Jen čas ukáže přehled
Jeffrey Archer
Cliftonova kronika / Kronika rodu Cliftonovcov série
1. díl >
KDO JE OTCEM HARRYHO CLIFTONA? OBYČEJNÝ DOKAŘ NEBO NÁMOŘNÍ MAGNÁT? Velkolepý životní příběh Harryho Cliftona začíná v roce 1920 mrazivými slovy: „Tvrdili mi, že můj otec padl ve válce.“ Uplyne však ještě dalších dvacet let, než Harry zjistí, jak jeho otec skutečně zemřel, což ho přivede k otázce, kdo je vlastně jeho pravý otec. Je potomkem Arthura Cliftona, dokaře, který pracoval v Bristolském přístavu, nebo prvorozeným synem výkonného ředitele a zároveň dědice Barringtonovy plavební společnosti? Román Jen čas ukáže se odehrává v letech 1920 až 1940 a představí se v něm pozoruhodné postavy, které britský deník The Times přirovnal k protagonistům slavné Ságy rodu Forsytů. První kniha sedmidílné Cliftonovy kroniky nás provede obdobím od zkázy způsobené Velkou válkou až do vypuknutí druhé světové války, kdy se Harry musí rozhodnout, zda začne studovat na Oxfordu, nebo se přidá k námořnictvu a půjde do války proti Hitlerovu Německu. Vypravěčské mistrovství Jeffreyho Archera vás přinutí přečíst román jedním dechem. A až se dostanete na poslední stranu tohoto nezapomenutelného příběhu, budete spolu s hlavním hrdinou stát před dilematem, které jste ani vy, ani Harry Clifton nečekali. ______ „Barvitý příběh o chlapci, který se z chudé bristolské čtvrti dostane do vyšší společnosti. A když už stojí před oltářem s dívkou svého srdce, dojde k naprosto nečekanému zvratu. Tohle si musíte přečíst!“ – Daily Mail... celý text
Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: 2022 , Mystery PressOriginální název:
Only Time Will Tell, 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jen čas ukáže. Přihlašte se a napište ho.
Možný spoiler:
Kniha: Jen čas ukáže je famózní začátek rodinné ságy Harryho Cliftona. V této knize sledujeme vývoj Harryho od dětství, jež vyrůstá bez otce, protože dle maminky je Harry syn dokaře, který padl za velké války. Až po dvaceti letech se Harry dozví, jak jeho otec skutečně zemřel a dozví se zároveň tajemství, že jeho pravým otcem je možná výkonný ředitel a Harry je tak zároveň dědicem Barringtonovy plavební společnosti. Je to opravdu velice poutavý příběh všech protagonistů románu a zde především Harryho, který je chudý bristolský chlapec a sledujeme jeho vývoj od roku 1920 do roku 1940, kdy se Harry bude muset rozhodnout, zda nastoupí na Oxford, nebo se přidá k námořnictvu. Sledujeme i Harryho životní lásku, a když už oba stojí před oltářem, zasáhne zase život. Na druhý díl jsem velmi zvědavý. Vyprávění pana Archera je opravdu mistrovské, takže i zavazování tkaniček u bot malého chlapce budete sledovat se zatajeným dechem, jaký šmrnc tomu všemu Jeffrey Archer dokáže dát. Kniha je navíc vyprávěna z pohledu ca šesti postav, zdá se to mnoho, ale každá postava má něco a nakonec to splyne v jeden famózní konec, který je samozřejmě otevřený pro další díl. Naštěstí mám dalších pět dílů doma a sedmý bude vycházet. Toto je opravdu mistrovský román, kde nechybí láska, mateřská, či partnerská, dobrá přátelství, lesk a bída chudých a bohatých, zášť i nenávist, odvaha a předveším touha a také štěstí, především však životní dramata. Čekal jsem pecku a pecku jsem také dostal ( ale naštěstí ne do těla :)) a zhltnul za tři dny. Tady je to jednoznačně pět hvězd a doporučení. Za mě jedno velké bravo s potleskem autorovi. :-)
Nedělní vztahovka pro babičku. Nekonfliktní, jednoduchá kniha, která určitě nikomu neublíží, ale také nemá žádný přesah.
Odhalí Harry Clifton svou pravou identitu, čímž ohrozí ženu, kterou miluje?
17.10.2022
Velkolepá rodinná sága od bestselleristy Jeffreyho Archera!
25.04.2022
Rivalové, Jen čas ukáže a dalších 70 knižních tipů (15. týden)
10.04.2022
Kniha Jen čas ukáže v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) rodina Velká Británie svatba ságy rodinná tajemství otcové a synové
1989 | Ani o dolar víc, ani o dolar míň |
2022 | Jen čas ukáže |
2009 | Čas pomsty / Vzpomínáš si? / Dítě číslo 44 / V šachu - zkrácené verze |
2009 | Čas pomsty |
1994 | Věc cti |
Všechny díly hltám. Baví mě tyhle rodinné ságy. V každém díle je nějaká zápletka, trochu napětí, nějaká láska a k tomu hrdinové jsou vesměs chytří a schopní (ve všech směrech)