Černý román a jiné povídky
Rubem Fonseca
Brazilský prozaik a filmový scenárista Rubem Fonseca, někdejší policejní komisař, vypráví své tragikomické a parodické příběhy se značnou dávkou černého humoru a bizarní imaginace. Jeho tvorbu oceňuje americký spisovatel Thomas Pynchon slovy: „Nejlepší na díle Rubema Fonsecy je to, že nikdy nevíme, kam nás zavede.”
brazilská literatura výbor z díla černý humor Brazílie absurdní humor bizarro fiction
Část díla
2006 | Mocné vášně a nedokonalé myšlenky |
2001 | Černý román a jiné povídky |
2021 | August |
2022 | 9+1 |
Ve výboru jsou povídky dvou typů, jednak pocta a zároveň jemná parodie na černé historky a brakové krváky, jednak stejně ironický posměch vztahům mezi spisovateli vzájemně (Plameny ve tmě) nebo mezi spisovateli a literaturou (Černý román).
Krví a násilím Fonseca nešetří a občas ho žene až do extrémů, při kterých by se decentně vzdálil i Jack Rozparovač. Porušuje desatero pátera Knoxe, s láskou znalce shazuje brakové ingredience, stupňuje dramatickou zápletku kam až to jde, aby hrdina na konci mávnul rukou - ále, vlastně nic. Přitom je vytrvale zábavný a suše humorný.
Vcelku výborná zábava, milovníci žánru by možná přidali i pátou hvězdu.