Cestovatelská krev
Tereza Kučírková
Eveline je mladá dívka vyrůstající jen s matkou, miluje běhání a připravuje se na závody. Při jednom běžeckém tréninku se dostane do svízelné situace, ve snaze z ní uniknout vykročí z našeho světa a vkročí do jiného. Dostává se do Řádu cestovatelů plného svérázných postav, snaží se ovládnout nově získanou dovednost a musí také poprvé čelit hrozbám a nástrahám, které na cestovatele číhají. Podaří se Eveline zapadnout do podivného Řádu a rozluštit tajemství a nebezpečí, která obklopují její rodinu... celý text
Cestovatelská krev není vůbec špatnou prvotinou. Obsahuje širokou škálu pozoruhodných myšlenek, literárních narážek, komplikovaných vztahů i zajímavých postav - třeba Vespa ovládající vosy nebo samotný záporák, Victor Nazollo, který připomíná gentlemana a mafiána zároveň.
Věřím, že kdyby se titulu věnovalo více péče ze strany nakladatele (který se ke všemu na svých stránkách prezentuje nabídkou lektorských posudků ještě před samotným přijetím rukopisu a vydáním) - ať už se jedná o stylistickou, jazykovou či redaktorskou úpravu textu nebo o následnou reklamu - jednalo by se o zdařilý debut nadějné české autorky.
Knihu jsem si přečetla na doporučení. Zkusím krátké shrnutí:
*podle anotace jsem očekávala úplně něco jiného
*obálka se mi líbila, ale k příběhu mi nesedí, zvolila bych mix světů nebo pohled zvrchu na cesty mezi světy
*kniha má velký potenciál, škoda že jí nebyla dána dostatečná reklama
*na debut to není vůbec špatné, má to ty samé nedostatky jako ostatní prvotiny - občas divná stavba vět, chyby, překlepy - což mě zaráží, když to prošlou rukama nakladatelství, ale pod korekturou není nikdo podepsán...
*za mě je škoda, že to není zasazené do českých poměrů
*hlavní postavu si lze rychle zamilovat, stejně tak vedlejší
*líbí se mi, že si autorka dala práci s vymýšlením toho jak se cestuje, jaké světy lze stvořit
Suma sumárum 3,5*
Debut nadějné české autorky. Kniha nás seznami s cestovateli, Řádem a lykabety. Autorka s první akcí příliš neotalí a po pár prvních stránkách jsme v poradné honičce.
Děj pěkně ubíhá, hlavní hrdinka není žádné ufňukané dítě, rychle se vypořádá s novou úlohou a velmi rychle vyroste (na mne možná až velmi rychle, ale rozhodně to není na škodu:)). Zakončení knihy je trošku frustrující, protože máte chuť ihned sáhnout po druhém dílu (který ale zatím není).
Oblíbené postavy: Maddock (to je takový Viggo v roli Arogarna - ooou, srdcovka). Eve hlavní hrdinka je příjemná průvodkyně tohoto světa a její parťák Erik je super vedlejší postava.
Velmi výrazná a opakující se postava, která je prozatím za mne zbytečná byla Jasmina. Není pro děj prvního dílu důležitá, ale prostoru dostala habaděj. Uvidíme, co bude dál :).
Je to super sci-fi od české autorky (čtenářská základna spíš ženy a dívky 15+).
P.S. Mrzí mne, že kniha vyšla pod nakladatelstvím nikoli samonákladem a stejně kniha nedostala tu správnou péči, což neubírá na skvělém nápadu a vypravěčském stylu autorky.
4,2*
U sci-fi nebo fantasy bývá zvykem psát jestli autorem vymyšlený svět dobře funguje. No tak tady je těch světů nekonečně mnoho. A jsou lidé, kteří mezi nimi cestují. A rozhodně to autorce funguje. A to tak, že i řešení dramatické situace metodou deus ex machine je v dané chvílí geniální nápad. Začátek je trochu pomalejší, ale je to logické protože hlavní hrdinka Eveline se musí teprve naučit cestovat. Celou dobu je tady ale hrozba hlavního záporáka Nazolla. Pak záporák přitvrdí a děj se zrychlí.
Kniha by klidně mohla být tlustší, přece jen některé věci zůstaly nedovysvětlené. Naopak obešla bych se bez scény ve výtahu i když chápu, že tam byla pro dokreslení postavy hlavního zlouna. Rozhodně doporučuji k přečtení. (Trochu mi vadí, že až na straně 35 se čtenář dozví, že v "našem světě" se to odehráva v Rakousku. Popravdě klidně se to mohlo odehrávat v českém prostředí a nebýt cizích jmen bych si to i myslela.)