Cesty D. Livingstona po jižní Africe

Cesty D. Livingstona po jižní Africe
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266886/bmid_cesty-d-livingstona-po-jizni-africe-oLO-266886.jpeg 5 2 2

Antoramix
27.11.2024 4 z 5

Poslední dobou jsem si moc oblíbil tuto cestopisnou edici Země a lidé z 20.let 20.století. Jaké bylo pro mě velké překvapení, že jsem v seznamu našel utajeného Davida Livingstona. Myslel jsem si, že na našem území vyšly jen dva sešitky z let 1906-7 a pak velmi ceněný rodokaps Napříč Afrikou z roku 1924. No a ono vyšlo něco podobného z překladu Jana Macháčka ještě v roce 1926. Obě knihy jsou si dost podobné. Jsou to zkrácené překlady, ale nepřijde mi, že by se tu části nějak často dublovaly. Je velká škoda, že o této objevitelské ikoně toho vyšlo tak málo a ještě tak osekané. Z každého řádku je cítit velká touha o objevu něčeho nového a to vše popsat a předat světu. Oproti jiným objevitelům tu ale z Livingstona cítíme křesťanskou lásku a lidství v té nejryzejší podobě. Jeho výpravy provázelo mnoho svízelů a je s podivem, že to s ním zažila i jeho rodina, či celé rodiny vyslaných misionářů. Snad se někdy dočkáme kompletního vydání nějakého jeho díla. Byla by to velká pocta této velké osobnosti světových objevů.

wilddog
04.10.2015 5 z 5

Přestože je to jen velice velice okleštěný překlad a úprava Livingstonových cestopisů, hodnotím všemi pěti hvězdičkami, protože je to jediná kniha v češtině, kterou jsem zatím o Livingstonovi sehnal..:-) Livingstone byl výjimečný člověk, cestovatel, dobrodruh, uznávaný i Afričany, přestože byl oddaný anglické královně a že jeho poznání a průzkumy posloužily rozšiřování britského impéria, on nebyl dobyvatelem.
Bylo úžasné stát na břehu jezera Malawi a pozorovat stejný jev jako tehdy Livingstone, přece jen v Africe ještě nezaniklo vše co on ve svých cestopisech a v této knize popisuje..

Autorovy knížky

1926  90%Cesty D. Livingstona po jižní Africe