České Vánoce Josefa Lady
Josef Lada , Michal Černík
Prožijte vánoce s nádhernou knihou České vánoce Josefa Lady. Neopakovatelná atmosféra Vánoc dýchne na malé i velké čtenáře z nezaměnitelných Ladových obrázků a rovněž prozaických i básnických textů předního českého poety Michala Černíka.
![Kokoska92 Kokoska92](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/410586/m_kokoska92-NXe.jpg?v=1688453490)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jsem velký fanoušek a milovník pana Josefa Lady, proto mi tato knížka rozhodně nemohla chybět v knihovničce. Je plná nádherných ilustrací, lidových říkadel, básniček, koled, pohádek, vzpomínek pana Lady a milého povídání o jednotlivých zvycích a významných svátcích. Myslím, že tato knížečka potěší nejedno dětské srdíčko, a nejen jeho.
![Piškotek11 Piškotek11](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Překrásné...
Ať si kdo chce, co chce říká, tenhle poklad fyzicky v ruce... to žádná e-kniha nikdy nenahradí.
Kvalitní papír a na něm natištěné tyto srdcové obrázky našeho dětství, k tomu povídání pana Lady a vše je vhodně doplněno milými lidovými básničkami a říkadly.
![kaczka79 kaczka79](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19500/19500-FR8.jpg?v=1486630496)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Obrázky pana Lady k zimě a k Vánocům patří..
čím je člověk starší, víc nostalgicky vzpomíná, na staré časy, pohodu v adventním čase i na chybějící sníh :) Je to skvost v knihovničce, ráda vždy po knize sáhnu ve vánočním období.
![Briv Briv](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/123827/m_briv-k4l.jpg?v=1674169017)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
* Knížka od Josefa Lady, Vánoce a sníh prostě patří k sobě. Je to pro mě obrovská nostalgie a každou zimu doufám a moc si přeji ať je hodně sněhu a můžeme jít všichni sáňkovat a pořádně se koulovat, tak jak je na obrázcích. Našeho Matyho sice čtení až tak moc nebavilo, ale v necelých čtyřech letech, byly některé příběhy opravdu dlouhé. Ale obrázky se mu líbily moc, ty jsme si hodně prohlíželi. Tahle kniha je velmi laskavá, děkuji za ni pane Lado.
![janulka1310 janulka1310](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25082/m_janulka1310-jjL.jpg?v=1672335443)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Četli jsme s dětmi (kluci 5,5 a 4) přes vánoční svátky. Nejprve se jim do knihy moc nechtělo, ale nakonec se jim velmi líbila. Obdivovali jsme ilustrace, také básničky a hlavně jsme objevili kocoura Mikeše :-) Povídky krásně doplňovaly sváteční atmosféru a také jsme se dověděli nové informace, například to, že na Štěpána dříve koledovaly chudé děti, protože pod stromečkem nic neměli. Madšímu synovi se nejvíce líbily básničky, některé jsme se i naučili.
![Knihomolka506 Knihomolka506](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/290122/m_knihomolka506-GpN.jpg?v=1648635364)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ladovy Vánoce - prupovídka, která se používá dodnes, když je hodně sněhu. Že je to podle knihy pro děti jsem netušila. Autorovy ilustrace spolu s dětskými říkadly se prokládají Ladovými osobními vzpomínkami a život a hlavně jeden z nejslavnějších svátku v roce.
![kudrdlinka kudrdlinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/136994/m_136994-2Rv.jpg?v=1459855118)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tuhle knížku od Ježíška jsem si už dlouho přála mít doma. Hlavně kvůli těm krásným ilustracím Josefa Lady, které mám ve sbírce na pohlednicích, ale v tom velkém formátu je to nádhera. Básničky i povídání byl pro mě příjemný návrat do dětství.
![m_martina m_martina](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/313404/m_m-martina-6578be09561e3.jpg?v=1702411785)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsme opět prolistovaly a přečetly s vnučkami a jsme nadšené. Josefa Ladu mám moc ráda a zachovávám mu věrnost. Každý rok si pořizuji stolní kalendář s jeho krásnými obrázky a nikdy se to nezmění.
![Medunkavera Medunkavera](https://www.databazeknih.cz/img/users/84_/84076/m_medunkavera-fEb.jpg?v=1540860909)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Když se blíží vánoce, tak moje kamarádka chce, abych jí poslala pohled od Josefa Lady..
![Kontryhelka Kontryhelka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pan Lada a jeho obrázky v vánocům prostě patří a jeho kresby přesně vystihují život prostých lidí v každém ročním období. A vánoce jsou toho příkladem. Klasika, která potěší oko a pohladí na duši.
![Damato Damato](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nedovedu si představit Vánoce bez Ladových obrázků. Nedovedu si představit rok bez kalendáře s obrázky pana Lady. Nedovedu si představit, že bych mně milé a dětstvím vonící obrázky nikdy nepoznala . Pane Lado, díky vám za krásné Vánoce, milé jaro s chlapci prohánějícími káču , parné léto v potoce pod hrusickým kostelem a smutný podzim s vodníkem na vrbě. Všechny tyto obrázky patří k našim životům, tak jak pan Lada k dětským knížkám, ve kterých se v dospělosti tak rádi vracíme do dětství.
![Knižní střípky Knižní střípky](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/5025/agatha-hpd.jpg?v=1589135906)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
K mým Vánocům neodmyslitelně patří pan Josef Lada a jeho tvorba. Proto, když mi včera konečně přišlo zimní povlečení s motivem slavného Ladova ponocného, musela jsem si na večerní čtení vzít pěkně stylově a již asi po milionté ČESKÉ VÁNOCE JOSEFA LADY.
Kniha obsahuje spoustu těch nejznámějších vánočních a zimních ilustrací z pera tohoto mistra, které jsou doplněné básničkami, koledami a vzpomínkami pana Lady na to, jak to bylo kdysi v u nás o Vánocích. Dýchla na mě nostalgie a vůně starých časů a přesně to jsem teď potřebovala.
![petraj30 petraj30](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/279606/m_petraj30-658c86d3e23fb.jpg?v=1703708372)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Minulý týden můj syn objevil tuhle knížku u babičky v knihovně a tentokráte se do čtení a předčítání pustila naše babička. V knize najdeme i koledy a různé básničky s tématikou zimy a krásné pohádky. Samozřejmě největší krásu představují nádherné ilustrace, které přežívají celé generace a doufám, že přežijí i nás.:-)
Mému synovi je jedno jestli je léto nebo zima, strašně rád si pouští vánoční koledy a teď našel tuhle knihu. Myslím, že se máme na co těšit, protože v naší domácnosti bude Ladovská zima i když bude venku panovat léto:-)
![Silwia20 Silwia20](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/105529/m_105529-2I1.jpg?v=1459855082)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Uzasna kniha, clovek sa prenesie s obrazkami a pribehmi od pana Ladu do doby, ked boli Vianoce este krasne ciste ...
Josef Lada mě provází od nejranějšího věku, kdy jsme si společně povídali a prohlíželi jeho obrázky s maminkou nebo babičkou.
A o to více miluji jeho knížky dodnes.
Tato ve vánočním čase patří k mým nejoblíbenějším. Když se řekne vánoční čas, okamžitě se mi vybaví Josef Lada a tato kniha, klenot v knihovně, plná povídání, říkadel, básniček a hlavně krásné ilustrace.
I letos tomu nebylo jinak, abychom si ji o vánočním čase, připomněli.
Překrásná kniha. :o)