Cestou špendlíků nebo jehel

Cestou špendlíků nebo jehel
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/553979/bmid_cestou-spendliku-nebo-jehel.jpg 3 150 150

Temný příběh manželů Bohumily a Bohumila odkazuje svou temnotou a dusivou atmosférou na Erbenovu Kytici.Manželé Bohumil a Bohumila Novotní hledají v Podlesí, malé vesnici v pohraničí, záchranu svého manželství. Chtějí Ladovskou vesnici a dostanou tu Erbenovu. Z Prahy se stěhují se svým mentálně postiženým synem a netuší, co všechno tím spustí. Jedné noci se totiž vracejí do prázdné chalupy – Kluk zmizel. Podivné události vyvrcholí třetí den po chlapcově zmizení, kdy se před jejich chalupou shromáždí všichni vesničané ve slavnostních úborech. Je to hra ve folklorním duchu, nebo jim všem jde o život?... celý text

IreneP
26.06.2021 4 z 5

Knížka, na kterou člověk myslí ještě dlouho potom, co ji dočetl. Psychologický, temný, až hororový příběh podkreslený určitým folklorem a variacemi na Červenou Karkulku. Současná vesnice Podlesí je vše, jen ne obyčejná díra. A lidé v ní jsou všelijací, jen ne přátelští. Doporučuji všem, kdo mají rádi zvláštní příběhy a nevadí jim /na papíře/ trocha násilí, deprese a krve.

Folofus
22.06.2021 5 z 5

Knize se dá dle mého vytknout pramálo, snad jen že vyprávění v přítomném čase je občas ožehavé, ale autorka ho zvládla ukočírovat, až na maličké momenty, bravurně.

Nevím, zda-li bych tvrdil, že jména protagonistů jsou úsměvným vtipem/narážkou na postmoderní literaturou, hlavně na Lolitu a Humberta Humberta. Protože jak Bohumila, tak Bohumil prochází dost podobnou a velmi těžkou životní situací, každý však po svém a pokud se odvážím říci, odchylky v problémech značí i koncovky jmen. Problémy žen a mužů, které však člověka drtí stejně.
Postavy vesnice jsou až děsivě realistické. Každý, kdo na takovéto vesnici vyrůstal určitě pozná některé z nich a vybaví se mu reálný člověk – za to poklona.

A bylo by hříchem nezmínit autorčinu práci "s prameny". Intertextualita, využívání textu pro svůj text, již není ničím novým, ale vidět ji využitou takto mě zahřálo u srdce a dovolím si konstatovat, že takovou aktualizaci si v české literatuře zasloužila.
Ale co čekat od autorky tak zběhlé v literatuře.

Knížku moc doporučuju a snad nejsem jediný, kdo se nemůže dočkat čehokoliv dalšího.

arebours
31.05.2021 5 z 5

Neobvyklá, ale skvělá kniha. Odvážnou žánrová koláž bravurně drží pohromadě autorčino suverénní zacházení s jazykem, v české próze nevídané. Zuzanu Říhovou si dávám do hledáčku, zvědav na její další knihy.