Pozpátku

Pozpátku
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/2944/bmid_pozpatku-XZ7-2944.JPG 4 348 348

Červený trpaslík série

< 4. díl

Kniha uzavírající základní tetralogii korespondující s kultovním seriálem televize BBC. Dave Lister konečně našel cestu zpátky na planetu Zemi. Což je pochopitelně skvělé. Méně skvěle už vypadá, že čas zde neběží tak docela správným směrem. A pokud se Listerovi nepodaří planetu včas opustit, bude si muset znovu projít pubertou. Pozpátku.... celý text

Literatura světová Humor Sci-fi
Vydáno: , Argo

Backwards, 1996

niki-chan
včera 4 z 5

Styl psaní mi přišel lepší, než v předchozím díle. Ale některé kapitoly mi přišly zbytečné, některé tak nějak nezapadaly pořádně do děje, některé byly až moc. A konec příběhu byl v předchozím "čísle" lepší. Ale kvůli srdcovce si 4 * zaslouží.

Joy
26.09.2024 4 z 5

Poslední díl čtyřdílné série o posádce vesmírné lodi Červený trpaslík zažívající nejrůznější dobrodružství představuje důstojné ukončení příběhu. První díl Nekonečno vítá ohleduplné řidiče v mých očích díky své vtipnosti nicméně zůstává nepřekonán.

hanak_v_exilu
24.06.2024 3 z 5

Protože první dva díly napsali oba autoři společně a třetí každý zvlášť, je tenhle díl zakončení trilogie Roba Granta. Dějově navazuje na druhý díl série. Začíná se tedy v dimenzi Pozpátku, jak už název knížky napovídá. Chvílemi jsem žasnul co autor vymyslel a chvílemi jsem byl zhnusený, protože tamní vesmír jede podle své zvrácené logiky, která nedává prostor pro svobodnou vůli ani příčetnost. Lepší je nad tím nepřemýšlet, protože ten svět stejně nedává smysl. Zápletka naštěstí smysl dává. Rob Grant se víc než Doug Naylor držel seriálové předlohy a dovyprávěl staré známé události, jen v upravené podobě. To je na jednu stranu škoda, protože jsem doufal v originální příběh, na tu druhou mi charaktery posádky byly bližší, a autor k nim nebyl tak krutý, jako Doug Naylor - i když, jak se to vezme. Bez hořkosladkého konce se to ovšem také neobešlo.

Koza3
10.07.2023 4 z 5

Četl jsem to dlouho, jelikož se mi to tak nějak prolnulo se státnicemi, ale nevadilo to. Příběh celé knihy se táhne přes desetiletí a ač mě ta část pozpátku zase tak nebavila, tak závěrečná pistolnická apokalypsa stála za to. Pro všechny fanoušky trpaslíka nutnost, ač tedy je ta kvalita o fous nižší než předchozí dva díly.

Kory98
05.02.2023 3 z 5

Trochu jsem na rozpacích, jak hodnotit. Přijde mi, že nápad se opačným, tedy pozpátku jdoucím životem je dobrý, ale bylo ho tam mnoho. A ty další kapitoly - některé podle mě na sebe vůbec nenavazují tak, aby se daly chápat i když naši hrdinové cestují v čase. Rob Grand má asi trochu větší oblibu počítačových virtuálních her, protože v tomto díle jsou opět využity. Když jsem začala číst, říkala jsem si, že Naylorův závěrečný díl byl lepší, po dočtení bych řekla, že jenom o malou trošku. Na můj vkus byli pánové nejpřesvědčivější spolu.

Pítrs85
04.05.2022 2 z 5

Pro mě osobně má tahle knížka se seriálovým Red Dwarf společný jen název a hlavní charaktery, jinak je to děsná pruda, těch pár povedenějších vtipů to nevytrhne. Určitě nejslabší knižní Trpaslík, První kapitoly (Pozpátku) jsou zbytečně nechutný a poslední kapitoly (Pistolníci z Apokalypsy) zas zbytečně násilnický. Když už Red Dwarf, tak určitě radši ten seriálový.

PeterBahn
06.01.2021 4 z 5

Pozpátku je pro mě návratem do „trpajzlíkovské“ pohody!

Ivan F
04.09.2020 3 z 5

Nadšený z knihy som rozhodne nebol. Avšak je tu niekoľko pasáží, ktoré sú super - všetky sú o Arnoldovi J. Rimmerovi a najmä tá posledná je úplná pecka. Výborný alternatívny koniec. Ak si knihu porovnám s "Posledným človekom", tak táto mi nepríde lepšia, ani horšia, je len iná a je pre mňa dôkazom, že Grant a Naylor boli na tom s tvorivými silami rovnako. Nanešťastie kniha neprináša oproti seriálu takmer nič nové , všetko tu už raz bolo a opakovaný vtip už nie je vtipom. K tomu je kniha omnoho vulgárnejšia a vôbec jej to neprospieva. No a puberta Listera s Kocúrom, tak tá je vyslovene nedotiahnutá, jednoducho to autor odstrihol a z puberťákov máme behom jednej strany zas mysliacich tvorov. "Posledného človeka" som veľmi skritizoval, ale "Pozpátku" nie je lepšia kniha.

iceVS
16.07.2020 4 z 5

Je to marný, kniha v tomto případě zoufale prohrává, to už si raději pročítám přepisy seriálu, které jsou na internetu dostupné. Ale kluci z trpaslíku jsou prostě srdcovka a večerníček :-)

Eridan
22.06.2020 4 z 5

Autorské duo Grant Naylor se rozpůlilo a to nejen jako spisovatelské ale i jako tvůrci seriálu. V roce 1993, kdy má seriál za sebou 6 řad v něm již Grant nepokračuje a na dlouhé 4 roky má seriál pauzu, než ho Naylor vzkřísí. Ještě před tímto povstáním z popela vydávají autoři své sólo knihy. A za mě by měla být kniha Pozpátku třetím dílem tetralogie. Proč? Inu, Naylor přeci jen uzavírá příběh Trpaslíka lépe, než se to povedlo Grantovi a teoreticky by mohla kniha Pozpátku pokračovat Posledním člověkem (naopak nikoliv). Pamatuji si, že mě docela zklamalo, když jsem po Posledním člověku šel v ději zpět k Pozpátku. V knize jsou zejména seriálové díly Pozpátku, Jiná dimenze a Pistolníci z Apokalypsy. Stejně jako v knize Lepší než život je seriál jen volnou inspirací pro nové příběhy. Tempo knihy je také podobné - akční jízda bez sebemenší přestávky, snad jen na trochu toho sarkasmu cestou. Nestačil jsem se nudit, bylo to fajn. Možná jen ta jízda byla celkově méně cenzurovaná - brutálnější a sprostší. Pravdou je, že mě Nekonečno a Lepší než život bavily krapet více. Občas něco nebylo úplně dotažené - např. puberta chlapců v polovině knihy jaksi zmizela a začali se chovat dospěle. A závěr mi přišel lehce uspěchaný a ne moc věrný charakterům, které celou dobu Grant buduje. Zejména Lister se zachoval nelisterovsky. Ale autor to pak napravil, takže závěr mě pohladil.

EsoRimmer
03.08.2019 4 z 5

Rob Grant se v roce 1993 se seriálem Červený trpaslík rozloučil a tato kniha prezentuje jeho pohled na to, jak všechno mohlo dopadnout. Je vidět, že od seriálu se odpoutal, a proto si může dovolit provádět mnohé změny, které by v seriálu byly z mnoha důvodů úplně nerealizovatelné a možná i sebedestruktivní. To však neznamená, že v knize nemohou nějak fungovat.
Dle mého názoru se román až moc zabývá zpátečním vesmírem, což po pár kapitolách začíná být celkem otrava. Naštěstí je toto občas proloženo vedlejšími příběhy z dětství Arnolda Jidáše Rimmera nebo skvělou dějovou linií z jiné dimenze, což je asi nejzajímavější částí celé knihy.
Vyprávění ke konci dostává až nečekaný spád, což je skvělé, ale bohužel skončí dost uspěchaně a pro ty, kteří znají seriál, také kontroverzně.
Zkrátka obě sólo knihy autorů Červeného trpaslíka jsou dobré, ale bohužel ne tak, aby se mohli rovnat jejich společnému legendárnímu dílu.

jaroiva
11.06.2019 4 z 5

konstrukce života pozpátku byly pro mě občas "na bednu", ale pořád se mi to dost líbilo

Vincenzoci
30.12.2018 3 z 5

Musím říct, že s každým knižním pokračováním je to horší a horší. Málo humoru (občas jsem se zasmál, jindy to bylo spíš úsměvné), místy chaotické, nemá to už moc ten šmrnc. Pro mě smutné a zničené skončení knižní série (ale pokud by to tak mělo pokračovat, je dobře, že toto je poslední díl). Těžko jsem to louskal, skoro pořád jsem se u toho nudil a nutil do pokračování čtení. Škoda!

Sharru-ken
27.09.2018 3 z 5

Možná je to tím, že seriálový díl Pozpátku nepatří mezi mé oblíbené. Některé momenty jsou úsměvné, jiné nostalgické, ale celkově spíš zklamání. Předchozí díly mě bavili více.

Govrid
19.07.2018 5 z 5

Tak dočteno, trochu chaoticky poskládaný mišmaš, ale jinak skvělé, mě se to líbilo, takže nachystejte mi uzenáče, na snídani...

frantisek8863
06.10.2017 3 z 5

Po všech předcházejících dílech mám pocit, že se s každým pokračováních z knih pomalu vytrácí plynulost příběhu a humor. Někdy to bylo vtipné, jindy jsem se musel zamyslet, nebo si znovu přečíst jak to bylo myšleno ve vesmíru pozpátku.

nycol
06.07.2017 4 z 5

Mám raději knihy, než filmy, ale u tohoto dílu jsem došla k tomu, že v případě Listra a spol. je lepší seriál.

thomascz84
16.01.2017 5 z 5

Díky této knihy vím, že nikdy nezemřu. Až budu starý tak se stejně jako Lister vrátím na planetu Zemi kde plyne čas pozpátku a budu zase mládnout. Ale na pubertu pozpátku se netěším. :-D

Terien
11.11.2016 3 z 5

V knize mi chybělo kouzlo seriálu. Jeho pohoda a klídek. Tady to bylo občas i nechutný, třeba v seriálu nebyly žádné brutální smrti. Za celou dobu jsem se pousmál asi jen dvakrát nebo třikrát, nezasmál ani jednou. Možná že jsem na to neměl náladu a možná jen plácám nesmysly..ale za mě říkám že takhle ne. Z celé knihy se mi líbil jen epilog, ten doporučuju :) a za něj je hvězdička navíc. Na zbytek knihy se doporučuju vys.... ehm nečíst :D.

Luipenox
06.01.2016 4 z 5

Velice mě zaujala realita ve zpátečním vesmíru, kdy se autor s tématem výtečně popasoval a i když jsem některé pasáže musel číst vícekrát, protože mi na první přečtení nedávaly smysl, velmi jsem se bavil. Věřím, že i autorovi se při psaní občas zamotala hlava. Následující děj knihy příjemně ubíhal a závěrečná westernová část mě opětovně nadchla.