Červená šakalice - O neobvyklém přátelství dvou nesmiřitelných šelem

Červená šakalice - O neobvyklém přátelství dvou nesmiřitelných šelem
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130522/cervena-sakalice-o-neobvyklem-pratelstvi-dvou-nesmiritelnych-selem-130522.jpg 4 29 29

Daleko na odlehlém západě Číny, blízko hranice s Tibetem a klášterního komplexu Šangri-la, se nad zelenými pastvinami tyčí sněhem pokryté hory. Za křovím, které roste na úpatí jedné z hor se ve skláře nachází malá průrva, jež vede do velké jeskyně. Místní ji nazývají Břicho Buddhy, protože jim připomíná velké, zakulacené břicho smějícího se Buddhy Maitreyi a protože slyšeli příběh mnicha z dynastie Ming, který tu deset let odříkával sútry. Jednoho dne se v této jeskyni zabydlela fena šakala a narodila sejí tady dvě mláďata, sameček a samička. Možná šlo skutečně o neobyčejné místo, protože týdenní mláďata překypovala zdravím a radostí ze života. Pět dní po narození otevřela oči a sedmý den už se drápala všude možně. Tak začal zvláštní příběh o neobyčejném přátelství mezi šakalem a vlkem, dvěma šelmami, které spolu mívají obvykle jen málo společného …..... celý text

Boženka2
08.11.2018 2 z 5

Knihu jsem koupila pro vnučku, ale po přečtení jsem se rozhodla, že ji dám do antikvariátu, nebo nějaké knihobudky, kde by ji mohl najít někdo, koho by potěšila.

KAREL6725
13.05.2018 5 z 5

Kniha se mi líbila , čtivá , poutavá, poučná. I když kniha je pro mladší generaci , opravdu se mi to četlo dobře. Za mě plný počet hvězd. A kdyby tady vyšli další knihy od autora tak bych je koupil. Největší potíž s knihou byla ji sehnat.

Adelaide777
10.03.2018 1 z 5

Podle popisky jsem se na knihu velice těšila.
Bohužel mě zklamala, takže jsem ji musela po pár kapitolách odložit.

Aredhelka
03.08.2016 5 z 5

Úžasná a poutavá kniha, která nenechá čtenáře chladným. Musím uznat že s takovým "tématem" jsem se zas tak často nesetkávala. Kniha pobaví a přinese určitá ponaučení.

Edice
22.01.2016 5 z 5

Byla to snad má první vášnivě přečtená kniha. Ještě teď si pamatuji jak jsem otevřela první stránku. A vlastně úplně odstartovala moji vášeň pro čtení. Zamilovala jsem si povahu Jiskry a malá Panenka mi přirostla k srdci jak by smet. Přirostl mi k srdci i neustálý zvířecí boj o život, právo přežít popisované v knize. Dokonale popsané situace, scenérie krajiny a třeba i popis lovu byl k nezaplacení. Dobře vím, že nejsem jediná koho Jiskra uchvátila. Bylo mi opravdu líto, když jsem dočetla poslední stránku knihy a zjistila, že je konec. Hned po dočtení publikace, jsem hledala jako zběsilá další dílo od tohoto autora, ale bohužel žádné jiná jsem nenašla. Když se vrátím k hodnocení knihy, tak se mi zalíbila kombinace surovosti a krásy daných situací. Kniha si mě získala v každém ohledu a stala se tak mojí "srdcovkou". Do knihy byl nenápadně vložený i popis fauny a flóry vystupující v knize. Autor se také snažil poukázat na to, že i zvířata jsou myslící a cítící bytosti. Že nejednají jen v zájmu pudů, ale mají své city. Např. Jiskra nebyla svolná rozmnožovat se s prvnmím šakalem, na kterého narazila, ale tak jako si žena vybírá muže si i ona vybírala svého partnera, který by se k ní nejlépe hodil a byl by dobrým otcem štěňat. Knize dávám nejvyšší možný počet hvězd. Jiskřin příběh vřele doporučuji k přečtení. :)

denyhradecka
30.12.2015 5 z 5

Byla to moc pěkná kniha. Autor skvěle popisuje tamní přírodu a chování zvířat. Sympatizuji s Jiskrou a hlavně s Panenkou, ta byla mému srdci nejblíž. Líbí se mi myšlenka, že zvířata dokáží chápat spoustu věcí stejně jako lidé.

Aniday
23.06.2015 4 z 5

řekla bych mile surová kniha... přiznejme si: snad jen zlomek z nás má v srdci Jiskřinu obětavou a krásnou povahu...

Jekysek
05.05.2015 3 z 5

Knížku jsem našla (nebo si ona našla mě?) jenom tak náhodně, v knihkupectví za 40,-. Proč ne?

Moc jsem toho neočekávala, ale líbila se mi. Zpočátku tak trochu depresivní, jenže co jiného v divočině čekat, že.?. Má příjemné prostředí, celkem dobrý vypravěčský styl, nápad... A krásné ilustrace. Ale stejně mi tam něco chybělo.

Jako oddechovka fajn, rychle utíká, není moc na přemýšlení.

Niky Coffee
18.04.2015 2 z 5

Koupila jsem si jako odpočinkovou četbu z Levných knih za pár kaček a tak bych jí i hodnotila. Nenadchne ani neurazí, spíš naštve. Celkově nešlo o vydařené literární dílo, ať už stylisticky (žádný květnatý sloh či přímá řeč) nebo motivem.

!!!POZOR SPOILER !!!
U toho motivu bych se zastavila, lidi tu knihu tady chválí a konec je dojímá, mne ne, říkám si, jak stupidní ta šakalice byla. Kdyby vlče zabila, tak se najedla, měla by nádherného a věrného partnera s kterým by vychovala spousty svých mláďat. Takhle přišla o partnera, možnost mít štěňata, zchromla a byla závislá, potom dočasně přišla o své doupě a vystavila se nebezpečí, protože v jejím teritoriu se začli objevovat vlci, přátelstvím vlčici také připravila o partnera a vysilovala a ohrozila jí a její vlčata, protože musela více lovit, jednak za chybějícího druha a kvůli zchromlé šakalici a nemohla je bránit. A celé to skončí tak, že díky tomu se vydá do vesnice, kde riskuje svůj a tudíž i život mláďat a šakalice se kvůli tomu obětuje.

To není kniha o přátelství, ale o šílenství! A to má být poučný příběh pro děti?? OMG!!

Strixie
27.02.2015 5 z 5

Je to skvělá čtivá knížka a má své kouzlo. Moc se mi líbila. Konec mě velmi dojal.

rarášek
26.01.2015 5 z 5

Moc se mi to líbilo, konec byl smutný, ale zároveň mě i dojal :) docela nechápu, že tady není víc než jeden komentář

Kllara
24.07.2014 5 z 5

V první řadě jsem v šoku, že tu není žádný komentář až na můj - čekala jsem zástupy pozitivních komentářů, ale o tom to není...

Nádherná kniha o tom, jak jsou zvířata silná stvoření, která musejí denně bojovat o svůj život. Nesmírně smutný byl konec, u kterého jsem brečela dojetím. Vážně mě kniha bavila od začátku až do konce. Je velká škoda, že to asi skoro nikdo nečetl, je to nádherná kniha.

Autorovy knížky

Šen Š-si