthelf (1797–1854) je považován za nejvýznačnějšího švýcarského prozaika před Gottfriedem Kellerem. Nejvíce jsou oceňovány jeho povídky a kratší román Černý pavouk. Ten vypráví o hrůzách na švýcarské vesnici před několika sty lety. Celý děj je vsazen do poklidného rituálu křtu dítěte a následné bohaté hostiny se zajímavými obyčeji někdejšího švýcarského venkova. -- zdroj: legie.info --... celý text

LordSnape
15.03.2015 2 z 5

I přes své stáří, mě Černý pavouk nezaujal. Uvedení do děje s křtinami dítěte bylo pro mě zdlouhavě nudné a ona hrůza v podobě strachu z pomsty a pavouka, který děsí novopečené matky a jejich děti mě nechala chladným. Námět i přesto byl v pohodě, ale z textu je cítit, že Gotthelf velmi sympatizoval s rolníky a odsuzoval šlechtu. Na jednu stranu se to má tvářit jako horor, ale je to spíše taková sociální novela s odhalením tehdejšího, vesnické života ve Švýcarsku. Kdybych se chtěl o dané době a zvycích více dozvědět, asi si přečtu něco naučného, ale takto v příběhu mi to spíše vadilo. Autorovo srovnání s dílem s E. A. Poeho je pro mě naprosto bezpředmětné, protože povídky jako Předčasný pohřeb jsou úplně jinde. O několik levelů výše.

Vec1980
11.01.2015 5 z 5

Jedna z knih, kde je předpokladem velká představivost, bez které se jedná o krátkou povídku. Přestože dnešní pojetí hororu je logicky v jiné rovině, dá se i tento výklad historie z pohledu osvíceného pastora působícího v obci Lutzelfluh na území Bernského kantonu ve Švýcarsku postavit na stejnou úroveň, ne-li výše. Možná právě s ohledem na své stáří a nekomplikovaný popis se pro mne text dostal právě z roviny "horor" do roviny literárního díla. Časově se děj upíná na období působení Řádu německých rytířů v čele s rytířem von Stoffeln. Nechybí zvůle na poddaných, ďábel, smlouva, vina, trest, morová rána, černý pavouk, pýcha, bezbožnost. Než číst jakýkoliv horor tak si raději vemu znovu tuhle knižku.

evickakyticka
16.11.2014 4 z 5

Na tu dobu dobré počteníčko. I když nejsem z generace, která by chodia pravidelně do kostela a v myšlenkách se zaobírala Bohem, kouzlo to mělo.

Izu
12.03.2014 5 z 5

Velmi temný příběh o zápasu dobra nad zlem.V knize je i zamyšlení nad naší společností,obzvlášť v této době tady takový strach z pavouka chybí.....Také bylo velmi zajímavé číst o různých zvycích např.u křtin.

bondula
07.03.2014 4 z 5

Temný starý príbeh. Ani neviem povedať, čo na mňa zapôsobilo silnejšie. Či dej samotný, alebo atmosféra a duch doby, kedy táto novela vznikla a ktorý sa veľmi silno v diele odráža. Hoci je strašidelné rozprávanie písané ťažkým, archaickým jazykom, je napínavé a číta sa dobre. Treba sa však vyrovnať s takmer dvesto rokov starým pohľadom na zobrazenie dobra a zla, s postojmi autora - kňaza a konaním postáv, ktoré je determinované najmä vierou v Boha a presonifikovaného diabla.

Dandik1
22.02.2014 5 z 5

Vynikající hororová novela z 19. století, odehrávající se ve švýcarských Alpách. Dílo má velmi napínavý děj, ale zároveň nám velmi nádherně popisuje život na selském statku v 19. století. Děj i poučení z něj aktuální i pro dnešní dobu, jelikož se dotýká i současných mravních hodnot jak v našem myšlení, tak i v našem konání.

Boboking
07.02.2014 4 z 5

Téměř dvě stovky let stará novela klasika švýcarské literatury Černý pavouk. Na pomezí až hororu napsaný příběh knězem, takže je to hlavně o víře. Ale jinak jsem byl překvapen, jak napínavý a hrůzný je to příběh o boji s ďáblem mezi alpskými vrcholky.