Cesta slávy
Jeffrey Archer
Hlavním hrdinou je George Leigh Mallory, jehož jméno je nerozlučně spojeno s nejvyšší horou světa, Mount Everestem. Jako vůdce anglické výpravy v roce 1922 dovedl expedici až pod Severní Sedlo do výšky 8255 m. Při výstupu na vrchol ale došlo k tragédii, při níž zahynulo sedm šerpů. Výprava kvůli svému neúspěchu sklidila v rodné Anglii velkou kritiku. Mallory se k Everestu však ještě jednou vrací… Poslední pokus učiní v roce 1924, ale i se svým kolegou zmizí ve svazích obrovské hory. Malloryho tělo bylo objeveno až v roce 1999. Zdolal či nezdolal vrchol Mount Everestu? Tato otázka je dodnes nezodpovězena. Existují jen domněnky. Ale jméno George Leigha Malloryho se stalo legendou…... celý text
Literatura světová Dobrodružné Cestopisy a místopisy
Vydáno: 2010 , PlejádaOriginální název:
Paths of Glory, 2009
krásná kniha, kterou zhltla celá rodina, od syna až k babičce. Nikdo se nedokázal odtrhnout.
Je to skvěle napsáno, napínavé, lidské a když si člověk pomyslí, s jakou výbavou tam v r. 1922 lezli, musí jen smeknout.
Máme doma letitou knihu Arnošta Černíka "Trůny bohů" a do té jsem vložila pár výstřižků, když v r. 1999 našli Malloryho tělo. Když jsem Cestu slávy četla, úplně se mi svíralo srdce. Donutilo mě to vyhledat další a další info. Ten příběh je neuvěřitelný.
update 2018
dcera se stala členkou univerzitního lezeckého klubu v Oxfordu, je to nejstarší alpinistický klub (1857) na světě a samozřejmě Mallory i Irvine byli členem. Jsem pyšná :-)
Kdyby mi někdo nabídl, ať si přečtu knihu o horolezcích, s díky bych odmítla. Naštěstí v tomto případě jsem přečetla první odstavec a už jsem knihu nedokázala odložit. Mallory byl úžasný člověk a Archer o něm napsal poutavý a velmi čtivý příběh.
Strhující kniha,kterou nejde odložit z ruky dříve,než ji dočtete.100%.
Letos jsem lepší knihu nečetl.
Knihu můžu doporučit, od Jeffereyho Archera jsem četla už několik knih a vždy jsem byla nadšená. Ani tentokrát nezklamal. "MONIFTA" mi mluví z duše, nevím co k tomu dodat snad jen že jsem si u závěru knihy pobrečela :-).
Zaujímavá kniha so super príbehom :) ...a keďže sa o horolezectvo a všetko s ním spojené vôbec nezaujímam, tak mi aj trošku rozšírila obzory a ukázala aj čosi zo života horolezcov tým najzaujímavejším spôsobom - fakt odporúčam - super štýl písania, super príbeh, napínavé a...DOBRODRUŽNÉ :) - veľmi dobre sa číta.
A ako je napísané na obale knihy - "Príbeh muža, ktorý mal dve vášne (lásky) a jedna z nich ho zabila" ... mne osobne sa veľmi páčila láska Georgea a jeho manželky - a tie krásne listy, ktoré jej písal...super ! :)
horolezectví životopisné, biografické romány Mount Everest (osmitisícovka) podle skutečných událostí dobrodružné romány
1989 | Ani o dolar víc, ani o dolar míň |
2022 | Jen čas ukáže |
2009 | Čas pomsty / Vzpomínáš si? / Dítě číslo 44 / V šachu - zkrácené verze |
2009 | Čas pomsty |
1994 | Věc cti |
Je to pěkná, milá kniha, která se snaží přiblížit čtenáři život George Malloryho, o to nic. Čtení je to opravdu příjemné.
Nicméně je to také příklad toho, jak vznikají mýty a legendy, v kterých se následně historická osobnost ztrácí. Když už se tedy autor v rozhovorech honosí, kolik toho prostudoval a s kolika lidmi mluvil, mohl z toho také něco použít nebo se reality aspoň držet, ne, že jen ocituje pár částí dopisů v závěru, zachová jména a místa, občas i notoricky známá data. Zajímalo by mě, kolik lidí si uvědomí, že to je pouze (a vzdáleně) jeho životem inspirováno a kolik to budou brát jako biografii. Zkrátka na legendy si potrpíme i v 21. století a tato kniha z George Malloryho dělá romantického rytíře.