Cesty dětí do staletí aneb Jak Běla s Kubou poznávali naši minulost
Kateřina Schwabiková
Velké množství dějově plných kreseb a čtivý, zábavný a srozumitelný text jsou hlavní přednosti knihy, která dětské čtenáře poutavým způsobem seznámí s naší historií. Hlavní hrdinové, sourozenci Běla a Kuba, se pomocí starobylého stroje času v muzeu dostanou do deseti historických období a zažijí tam nevšední dobrodružství. Čtenáři sledují jejich osudy například v době kamenné, v přemyslovském hradišti, za vlády Karla IV., na renesančním zámku, za Rakouska-Uherska či za socialismu. Každá z kapitol obsahuje kreslený příběh s dialogy, doplněný krátkými popisky, a vysvětlující texty, tip na výlet i různé hříčky a úkoly. Autorka se nevyhýbá nastínění základního historického rámce epoch, ale víc se soustřeďuje na každodenní život - jak se lidé oblékali, co jedli, jak bydleli apod. Knížka je určena dětem různých věkových kategorií. Předškoláci mohou zkoumat obrázky nebo si nad kresleným příběhem povídat s rodiči o životě v minulosti. Menší školáci si už přečtou kreslený příběh sami. Když trochu povyrostou, zvládnou si knížku prostudovat celou, včetně doprovodných textů nabitých spoustou informací.... celý text
Předčítáno, ukazováno, vysvětlováno a vysvětlováno a vysvětlováno. :-) Jedna z nejlepších knih, i jako dospělá jsem se dozvěděla dost důležitého. Hodně moc nás kniha bavila, téměř vše vypravováno s citem, rozumně a krásně. Sama za sebe se moc těším na další díl. :-)
Vynikající knížka pro pobavení i poučení a to nejen dětí, ale mnohdy i dospělých :-) .... výborně napsaná a krásně ilustrovaná ....
Na to, že kniha pro děti.. spoustu novinek pro mě :-) je to ostuda, přiznávám :-) napsané zjednodušeně, což je logické, a přitom srozumitelně. Jediné, co bych trochu změnila, je celkové grafické zpracování, občas mi mix komiksu, rámečků a různých odkazů připadal nepřehledný. Také bych pro děti zvětšila písmo. Ale co se týče informací, je jich v knize spousta a to se cení.
Knížka pro děti, ale i tak jsem z ní nadšená. Není zaměřená na politické dějiny, ale představuje čtenářům způsoby života v jednotlivých obdobích. Komiks je hustě doplňován různými zajímavostmi podpořené hravými úkoly. Informace jsou tak akorát zjednodušené pro děti, aby zůstávaly přehledné.
Zajímává kniha, která poučí nejen dětské čtenáře. Psaná poutavě, ilustraovaná názorně. Jen mi místy připadají nešťastné formulace typu: "židé do společnosti řádných křesťanů nepatřili" nebo "z Českého království se podařilo učinit zemi výhradně katolickou. Pokud si knihu budou číst děti samy, tyto věty a jim podobné budou velice velice zavádějící.
2013 | Cesty dětí do staletí aneb Jak Běla s Kubou poznávali naši minulost |
2016 | Karel IV. v kouzelném kukátku |
2015 | Cesty dětí do staletí 2 aneb Jak se Běla a Kuba seznámili s našimi panovníky |
2018 | Cesty dětí do staletí 3 aneb Běla a Kuba v době naší první republiky |
2007 | Obrazový průvodce koně |
Bombastická kniha jak pro děti, tak pro dospělé. Těšila jsem se na každý večer, až ji budu synovi předčítat.