Cesta za štěstím
Markéta Peggy Marvanová
Nejtěžší extrémní cyklistický závod na světě pro ženy ve Skalnatých horách
Stylisticky by se dalo jistě co zlepšovat, nicméně kniha mě moc bavila a Markétě jsem moc fandila, aby vše zvládla..protože to musel být masakr :) Těším se na další knihy od autorky :)
Smekám před výkonem Markéty Peggy Marvanové. Málokdo by našel odvahu vydat se na 4 418 km dlouhý závod The Great Divide Mountain Bike Race vedoucí napříč Severní Amerikou z Kanady až do Nového Mexika, neznámou krajinou plnou nástrah, jako jsou např. medvědi. K tomu, aby člověk mohl něco takového podniknout, musí věnovat spoustu hodin přípravě, od vylepšení fyzické kondice až po řešení výbavy a různých technických záležitostí. Toto vše autorka, jak sama píše v Cestě za štěstím, udělala. Škoda jen, že stejnou péči nevěnovala i samotné knize. Ta je stylisticky slabá. A nejde jen o celek, ale třeba i o slovosled jednotlivých vět. Zde opravdu stálo za to, poradit se s odborníkem, který by pomohl všechny ty zážitky učesat do čtenářsky vstřebatelné formy. Abych ale nekončil negativně, tak kromě výkonu se mi líbil také charitativní rozměr celého projektu.
Takhle to má vypadat. Neposlouchat okolí a nenechat se odradit od plnění svých snů. Jakmile člověk cítí, že to je jeho životní cesta, nikdo a nic ho nezastaví. Obdivuju tu nesmírnou odvahu!
Útlá knížečka, kde autorka a hrdinka v jednom popisuje vlastními slovy svoje zážitky z extrémního cyklistického závodu. Proti obsahu a celkovému vyznění nemám námitek, nicméně forma, zejména grafické uspořádání, umístění a kvalita fotografií, chybějící mapy to je mizérie i na amatérské samizdatové úrovni. Knížce ubírám jednu hvězdičku za zpracování a věřím, že slečnu moje kritika neodradí (pokud si to tu přečte), ale inspiruje a bude psát dál. Sportu zdar! :)
Markétě moc fandím a obdivuji ji. To, že kniha není dokonalá stylisticky mi až tak nevadí, je to pěkný deník úžasných zážitků.