Český mythus
Emanuel Vajtauer
Podtitul: co nám lhaly dějiny Pokus o přepis dějin z nacistického hlediska
Hledání pravdy v národních dějinách
Pozitiva:
Český mythus je Advocatus Diaboli v procesu vytváření dějinného (a mytologického) vnímání české národní existence tak jak je od roku 1918 udržován. Předvádí naše dějiny v kontextu celé evropské civilizace v jejich celistvosti. Vysvětluje jak bylo vůbec možné že náš kmenový a posléze národní stát vznikl a udržel se do moderní doby. Popisuje vlivy které formovaly naši existenci etnicky, kulturně, nábožensky i mocensky. Vyloženě boří mýty Národního obrození a První republiky a vykresluje náš národ ne jako osamocenou pevnost národní svébytnosti uprostřed moře nepřátel, ale jako nedílnou a důležitou součást středoevropského prostoru, která je sjednocena s okolím kulturou, vírou, politickými svazky a přesto nebo proto si zachovává svůj jazyk a vědomí etnické samostatnosti.
Negativa:
Vzhledem k dějinné situaci v době sepsání je kniha psána přiliš servilně vůči Němcům, což v dnešní době působí poněkud nepatřičně. Kniha se bohužel nevěnuje různým historickým obdobím stejně kvalitně, zláště doba novověku a existence Českých zemí v rámci Habsburské říše by si zasloužily lepší zpracování. Hodnocení návaznosti Husitství a Luterství a hodnocení druhého jako dležitého prvku mezinárodního porozumění je docela nepřesné a spíš vypovídá o protiřímském založení autora.
Celkové hodnocení:
Kniha by měla být součástí povinné četby na školách, společně s knihami od Josefa Pekaře by mohla posloužit k realistickému uchopení našich dějin a z toho plynoucí změně našeho myšlení směrem od úzkého rozhledu ústícího v dichotomii podlézavosti a šovinismu (v knize chytře nazvaného Boleslavský komplex) k nadhledu a k hrdosti na skutečně velká období našich dějin a osobnosti evropského i světového významu, které naše země zrodila.
Když jsem knihu dostal prvně do ruky, čekal jsem jen a pouze protektorátní "propagandu". Jakým milým překvapením byla vědeckost knihy, která se v historickém výkladu opírá především o starší studie legendárního profesora Pekaře. Po Rádlově Válce Čechů s Němci další výborná kníha, která doslova trhá Palackého vybájený výklad české historie. Škoda, že český vzdělávací systém tohle po tolika letech nebyl ještě schopen reflektovat...
Kniha velmi zajímavou formou mnohých citací dobových kronik a historiků (např. Josef Pekař) rozbíjí zažitá historická klišé táhnoucí se od Palackého dodnes.
Jeden z mnoha příkladů je mýtus tzv. holubičího národa.
Nikoliv s cílem srazit národní sebevědomí, ale naopak pomoci mu překonat pomyslnou hradbu, která mu brání v dalším rozvoji a vede k jistému komplexu, který se často mění v pohrdání jinými národy a ublíženosti v duchu "proti všem".
V knize se postupně dostaneme od raného středověku až k 19. století.
Navzdory roku vydání původní knihy, korespondují informace, které předkládá, s moderními knihami zaobírajícími se komplexněji dějinami našich zemí.
Dočteme se, kterak probíhalo osídlování Čech a Moravy, jak byli hodnoceni vojáci zemí Koruny české, o příchodu Slovanů na naše území a v neposlední řadě o soužití Němců a Čechů.
Oproti původnímu vydání kniha obsahuje okolo 170 poznámek vydavatele, které doplňují informace převážně o zmíněných historických osobnostech, což hodnotím velmi kladně.
Kniha je vhodná pro všechny, kdo nemají čas nebo chuť číst akademické bichle o stovkách stran.
Na závěr bych ocitoval z předmluvy:
,,I většina mythů byla našimi vědci kamínek po kamínku rozebrána a stržena, jak dokazuji četnými citáty, ale stalo se tak jen v odborných, široké veřejnosti neznámých publikacích."
1943 | Český mythus |
1943 | Češi v Nové Evropě |
1941 | Malé národy v Nové Evropě |
1920 | Revoluce a diktatura proletariátu |
1919 | Socialistický stát |
Na tuto knihu jsem narazil celkem náhodou. Za sebe, jako milovníka historie, která však nikdy není černobílá, mohu říct, že mne donutila se na dějiny našeho národa a naší vlasti kouknout trošku jinak. Trošku jsem čekal tu typickou, dobovou propagandu, ale opak je pravdou. Velmi dobře propracované, historickými událostmi podpořené a citované, jinačí pojetí našich dějin a vývoje Čechů, jako takových. Za mne 5*