Cesta do bláznovy zahrady
Ladislav Szalai
Cesta do bláznovy zahrady (ML fronta 1984), obsahující tři desítky povídek. Část z nich byla klasickou ukázkou českého pojetí anglo-amerického stylu napínavých příběhů s pointou (např. Hra, Volání o pomoc, Růžové brýle, Vzpoura v panoptiku), další výraznou skupinou byly vesmírné grotesky, inspirované Stanisławem Lemem (Deník Mudrogara Jappeho, Ještě jedna cesta, Orgonova hvězda). Pozoruhodnou povídkou byl též Jezdec z neznáma, zdařilá parodie převádějící stejnojmenný klasický western Jacka Schaefera do „robotí“ verze. Cesta do bláznovy zahrady byla ve své době nadprůměrným příspěvkem do české SF a právem přinesla svému autoru čtenářskou oblibu. In: Adamovič – Slovník české literární fantastiky a science fiction... celý text
Povídky Literatura slovenská Sci-fi
Vydáno: 1984 , Mladá frontaOriginální název:
Cesta do bláznovej záhrady, 1984
Sbírka začala nadějně, bylo vidět, že autor má mohutnou představivost. Jen to podání mi většinou nesedlo. Buď byly povídky příliš krátké, a tedy jaksi oříznuté, nebo převtipnělé nebo zcela psychedelické. Navíc nebylo jasné, dle jakého kritéria byly rozděleny do tří oddílů. No já rozhodně opakovaně číst nebudu, i když jsem si dle komentářů od knížky hodně slibovala.
Dobrá lemovina (slovo odvozené od jména Stanisława Lema, velkého středovesmírného spisovatele).
Tohle byla jedna z knih, které si pro sebe nazývám „ Knihy k recyklaci“. Knihy, které jsem před mnoha lety už četla a zasloužily by si repete. Pamatuji si, že se mi tenkrát tyto sci-fi povídky vcelku líbily. V paměti mi uvízla hlavně povídka Hane ( sci-fi variace Jezdce z neznáma). Nejsem žádný velký fanoušek tohoto žánru, ale tyto povídky mají něco do sebe.
Když jsem zjistila, že má kniha pouze 4 komentáře byla má volba díky tématu č. 9 ČV 2019 jasná.
Skvěle jsem se bavil. Autor ve svých sci-fi povídkách používá humor i nadsázku a jeho fantazie je bezbřehá. Určitě si zakoupím další jeho sbírky povídek, kterých vyšlo již několik.
cast poviedok - tie, co sa mi pacili - znacna inspiracia star trekom
cast poviedok - akoze to co bolo??? tu orgonovu hviezdu som ani nedokazala docitat, znoska nezmyslov.. jezdec z neznama tiez
akurat pviedka hra sa mi naozaj pacila, zeby inspiracia pre hunger games? :)
Také tuhle knihu mám léta doma a je jedinou,kterou jsem četl víc než 5x :-).Pro fanoušky sci-fi doporučuji.Povídky jsou bomba.
Super sci-fi, takhle to můžu. Co povídka to perla. Jdu pořídit něco dalšího od pana Szalaie.
Část díla
1984 | Cesta do bláznovy zahrady |
1983 | Dvojnásobný dvojník |
1986 | Tajná společnost SF |
2006 | Poslední konec světa |
Sbírka 30 kratších povídek slovenského autora s velmi různorodými náměty. Kvalitativně spíše na průměrné úrovni. Podle mě neobsahuje žádnou mimořádnou "pecku", která by čtenáře okamžitě zaujala.