Cestopis
Peter Moskaľ
Debut Petra Moskaľa je imaginárnym cestovaním v čase a priestore, vnútornou autobiografiou, zachytávajúcou vlastnú existenciu od narodenia. V prvej časti prózy, akomsi „snívaní s otvorenými očami“, Moskaľ evokuje dávnominulé príbehy, epizódy, atmosféry. Do týchto výletov sa zapájajú všetky jeho zmysly; vďaka bohatej obraznosti vnímame text až ako poetické pásma či básnické meditácie, ktoré sú však naplnené konkrétnou životnou skúsenosťou, „duchovným“ zážitkom krajiny, prírody a podobne. V druhej časti prózy sa vynárajú spomienky na študentské roky a presun autorovej pozornosti na realitu je spojený aj so spoločenskou kritikou pretavenou do originálnej optiky. Kniha obsahuje 29 poviedok z toho Najväčšie mesto a Na konci sveta boli publikované na autorovom blogu - moskal.blog.sme.sk "Moskaľova próza prináša do slovenskej literatúry osobitý hlas. Je pozoruhodná žánrovo, vyzretosťou a sviežosťou, neošúchanosťou jazyka a videnia. Vie aj banálne veci podať tak, že v nich objavujeme nové odtiene." Pavel Vilikovský... celý text
"Do mesta som docestoval na pupočnej šnúre. Fialový, zošúverený, tvrdohlavý baranček vrieskajúci do noci na plné pľúca. Život ma plesol po zadku v starej ošumelej pôrodnici a ja som sa z toho života začal posierať do plienok mliečnymi hovienkami. Mestu ten nevinný smrad nevadil a rástlo mi rovno pred mojími zvedavými, hnedými očami." (Najväčšie mesto)
MOSKI-ho výber 29.poviedok, ktoré publikoval na blogerských weboch, je príkladom skvelo použitého jazyka v netradičných spojeniach, fantastických metaforách, neotrepanej štylizácie a hlavne - neokukaného pohľadu na svet okolo seba. Na svet, na nás, na seba. Jeho výrazové prostriedky sú kvetnaté a MOSKI sa ich nebojí spájať do "chlpatých uzlíkov písmenkových retiazok" (dovolil som si napodobniť jeho metafory) Ale pre mňa je asi najdôležitejšie, že sa obíde bez sarkazmov a lacných kritických súdov súčasnosti a jeho krátke eseje vás skôr naladia na mladícku nôtu večného tuláka so srdcom básnika ;)
"Polia sú ostrihané na žltého ježka, slamené balíky čakajú na poštárov a leto k nám každý deň otáča vačšiu časť svojho vysušeného zadku. Plieskame po ňom na dovolenkách polepení pivom v umelohmotných pohároch a broskyňami. Opití lenivým poobedným spánkom a horúcim vzduchom, čo sa definitívne prestal hýbať, sme majtri sveta v ničnerobení. Len plieskajme. Kým je tu. Ani sa nenazdáš a odíde po udupanej tráve kúpalísk spolu s poslednou bosou nohou. Zamkne za sebou zmrzlinový stánok. Už čoskoro." (August)
ODPORÚČAM: na každé ráno k voňavej vianočke s džemom jednu poviedku, aby ste mali lepšie vyladený deň, alebo len tak počas dňa na chvíľu si odskočiť a zacestovať do "hlubin študákovy duše"
89%
Krátke úvahy, pôvodne písané ako blog, svieži štýl písania a neotrepane myšlienky. Dá sa kedykoľvek otvoriť a jedna-dve úvahy prečítať len tak na zlepšenie nálady.