Červený koníček

Červený koníček
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30586/bmid_cerveny-konicek-NDw-30586.jpg 4 165 165

Silný umělecký charakter u nás již sdostatek známého autora, tak bezpečně oddělující podstatné od nepodstatného, velké od podružného, v této knize vytvořil okouzlující obraz chlapeckého světa. Hoch Jody žije v rozlehlé krajině středozápadní Ameriky, jen zřídka osídlené jednotlivými ranči. Jeho rodný dům stojí o samotě v kotlině mezi vrchy. Kolem jsou louky a svahy porostlé křovinami. Podnebí je jižní, zima je krátká a deštivá, léto dlouhé a horké. S hor stéká pramen stále živé vody. Přes kopec spadá k ranči stará cesta. Krajina je na západ za velikými rovinami uzavřena pustými tajemnými horami. To jsou skutečnosti utvářející život i duši Jodyho. Je skoro sám na malém ranči – otec je strohý, matka připoutána stále prací. Třetí dospělou osobou je pomocník na ranči Billy Buck, znalec koní a vůbec všech věcí v přírodě, nejlepší a vlastně jediný kamarád Jodyho. Děj při záměrném zjednodušení působí překvapující citovou silou. Rozpadá se ve čtyři související příhody – dva příběhy o koních, o rudém poníku a černém hříběti, povídka o starém potomku indiánů Gitanovi, který se vrátil umřít do rodných hor, a příběh Jodyho dědečka, jenž stál v čele bílých lidí pronikajících do indiánských oblastí západu. Nepochybný zážitek je zde přetvořen v uměleckou realitu. Chlapec Jody dychtivě vnímá všechny tyto události, učí se tak chápat lidské vztahy a životní proměny. Navíc Steinbeck přísně zachycuje všechny jemnosti dětského světa, citlivě reaguje na napětí mezi světem dospělých a oblastí dětského snění; vytváří tak radostnou knihu stejně pro mládež jako pro dospělé.... celý text

Literatura světová Novely Pro děti a mládež
Vydáno: , Mladá fronta

The Red Pony, 1937

Kopretina
23.04.2017 3 z 5

Knížku jsem četla dětem před spaním po upozornění, že je dost krutá. Musím uznat, že opravdu je, první a třetí kapitolu mladší syn obrečel. Druhou a čtvrtou si myslím, že ani děti nepochopily. I když jsou zde krásné popisy přírody, je kniha drsná a depresivní. Už bych si ji nikdy nepřečetla.

dia.riedl
19.04.2017 3 z 5

Kniha mě nezaujala tolik, jako jiné Steinbeckovy příběhy. Četla jsem jí v angličtině, v tom byl možná jeden problém. Určitě si jí hodlám přečíst v češtině a třeba se mi zalíbí víc, byla to má první anglická kniha a úplně jsem se nedokázala vžít do děje a určitě mi unikly detaily, některé fráze, ve kterých je právě to kouzlo. A české překlady jsou skvělé.
Steinbeck prostě umí vyprávět!

kara
26.11.2016 5 z 5

Krásné a drsné! Nic pro slabší povahy.

Monnyska
29.08.2016 4 z 5

Steinbeckova příroda i příběhy mě fascinují.. Je tomu tak i u Ryzáčka. Nabízí Vám pohled očima desetiletého chlapce, který se musí potýkat se strastmi i radostmi. Vím jistě, že bych tuto knihu nedoporučila dítěti. Avšak pro dospělé je to nedocenitelná kniha!

psokůň
26.01.2015 5 z 5

Takových 4,5..Půl bodů dólů za to,že jsem se musela ke knize zpočátku přemlouvat.
Povinná literatura pro všechny ty "dívky v sedlech " ať ví co je to pořádná kniha o koňách /ps: ty co bulely kvůli Kobaltkovi a jeho zlomené nožičce,ať se vrátí radši k dívkám /

DenisePartridge
21.01.2015 3 z 5

Děj mi přišel chvílemi až příliš krutý a nemyslím si, že smrt druhého koně byla nezbytně nutná, ale takový už je život. Mě osobně kniha příliš neoslovila, nicméně doporučuji ji všem, kdo mají jako povinnou četbu knihu od J. Steinbecka.

Hrefna
19.01.2015 4 z 5

Moje první setkání se Steinbeckem a ač neholduji prostředí o kterém píše, tak mě kniha velice oslovila. Připomněla mi mé dětství na vesnici, můj dětský pohled na okolní svět, na vztah ke zvířatům smísený z obdivu, respektu, strachu a lásky. Kniha je v podstatě smutná, na první pohled plná krutosti, ale přitom plná radosti a přirozenosti, kterou mnoho lidí nevidí, nebo nechce vidět.
Z celé knihy mi vystupuje poselství o tom, že smrt a stáří, je stejně jako zrození a mládí, neodmyslitelnou a přirozenou součástí života a ani před jednou by se neměli zavírat dveře ani oči.

jiri77
15.01.2015 5 z 5

Krásné i když chvílemi drsné čtení ,ale co dodat ,klasický Steinbeck, vztah člověka ke zvířatům a přírodě a mezilidské vztahy. Kniha se mi velmi líbila a všem ji mohu jen doporučit.

Attia
07.01.2015 3 z 5

Už nikdy více. Kniha Ryzáček se pro mě po přečtení stala nepříjemnou, příliš drsnou a zároveň nudnou knížkou, pro kterou jsem nenašla moc pochopení. Všechny postavy ve mně vyvolávaly/vyvolávají bolest hlavy a zamračený výraz na tváři.

terrih.dreamer
07.11.2014 4 z 5

Hledala jsem knihu pro oddechové čtení a Ryzáček byl něco pro mně. John Steinbeck píše velmi milým a poutavým stylem, který mi naprosto vyhovoval. Tato kniha se mi opravdu velmi líbila. Sama jsem si v hlavním hrdinovi našla kousek sebe, jako jistě každý. Snad jen mne trochu mrzí, že kniha nebyla delší.

Looka2
12.05.2014 4 z 5

85% Drsně jednoduché a krásné čtení hlavně pro děti okolo 10 let.

Moofy
31.05.2013 5 z 5

Je až neuvěřitelné, jakou atmosféru dokáže Steinbeck ve svých dílech vytvořit. Příběhy o obyčejných lidech v obyčejných situacích, přesto velmi silné, nutící k zamyšlení nad vlastním životem, jeho smyslem a bezvýchodností některých situací.
Ze čtyř povídek obsažených v Ryzáčkovi se mi nejvíce líbily oba příběhy o koních - jak o klisně Nellie, tak i o Gabilanovi.
Zbylé dva příběhy (o starci Gitanovi a Jodyho dědečkovi) jsou o stáří, vztahu generací, nepotřebnosti a nedocenění starých lidí - téma v dnešní době velmi aktuální.

Knihu velmi doporučuji, stejně jako jiná díla od tohoto autora (i v angličtině, dobře se čte, povídky nejsou dlouhé, ideální na procvičení jazyka)... :)

Vera Silent
11.01.2012 4 z 5

Mozna na tom ani neni tak smutny ten osud ponika, jako spis ten fakt, ze at se clovek snazi jakkoli, stejne se vsechno muze pokazit. Jody totiz delal celou dobu vsechno spravne, ovsem moc mu to v zaveru platne nebylo. Dalsi casti Ryzacka, o starci Gitanovi nebo klisne Nellie uz nejsou pro me tak emotivne silne, i kdyz stejne tak dobre zobrazuji nestesti vsedniho dne.