Čert a Káča
Božena Němcová
Kdo by neznal prostořekou Káču, která se nebojí ani čerta. Oblíbená pohádka Boženy Němcové vychází s ilustracemi Heleny Zmatlíkové.
V dětství má oblíbená pohádka. Nyní akniha: o dívce Káče, která si jde tvrdě za svým přáním a naivním čertovi. Pohádka pobaví, postraší a má pěkné rozuzlení.
tuhle knížku (vydání 1963 s obrázky Zmatlíkové) jsem měl moc rád, děda mi o čertovi a Káče četl vždycky na Mikuláše a k vyprávění Němcové přidával vlastní komentáře (z rodinného života)
Miluji pohádky. Tady mne překvapilo, kolik podob vyprávění má jen tato jediná pohádka. Je to krásný.
Pohádky od Boženy Němcové mám velmi ráda. V mé knihovničce měly čestné místo v několika vydání. A toto bylo jedno z nich.
Krásná pohádka.
Po letech jsem si ji znovu přečetla, tentokrát v elektronické podobě díky Městské knihovně Praha. A opět se mi líbil klasický model dobra a zla, hloupého čerta a chytrého člověka, napravených hříšníků.
Nesmrtelná Božena.
Kdo by neznal pohádku o bláznivé Káče a mazaném čertovi. Nádherná klasika, kterou zná snad každé malé dítě.
Tak, 4. úkol ČV 2021 mám splněn, a to díky klevetné, hašteřivé a ještě navíc i škaredé Káče. Ani čert se s ní podruhé nechtěl setkat, a tak byl před peklem zachráněn vládce země. Jsem rád, že já takovou ženu nemám.
Káča, která ráda tancuje by se upsala i ďáblu, aby mohla protancovat celý večer, což jí splní pán v mysliveckém obleku, který je skutečný čert. Od mala mám moc rád české pohádky a tohle je jedna z nich
Celkově je tento příběh docela čtivý a má velmi dobrý styl psaní a vyprávění. Trochu mi vadilo, že postava Káči byla použita pouze k rozvoji pointy příběhu a dál už jsme se s ní nesetkali a ani se o ní nic nedozvěděli.
Tuhle pohádku jsem jako malá nikdy nečetla. A myslela jsem si, že se dej odehrává kolem čerta a Kači. Ale včera jsem si knížku přečetla a zjistila jsem, že se tam děje víc věcí. Každopádně, knížka je krásná, originální a určitě se jednou k ní vrátím.
Klasická česká pohádka...
Jak se může jeden člověk polepšit a druhý se nepotřebuje obohatit...
Takže poprvé ve svých 27 letech znám příběh o čertovi a Káče. Já vím, mám mezery v klasických českých pohádkách. Tahle mě v mém dětství opravdu minula. Ale o to více jsem si její rozuzlení vychutnala nyní. Přečetla jsem si ji včera večer před spaním a spala jako děťátko. :-)
pohádky strašidla pro děti nadpřirozené bytosti peklo čerti
1958 | V zámku a v podzámčí |
1942 | Divá Bára |
2021 | Babička |
2002 | Povídky |
1988 | Velká kniha pohádek |
Příběh o chytrém ovčáku Jirkovi, vesnickém děvčeti Káče a oklamaném čertu Marbuelovi literárně stvořila Božena Němcová. Za mě nesmrtelná.